High School in Ecuador

Uitwisseling in Ecuador

Als uitwisselingsstudent kun je op verschillende soorten scholen worden geplaatst zoals een openbare, privé, militaire of katholieke school. De bovenbouw van de middelbare school in Ecuador heet Educación General Unificado en bestaat uit drie leerjaren. In welk leerjaar je wordt geplaatst is afhankelijk van je leeftijd en de school zelf. In ieder leerjaar zul je een aantal algemene vakken krijgen zoals wiskunde, Spaans, maatschappijleer, vreemde taal en gym. Gemiddeld duurt een schooldag in Ecuador van 7:30 uur tot 13:30 uur en op sommige dagen zul je ook ’s middags naar school gaan. Verder is een schooluniform verplicht en wordt er tijdens de lessen Spaans gesproken, dus start alvast met het leren van de taal.

Quick facts

over het programma
Highschool in Ecuador
15 tot en met 18 jaar
Augustus of januari
Schooljaar of semester
over het land
Quito
17,37 miljoen
283.560 km2
Spaans

High School Exchange Ecuador
Life in Ecuador:

Cultuur, gezin & vrienden
Het gezinsleven is er enorm hecht. Vaak ga je op stap met broers en zussen en in het weekend organiseert het hele gezin met andere familieleden wat leuks. In veel Ecuadoraanse gezinnen is er nog een klassieke rolverdeling en is de vrouw vaak verantwoordelijk voor het huishouden. Naast de ouders, kinderen en soms grootouders, telt het huishouden soms ook een “empleada” (huishoudster). In sommige gezinnen is de relatie zo hecht dat ze wordt behandeld als een extra gezinslid. De mensen in Ecuador zijn erg gastvrij; ze helpen je met alles. Hun manier van leven is veel minder gehaast dan je in Nederland gewend bent. Daarnaast begroet men elkaar in Ecuador met een kus op de wang, ook wanneer je personen voor de eerste keer ontmoet. Dit zal in het begin dus even wennen zijn.

Het Ecuadoraanse Spaans
De officiële taal in Ecuador is Spaans. Daarnaast spreken ook veel Ecuadoranen in een eigen dialect. Het belangrijkste dialect van het land is Quechua. In Ecuador spreekt de bevolking niet optimaal Engels, hierdoor is het handig om vast wat Spaanse les te nemen voordat je op uitwisseling gaat.

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 18 jaar oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Ecuador. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

De scholen in Ecuador hebben strenge voorwaarden voor uiterlijke kenmerken. Je mag bijvoorbeeld geen dreadlocks of piercings.

Wanneer je kiest voor een high school jaar of semester programma in Ecuador, zul je vertrekken in januari of in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Ecuador zijn:

 • Vanaf €10.450,- voor een semester
 • Vanaf €10.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Hulp bij visumaanvraag
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Ecuadoraanse middelbare school
 • Maandelijkse schoolbijdrage
 • Driedaagse oriëntatie na aankomst in Ecuador
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Tweedaagse oriëntatie voor vertrek naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Ecuador
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Ecuador

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Visumkosten
  Lees op deze pagina extra informatie over je paspoort en visum
 • Reiskosten tijdens verblijf
 • Schoolbijdrage boeken, excursies en/of uniform (indien verplicht)
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Ecuador

Tijdens je uitwisselingsjaar zit je niet alleen op school en bij je gastgezin. Je hebt ook de mogelijkheid om wat van het land te ontdekken! Je brengt tijd door met de andere uitwisselingsstudenten, doet excursies en verkent de omgeving, altijd vergezeld door YFU-vrijwilligers en professionele gidsen. Waar wacht je op?

Keuzetrip naar de jungle van Ecuador
De reis naar het Ecuadoriaanse Amazonegebied begint in de Napo-provincie, gelegen in de Oriente-regio. Tijdens deze jungletrip wandel je door de bossen onder begeleiding van een inheemse gids. De gids vertelt je meer over de verschillende functies van de planten, laat je vele soorten dieren zien zoals insecten en kikkers, neemt je mee het water op en laat je kennismaken met een lokale gemeenschap.

Keuzetrip Ruta del Sol
Tijdens deze trip krijg je de gelegenheid om de belangrijkste stranden van Manabí en Guayas provincies te bezoeken. Deze reis begint in Quito met een bezoek aan Puerto López en gaat verder met een bezoek aan Playa de los Frailes, Isla de la Plata, Montañita, Salinas, Punta Carnero en eindigt met een stadstour in Guayaquil en terug naar Quito

Keuzetrip Vulcanoes
In deze reis bezoek je de belangrijkste steden van de hooglanden. Je start in Quito met een stadstour en een bezoek aan het middelpunt van de aarde. Daarna ga je verder naar het noorden, en bezoek je Cayambe, Otavalo (beroemde Indiase markt), San Pablo Lake en Cotacachi. Daarna ga je naar het zuiden en bezoek je het Cotopaxi Nationaal Park en de vulkaan, het Limpiopungo meer, de Chimborazo vulkaan, Riobamba, Alausi, Ingapirca en Cuenca, en tenslotte terug naar Quito.

Keuzetrip Galapagos
De Galapagos eilanden behoren tot de UNESCO werelderfgoedlijst en zijn unieke voor het spotten van wildlife. Tijdens deze reis van 9 dagen bezoek je verschillende plaatsen op de eilanden Santa Cruz, Isabela en San Cristobal. Een gecertificeerde en lokale gids zal je meer vertellen tijdens de excursies in het Galapagos National Park. Een reisleider en YFU-vertegenwoordiger zullen de activiteiten tijdens de reis coördineren. Je zult verblijven in kleine, vertrouwde hostels waar YFU al jaren mee samenwerkt.

Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programma prijs en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus