High School in Turkije

Uitwisseling in Turkije

School is belangrijk in Turkije. Men verwacht dat je je best doet, huiswerk maakt en goede cijfers haalt. Turkse jongeren besteden dan ook veel tijd aan maken van huiswerk en ze volgen vaak privéles. Je gaat als uitwisselingsstudent naar een lokale Turkse middelbare school. Dit kan een publieke of privé school zijn. Uitwisselingsstudenten worden in Turkije niet in het examenjaar geplaatst.

Quick facts

over het programma
Highschool in Turkije
15 tot en met 17 jaar oud
September
Schooljaar of kort
over het land
Istanbul
84,83 miljoen
783.562 km2
Turks

Life in Turkey

Cultuur, gezin & vrienden
Turkse mensen staan bekend om hun rust en gastvrijheid. Als uitwisselingsstudent merk je als snel dat iedereen wil dat het goed met je gaat. De gezinnen in Turkije verschillen sterk in grootte, maar zijn erg hecht en brengen veel tijd met elkaar door. Kinderen blijven vaak thuis wonen totdat ze gaan trouwen of verhuizen om in een grote stad te studeren. Sommige gezinnen zijn religieus, maar de meeste vieren de Islamitische feesten zonder iedere week naar de moskee te gaan. Het bekendste Islamitische gelegenheid is het Suikerfeest (Şeker Bayramı), dat wordt gevierd na een maand vasten (Ramadan). Veel families komen samen om dit vieren. Opa’s, oma’s, ooms en tantes wonen dan ook vaak om de hoek. Turkse ouders voeden hun kinderen meer beschermd op dan jij waarschijnlijk gewend bent in Nederland.

De Turkse taal
Turks is de enige officiële taal van Turkije. Het is een taal met bijzondere kenmerken. Zo kent de taal geen bepaalde lidwoorden en beginnen er nooit woorden met een l,r of m, wanneer woorden hier wel mee beginnen, zijn deze overgenomen uit een andere taal. Het duurt misschien even voordat je de taal onder de knie hebt, maar als je inzet toont, gaat er een wereld voor je open. Bovendien krijg je van YFU Turkije in het begin een taalcursus van 3 weken.

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 17 jaar en 5 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Turkije. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Verder is het belangrijk om aan te geven of je mentale en/of fysieke klachten en allergieën hebt. Zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar programma in Turkije, zul je vertrekken in januari of  in september. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijs voor een highschoolprogramma in Turkije is:

 • Vanaf €8.950,- voor een semester
 • Vanaf €9.450,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Engelse taaltest*
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Turkse middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Turkse taalcursus
 • Vijfdaagse oriëntatie in Izmir na aankomst in Turkije
 • Driedaagse oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Driedaagse oriëntatie voor vertrek terug naar Nederland
 • Lokale begeleiding door vrijwilligers van YFU Turkije
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Turkije

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Registratie Turkse gemeente (incl. geboortecertificaat)
 • Reiskosten tijdens verblijf (ook transport van- en naar school)
 • Schooluniform, schoolbijdrage boeken, lunch en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Turkije

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden.

Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus