High School in Engeland

Uitwisseling in de UK

Ga je studeren aan een highschool in de UK? Dit is je kans om (naast reguliere vakken) lessen te kiezen die Nederlandse scholen niet aanbieden zoals: Astronomie, Keramiek, Textiel design of Muziek- en filmproductie. De Engelse schooldagen van een highschool in de UK beginnen om 9.00 uur, tot ongeveer 16.00 uur. Tussen de middag lunch je in de schoolkantine. De meeste uitwisselingsstudenten worden geplaatst in de Sixth Form (Engeland) of Scottish Highers (Schotland). Dit zijn de twee laatste highschooljaren waar je vier of vijf vakken volgt. Op sommige scholen draag je verplicht een schooluniform, alhoewel dat niet overal meer verplicht is. Scholen organiseren bovendien veel sporten, dus hier kun je ook volop aan deelnemen. Wil jij ook genieten van alles wat het Verenigd Koninkrijk jou te bieden heeft? Kies dan voor een studieprogramma aan een highschool in de UK en verbreed je horizon!

Quick facts

over het programma
Highschool in de UK
16 tot en met 18 jaar oud
Augustus of januari
Schooljaar, semester of trimester
over het land
Londen
66,65 miljoen
242.495 km2
Engels

High School Exchange UK
Life in the United Kingdom:

Cultuur, gezin & vrienden
De mensen in het Verenigd Koninkrijk zijn beleefd en gastvrij. Aangezien een schooldag in Groot-Brittannië vaak later eindigt dan in Nederland, is het avondeten de hoofdmaaltijd van de dag. Het hele gezin komt dan bij elkaar om samen tijd door te brengen en over de dag te praten. Britse gezinnen gaan vaak naar sportevenementen in het weekend, en cricket, voetbal en rugby zijn bijzonder populair. Op zondag serveren veel gezinnen de traditionele Sunday Roast, een gebraden stuk vlees dat meestal wordt gegeten met aardappelpuree en groenten. Waarschijnlijk drink je tijdens je uitwisseling veel typische Britse thee: zwarte thee met melk. Deze thee wordt vaak gedronken bij het ontbijt en ’s middags. Daarnaast zul je natuurlijk kennis maken met de Scones, Fish & Chips en het typische English breakfast.

De Engelse taal
De officiële taal van het Verenigd Koninkrijk is Engels, ook wel Brits-Engels genoemd. Daarnaast zijn er ook nog andere officiële talen erkend. Dit is in Engeland Cornisch, dit wordt alleen in Cornwall gesproken. In Schotland heb je Schots en Schots-Gaelisch, in Wales heb je de Welshe taal en in Noord-Ierland Schots en Iers.

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU-stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 16 jaar en maximaal 18 jaar en 9 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Verenigd Koninkrijk. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat jij je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie- en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar, semester of term programma in het Verenigd Koninkrijk, zul je vertrekken in januari of in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in het Verenigd Koninkrijk zijn:

 • Vanaf €11.450,- voor een term (ca. 4 maanden) waarbij je start in augustus 2024 of januari 2025
 • Vanaf €13.950,- voor een semester waarbij je start in augustus 2024
 • Vanaf €14.450,- voor een semester waarbij je start in januari 2025
 • Vanaf €21.950,- voor een jaar waarbij je start in augustus 2024

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een gastgezin
 • Onkostenvergoeding gastgezin
 • Plaatsing op een Engelse of Schotse middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Welkomkamp na aankomst in het Verenigd Koninkrijk
 • Lokale begeleider in het Verenigd Koninkrijk
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Verenigd Koninkrijk

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Visum
  Extra informatie over je paspoort en visum kun je lezen op deze pagina.
 • Reiskosten tijdens verblijf (ook van en naar school)
 • Schooluniform (bij plaatsing in Schotland), schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus