Highschool in de UK

Highschool in Engeland

Ga je studeren aan een highschool in de UK? Dit is je kans om (naast reguliere vakken) lessen te kiezen die Nederlandse scholen niet aanbieden zoals: Astronomie, Keramiek, Textiel design of Muziek- en filmproductie. Engelse schooldagen beginnen om 9.00 uur, tot ongeveer 16.00 uur. Tussen de middag lunch je in de schoolkantine. De meeste uitwisselingsstudenten worden geplaatst in de Sixth Form (Engeland) of Scottish Highers (Schotland). Dit zijn de twee laatste highschooljaren waar je vier of vijf vakken volgt. Op sommige scholen draag je verplicht een schooluniform, alhoewel dat niet overal meer verplicht is. Scholen organiseren bovendien veel sporten, dus hier kun je ook volop aan deelnemen.

Quick facts

over het programma
Highschool in de UK
Leeftijd: 14 tot en met 19 jaar oud
Vertrek: augustus of januari
Programmaduur: schooljaar, semester of trimester
over het land
Hoofdstad: Londen
Aantal inwoners: 66,65 miljoen
Oppervlakte: 242.495 km2
Voertaal: Engels

Life in the United Kingdom

Cultuur, gezin & vrienden
De mensen in het Verenigd Koninkrijk zijn beleefd en gastvrij. Aangezien een schooldag in Groot-Brittannië vaak later eindigt dan in Nederland, is het avondeten de hoofdmaaltijd van de dag. Het hele gezin komt dan bij elkaar om samen tijd door te brengen en over de dag te praten. Britse gezinnen gaan vaak naar sportevenementen in het weekend, en cricket, voetbal en rugby zijn bijzonder populair. Op zondag serveren veel gezinnen de traditionele Sunday Roast, een gebraden stuk vlees dat meestal wordt gegeten met aardappelpuree en groenten. Waarschijnlijk drink je tijdens je uitwisseling veel typische Britse thee: zwarte thee met melk. Deze thee wordt vaak gedronken bij het ontbijt en ’s middags. Daarnaast zul je natuurlijk kennis maken met de Scones, Fish & Chips en het typische English breakfast.

De Engelse taal
De officiële taal van het Verenigd Koninkrijk is Engels, ook wel Brits-Engels genoemd. Daarnaast zijn er ook nog andere officiële talen erkend. Dit is in Engeland Cornisch, dit wordt alleen in Cornwall gesproken. In Schotland heb je Schots en Schots-Gaelisch, in Wales heb je de Welshe taal en in Noord-Ierland Schots en Iers.

Exchange in de UK: de tijd van je leven!

Wil je graag op uitwisseling naar Londen? Dat kunnen we absoluut aanraden! Als exchange student leer je de Engelse taal en cultuur kennen en kun je kennismaken met internationale studenten van over de hele wereld. Ontdek alles wat het Verenigd Koninkrijk te bieden heeft, van de Schotse hooglanden tot aan de drukke straten in hartje Londen. In de UK vind je alles wat je nodig hebt voor een geslaagde exchange! Je kunt o.a. op exchange naar Birmingham, Brighton, Bristol, Cambridge, Coventry, Leeds, Leicester, Liverpool, Manchester, Newcastle, Oxford, Sheffield en Southampton. Weet jij al waar jij naartoe wil gaan?

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Hier worden jouw wensen en voorkeuren in detail besproken. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingsbijeenkomst in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU-stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 14 jaar en maximaal 18 jaar en 9 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Verenigd Koninkrijk. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat jij je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie- en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in het Verenigd Koninkrijk zijn:

 • Vanaf €10.450,- voor een trimester
 • Vanaf €11.950,- voor een semester
 • Vanaf €17.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een gastgezin
 • Onkostenvergoeding gastgezin
 • Plaatsing op een Engelse of Schotse middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Welkomkamp na aankomst in het Verenigd Koninkrijk
 • Lokale begeleider in het Verenigd Koninkrijk
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Verenigd Koninkrijk

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving
 • Verzekering
 • Visum
  Extra informatie over je paspoort en visum kun je lezen op deze pagina.
 • Reiskosten tijdens verblijf (ook van en naar school)
 • Schooluniform (bij plaatsing in Schotland)
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele activiteiten en excursies
 • Optionele annuleringsgarantie

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. Voor iedere student geldt dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Wij vertellen je uiteraard welke verzekeringen bij jouw programma het meest geschikt zijn. YFU werkt samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Via deze partner kun je een reisverzekering afsluiten die gespecialiseerd is in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland.

Als je via YFU een highschoolprogramma boekt, zit er automatisch een annuleringsgarantie bij het programma inbegrepen. Via deze annuleringsgarantie, die is afgestemd op uitwisselingen in het buitenland, kun jij goed verzekerd op reis. Wil je graag meer informatie over de reisverzekering en annuleringsgarantie? Bekijk onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus