Highschool in Servië

Highschool in Servië

De middelbare scholen in Servië zijn van een hoog niveau. De school kent 2 verschillende roosters. De ene week begint de school om 8 uur ’s ochtends en de volgende week om 2 uur ’ s middags. Naast de gewone lesroosters organiseert de school ook veel leuke, leerzame excursies. Op Servische scholen heeft iedereen veel respect voor de leraren. Jij zal zeker worden geholpen, door leraren én klasgenoten, en je zult al snel het gevoel hebben dat je erbij hoort. Ook worden er door onafhankelijke clubs veel naschoolse activiteiten georganiseerd zoals sporten.

Quick facts

over het programma
Highschool in Servië
Leeftijd: 15 tot en met 18 jaar oud
Vertrek: september
Programmaduur: kort
over het land
Hoofdstad: Belgrado
Aantal inwoners: 6,908 miljoen
Oppervlakte: 88.361 km2
Voertaal: Servisch

Life in Serbia

Cultuur, gezin & vrienden
Servische families zijn ontzettend warm, gastvrij en open. Vaak hebben ze een goede band met de rest van de familie, want Serviërs zijn echte familiemensen. Van jou, als extra lid van het gezin, zal verwacht worden dat je meehelpt. De tafel dekken, je kamer opruimen, het hoort er allemaal bij. Door de vele georganiseerde naschoolse activiteiten, maak jij makkelijk nieuwe vrienden en bouw je snel een sociaal netwerk op. Stap uit je comfortzone en probeer een nieuwe sport. Populaire sporten in Servië zijn voetbal, basketbal, waterpolo, volley, handbal en tennis. Je gaat sowieso een onvergetelijke tijd tegemoet in Servië!

De Servische taal
De officiële taal in Servië is Servisch, vroeger werd dit ook wel Servo-Kroatisch genoemd. Het Servisch wordt zowel in het Latijns en Cyrillisch alfabet geschreven. Daarnaast is het een taal die fonetisch is, dit houdt in dat het in spreek en schrijftaal hetzelfde is. In het Nederlands bestaat er bijvoorbeeld een 'dt' klank, in het Servisch niet. Het zal in het begin lastig zijn om de taal te begrijpen maar oefening baart kunst!

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Hier worden jouw wensen en voorkeuren in detail besproken. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingsbijeenkomst in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 18 jaar oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Servië. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Verder is het belangrijk om aan te geven of je mentale en/of fysieke klachten en allergieën hebt. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria,
Zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

De programmaprijs voor een High School programma in Servië is:

 • Vanaf €6.950,- voor een Trimester

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveld assistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Servische middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Servische taalcursus
 • Tweedaagse oriëntatie na aankomst in Servië
 • Seminar voor vertrek terug naar Nederland
 • Lokale begeleiding door vrijwilligers van YFU Servië
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname High School Servië

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving
 • Verzekering
 • Reiskosten tijdens je uitwisseling (ook van- en naar school)
 • Schoolbijdrage boeken, lunch en / of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Servië
 • Optionele annuleringsgarantie

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. Voor iedere student geldt dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Wij vertellen je uiteraard welke verzekeringen bij jouw programma het meest geschikt zijn. YFU werkt samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Via deze partner kun je een reisverzekering afsluiten die gespecialiseerd is in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland.

Als je via YFU een highschoolprogramma boekt, zit er automatisch een annuleringsgarantie bij het programma inbegrepen. Via deze annuleringsgarantie, die is afgestemd op uitwisselingen in het buitenland, kun jij goed verzekerd op reis. Wil je graag meer informatie over de reisverzekering en annuleringsgarantie? Bekijk onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus