Daani in Zuid-Korea

Returnee testimonial

"Ik koos voor Zuid-Korea omdat ik graag een totaal andere cultuur wilde ervaren en zag het leren van deze lastige taal als een uitdaging. Het heeft mij zoveel moois gebracht om mij open te stellen voor dit land en de mensen!"

Waarom heb je gekozen voor jouw uitwisselingsland?
Ik was in eerste instantie fan van K-pop en na meer onderzoek kwam ik meer te weten van de cultuur van Zuid-Korea. De taal en cultuur sprak me heel erg aan en in combinatie met mijn interesse om op uitwisseling te gaan was dit land de perfecte keuze voor mij. Hierna ben ik begonnen met mailtjes sturen en kwam ik bij YFU Nederland terecht.

Hoe zou je jouw uitwisseling in Zuid-Korea beschrijven?
Heel uniek. Dat is eigenlijk het beste hoe ik het kan omschrijven. Wat ik in Zuid-Korea heb meegemaakt is iets wat ik altijd blijf herinneren. Ik heb ups en downs mee gemaakt maar het was het allemaal zo waard. Ik heb ook echt geleerd om op mezelf te vertrouwen.

Hoe heb je jouw vertrek ervaren?
Ik was eigenlijk een beetje in een bliss. Ik besefte het allemaal niet zo goed, het afscheid nemen van mijn ouders en vrienden was evengoed wel moeilijk natuurlijk. Maar bij mij kwam het vooral later pas binnen. Ik heb zelf vliegangst, dus ik was best nerveus voor de vlucht. Misschien dat ik me daar meer op focuste dan het afscheid nemen. Toen ik aan boord stapte heb ik meteen aan de stewardess verteld dat ik vliegangst had, dat heeft mij enorm geholpen.

Ervaarde je een grote cultuurshock?
Ja, het verschil tussen de westerse en Koreaanse cultuur is best groot. Op het gebied van manieren, sociale verhoudingen, eten etc. Ik had me gelukkig wel voorbereid dus ik wist de basis wel, dat hielp zeker.

Zou je meer willen vertellen over jouw gastgezin en woonplaats?
Ik woonde in de provincie (안양) Anyang. Het was best een grote stad, ik woonde wel een beetje in de suburb. Het was wel heel makkelijk te bereiken met de metro. Ik had een gastzusje en twee gastouders. Ze konden niet heel goed Engels, dus communicatie was in het begin wat moeilijker en het duurde dus even voordat ik mijn plekje vond binnen het gezin. Uiteindelijk lukte dat wel goed en vanaf dat moment vond ik het een erg fijn gastgezin.

Vond je het lastig om nieuwe vrienden te maken?
In Korea ben je als westers persoon best iets interessants. Dus op mijn eerste dag werd er heel veel om mijn Instagram gevraagd, er kwamen ook veel mensen naar mij toe. Dit was een fijn begin, zo kon ik snel gesprekken aanknopen met vreemden en dit hielp mij uiteindelijk met het opbouwen van vriendschappen. Ik heb eigenlijk dus vrij snel vrienden gemaakt, gelukkig!

Vond je het lastig om de taal te leren?
Ja, dat was heel erg lastig. Mede om die reden had ik natuurlijk ook voor Zuid-Korea gekozen want een uitdaging ga ik graag aan. Koreaans is echt compleet anders dan de talen waar ik aan gewend was. Doordat ik in Nederland al een Koreaanse cursus had gevolgd én ik in Zuid-Korea ook direct weer bijles had, ging het eigenlijk redelijk goed. Je moet wel gedisciplineerd zijn.

Wat deed jij in je vrije tijd?
Ik ging twee keer per week dansen, dit vond ik erg leuk! Ik sprak veel af met vrienden en deden dingen die ik normaal ook in Nederland doe zoals dagjes uit, shoppen, chillen en Netflixen. Ook bracht ik veel van mijn vrije tijd door met het gastgezin, ik werd gewoon gezien als familielid dus ging mee naar familieafspraken en verjaardagen. Daarnaast besteedde ik ook best veel aandacht aan het leren van de Koreaanse taal. 

Hoe zag een 'gewone' schooldag eruit voor jou? 
Rond half 7 stond ik op en maakte ik mijzelf klaar voor school. Om half 8 vertrokken mijn gastvader en ik naar school, waar hij mij afzette voordat hij naar zijn werk ging. Ik zat van 08:00 tot 16:00 uur op school. Na school ging ik met de metro en de bus naar huis of deed ik wat leuks met vrienden. 'S avonds leerde ik mijn gastzusje vaak Engels en daarna speelden we altijd spelletjes.

Wat is de mooiste herinnering van jouw uitwisseling? 
Ik vind het lastig om echt één specifiek moment te kiezen. Ik zou eigenlijk zeggen het totaalpakket: mijn vrienden en gastgezin en alle mooie en indrukwekkende plekken die ik samen met hen heb mogen ontdekken en bezoeken. Ik vind het ook erg fijn dat ik nog regelmatig contact heb met mijn vrienden en gastfamilie daar, ik zal ze echt nooit vergeten.

Vond je het raar om weer terug in Nederland te zijn? 
Eigenlijk wel, in het begin moest ik weer heel erg wennen aan het weer, het eten en de gewoontes van mijn eigen familie. Je vrienden heb je dan weer dagelijks om je heen en dan rol je ook weer snel terug in je oude gewoontes en dan vind je de Zuid-Koreaanse gebruiken ineens weer een beetje apart.

Zou je een YFU High School uitwisseling aanraden? 
Ja, 100%! Als je nieuwsgierig bent naar een andere cultuur, taal of omgeving is het echt dé ideale manier om echt te leren leven als een local. Ik zal dit avontuur echt nooit meer vergeten en zal het daarom ook echt iedereen aanraden. Mijn tip zou zijn: stel je open voor nieuwe mensen en ervaringen, dat brengt je echt heel veel moois.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus