High School in België

Uitwisseling in België

Onderwijs is in België erg belangrijk en het onderwijsniveau is één van de hoogste van Europa. In Belgische scholen kun je vakken krijgen zoals taal, wiskunde, wetenschap, Latijn, geschiedenis, sociale wetenschappen en economie. Scholieren op de middelbare school zijn onderverdeeld in vier categorieën. In welke categorie je als scholier terecht komt wordt deels gebaseerd op studie capaciteit en deels op je eigen keuze. Als uitwisselingsstudent word je zeer waarschijnlijk ingedeeld in het algemeen secundair onderwijs, wat vergelijkbaar is met HAVO / VWO. Om de lessen in Wallonië, België te kunnen volgen is het belangrijk om de Franse taal te leren. Van zowel jou als uitwisselingsstudent, als van de Belgische scholieren wordt verwacht dat je je huiswerk maakt en actief meedoet aan de les. Als je je schoolwerk goed plant, heb je ’s middags genoeg vrije tijd om leuke dingen te doen.

Quick facts

over het programma
Highschool in België
15 tot en met 18 jaar oud
Augustus
Schooljaar, semester of trimester
over het land
Brussel
11,5 miljoen
30.528 km2
Frans

High School Exchange Belgium
Life in Belgium:

Cultuur, gezin & vrienden
Je kan overal in Wallonië worden geplaatst. Misschien woon je in de hoofdstad, Namen, of in een kleinere stad, dorp of op het platteland. Belgische families zijn vaak heel hecht en de jongeren wonen vaak bij hun ouders totdat ze hun opleiding hebben afgerond. Zelfs daarna is het niet ongebruikelijk dat een gezin in hetzelfde huis of in ieder geval in dezelfde buurt woont. Vaak moeten alle kinderen meehelpen met klusjes zoals de afwas doen of de hond uitlaten. Je gastgezin zal het dus zeker waarderen als aanbiedt om mee te helpen! Thuis is voor een Belg een persoonlijke plek; een plek waar gezinnen zich graag terugtrekken. Vaak komen alleen familieleden en erg goede vrienden over de vloer. De avondmaaltijd is de belangrijkste maaltijd van de dag. ‘s Avonds nemen Belgische gezinnen een moment van rust en delen de gebeurtenissen van de dag. In België kun je natuurlijk ook lid worden van een sportvereniging of een andere hobby uitoefenen.

De taal 
In Wallonië wordt voornamelijk Frans gesproken, maar er wonen in het oosten ook een aantal Duitstaligen. Verder worden er ook een aantal streektalen gesproken. In Vlaanderen en Brussel zijn de studenten verplicht om Nederlands te volgen maar Waalse studenten hoeven dat niet.

 

Handig om te weten

In 8 stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren.
Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU Partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en 6 maanden oud en maximaal 18 jaar en 7 maanden oud. In de drie jaar schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU België-Wallonië. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Verder verwacht YFU Wallonië dat je de Franse taal op minimaal A2 niveau beheerst. Je zult een Franse taaltest afleggen om vast te stellen of je op het juiste niveau zit.

Wanneer je kiest voor een high school jaar, semester of trimester programma in België (Wallonië), zul je vertrekken in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een High School programma in België - Wallonië zijn:

 • Vanaf €8.450,- voor een Trimester
 • Vanaf €8.450,- voor een Semester
 • Vanaf €9.950,- voor een Jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • YFU t-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (met kost & inwoning)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing op een Belgische middelbare school
 • Vervoer van en naar school boven een bepaald bedrag
 • Vijfdaagse oriëntatie na aankomst in België met Franse taaltraining
 • Tweedaagse oriëntatie halverwege je uitwisseling (alleen bij het jaarprogramma)
 • Tweedaagse oriëntatie voor vertrek terug naar thuisland
 • Persoonlijke begeleider van YFU België
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname High School België (Wallonië)

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Transport van- en naar school
 • Schoolbijdrage boeken en schoolbijdrage excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Overige reiskosten tijdens verblijf
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU België
 • Optionele annuleringsgarantie

Tijdens je uitwisselingsjaar zit je niet alleen op school en bij je gastgezin. Je hebt ook de mogelijkheid om wat van het land te ontdekken! Je brengt tijd door met de andere uitwisselingsstudenten, doet excursies en verkent de omgeving, altijd vergezeld door YFU-vrijwilligers en professionele gidsen. Waar wacht je op?

Keuzetrip Keulen
Eendaagse trip naar Keulen, Duitsland. Over het algemeen vind deze eind november plaats. Studenten kunnen de kerstmarkt bezoeken en andere plaatsen, afhankelijk van beschikbaarheid en interesse. De prijs van de reis zal variëren afhankelijk van het aantal deelnemers.

Keuzetrip Parijs
Drie tot vijfdaagse trip naar Parijs die tussen eind februari en begin maart plaatsvindt tijdens de schoolvakantie. De duur van de reis wordt bevestigd door de vrijwilligers die het evenement leiden. Studenten leren over de cultuur en geschiedenis van Parijs door middel van verschillende activiteiten. Gastgezinnen worden uitgenodigd om mee te gaan naar Parijs.

Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programma prijs en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus