High School in Roemenië

Uitwisseling in Roemenië

Het onderwijssysteem in Roemenië verschilt sterk van het Nederlandse onderwijssysteem. De Roemeense middelbare school bestaat uit drie periodes, de onderbouw, de verplichte bovenbouw en de vrijwillige bovenbouw. De bovenbouw bestaat uit 4 leerjaren en wordt ook wel het Lyceum genoemd. Naast de standaard vakken bieden veel scholen ook vaak keuzevakken zoals dans, theater of sport. In het laatste jaar van het Lyceum moeten Roemeense scholieren een eindexamen afleggen. In Roemenië staan discipline en respect hoog in het vaandel. Scholieren gaan bijvoorbeeld opstaan om de leraar te begroeten.

Quick facts

over het programma
highschool in Roemenië
15 tot met 17 jaar oud
Augustus
Schooljaar of trimester
over het land
Boekarest
19,29 miljoen
238.397 km2
Roemeens

High School Exchange Romania
Life in Romania:

Cultuur, gezin & vrienden
Roemeense gastgezinnen zijn erg traditioneel, vaak is de moeder verantwoordelijke voor het huishouden samen met de kinderen. Over het algemeen zijn de kinderen ook erg hecht met hun ouders en brengen ze veel tijd thuis door. Soms wonen de grootouders en andere naaste familieleden op hetzelfde terrein of in hetzelfde huis. Grote feesten zoals Kerstmis of Pasen worden vaak dan ook met de hele familie gevierd. Roemenen zijn erg gastvrij en geven vaak presentjes aan elkaar. Roemeense jongeren spreken doordeweeks vaak af met vrienden, maar doen in het weekend leuke dingen met het gezin. Ze bezoeken vaak hun grootouders of blijven gezellig thuis om de middagen door te brengen met het gezin. Verenigingen of sportclubs komen minder vaak voor in Roemenië dan in Nederland.

Het Roemeense taal
De officiële taal in Roemenië is Roemeens en heeft gelijkenissen met het Spaans, Frans en Italiaans. Hierdoor heeft Roemenië een compleet andere taal dan haar buurlanden. Verder spreken Roemenen vaak prima Engels, Frans of Duits (de laatste is afhankelijk van waar je woont). Leer voor vertrek alvast wat Roemeense woorden en zinnen. Zo maak je vanaf het begin makkelijker contact!

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskampt in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal tussen de 15 jaar en maximaal tussen de 17 jaar en 10 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Roemenië. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar of semester programma in Roemenië, zul je vertrekken in september. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Roemenië zijn:

 • Vanaf €7.950,- voor een trimester
 • Vanaf €8.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Roemeense middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Transport van- en naar school hoger dan € 40, -
 • Oriëntatie na aankomst in Roemenië
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Oriëntatie voor vertrek terug naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Roemenië
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Roemenië

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Registratie Roemeense gemeente
 • Reiskosten tijdens verblijf (transport van- en naar school lager dan € 40, -)
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele taalcursus Roemeens
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Roemenië

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus