Highschool in Bulgarije

Highschool in Bulgarije

Op Bulgaarse middelbare scholen volgen scholieren uit verschillende klassen twee of drie vreemde talen bijvoorbeeld Engels, Duits, Frans, Spaans, Russisch of Italiaans. Daarnaast zijn er vakken zoals wiskunde, wetenschap, geschiedenis, aardrijkskunde en filosofie. Scholieren kunnen ook cursussen volgen in sport, kunst en muziek. Het ligt aan de middelbare school waar je naartoe gaat welke vakken je precies krijgt. School start in Bulgarije rond 15 september en eindigt op 30 juni. Uitwisselingsscholieren worden geplaats in het 3e of 4e jaar van de middelbare school afhankelijk van je eerdere studie. Er zijn niet veel buitenschoolse activiteiten beschikbaar via de school, maar je kan er wel zelf voor kiezen om te sporten bij een vereniging.

Quick facts

over het programma
Highschool in Bulgarijë
Leeftijd: 15 tot en met 17 jaar oud
Vertrek: september
Programmaduur: schooljaar
over het land
Hoofdstad: Sofia
Aantal inwoners: 7 miljoen
Oppervlakte: 110.994 km2
Voertaal: Bulgaars

Life in Bulgaria

Cultuur, gezin & vrienden
Bulgaarse gezinnen bestaan meestal uit één of twee kinderen, en hun ouders. Het gezin is een zeer belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven in Bulgarije. Na school en werk komen de gezinsleden bij elkaar om te praten over de gebeurtenissen van die dag. Zaterdag wordt vaak gezien als een familiedag waar je vrienden en familie bezoekt. Veel jongeren vinden het vanzelfsprekend dat ze in het weekend langskomen bij hun grootouders om te kletsen en taart te eten. In de meeste gezinnen werken beide ouders om financiële redenen. De huishoudelijke taken worden door iedereen samen voltooid. Bulgarije heeft vergeleken met andere Oost-Europese landen weinig met religie, ongeveer 40% is gelovig. Het grootste gedeelte hiervan is Christen.

De Bulgaarse taal
De officiële taal van Bulgarije is Bulgaars. Het grootste deel van de bevolking spreekt deze taal. In toeristische gebieden spreken de Bulgaren redelijk Engels en zijn er menukaarten en informatieborden in het Engels weergegeven. Het is aan te raden om vast wat Bulgaars te leren voor vertrek, dat maakt je leven op school en in je gastgezin alleen maar makkelijker.

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Hier worden jouw wensen en voorkeuren in detail besproken. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingsbijeenkomst in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 14 jaar en maximaal 17 jaar oud. In de drie jaar schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Bulgarije. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

De programmaprijs voor een highschoolprogramma in Bulgarije is:

 • Vanaf €7.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Vliegveld assistentie in Bulgarije
 • Gastgezin (kost en inwoning)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Hulp bij inschrijving gemeente
 • Plaatsing op een Bulgaarse middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Bulgaarse taalcursus
 • Tweedaagse oriëntatie na aankomst in Bulgarije
 • Driedaagse oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Tweedaagse oriëntatie voor vertrek naar thuisland
 • Transport van- en naar de oriëntaties
 • Lokale begeleiding door YFU Bulgarije
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Bulgarije

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving
 • Vaccinatie(s)
 • Studie- en reisverzekering
 • Reiskosten tijdens de uitwisseling (ook van- en naar school)
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele activiteiten en excursies YFU Bulgarije
 • Optionele annuleringsgarantie

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. Voor iedere student geldt dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Wij vertellen je uiteraard welke verzekeringen bij jouw programma het meest geschikt zijn. YFU werkt samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Via deze partner kun je een reisverzekering afsluiten die gespecialiseerd is in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland.

Als je via YFU een highschoolprogramma boekt, zit er automatisch een annuleringsgarantie bij het programma inbegrepen. Via deze annuleringsgarantie, die is afgestemd op uitwisselingen in het buitenland, kun jij goed verzekerd op reis. Wil je graag meer informatie over de reisverzekering en annuleringsgarantie? Bekijk onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus