High School in Bulgarije

Uitwisseling in Bulgarije

Op Bulgaarse middelbare scholen volgen scholieren uit verschillende klassen twee of drie vreemde talen bijvoorbeeld Engels, Duits, Frans, Spaans, Russisch of Italiaans. Daarnaast zijn er vakken zoals wiskunde, wetenschap, geschiedenis, aardrijkskunde en filosofie. Scholieren kunnen ook cursussen volgen in sport, kunst en muziek. Het ligt aan de middelbare school waar je naartoe gaat welke vakken je precies krijgt. School start in Bulgarije rond 15 september en eindigt op 30 juni. Uitwisselingsscholieren worden geplaats in het 3e of 4e jaar van de middelbare school afhankelijk van je eerdere studie. Er zijn niet veel buitenschoolse activiteiten beschikbaar via de school, maar je kan er wel zelf voor kiezen om te sporten bij een vereniging.

Quick facts

over het programma
Highschool in Bulgarijë
14 tot en met 17 jaar oud
September
Schooljaar
over het land
Sofia
7 miljoen
110.994 km2
Bulgaars

High School Exchange Bulgaria
Life in Bulgaria:

Cultuur, gezin & vrienden
Bulgaarse gezinnen bestaan meestal uit één of twee kinderen, en hun ouders. Het gezin is een zeer belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven in Bulgarije. Na school en werk komen de gezinsleden bij elkaar om te praten over de gebeurtenissen van die dag. Zaterdag wordt vaak gezien als een familiedag waar je vrienden en familie bezoekt. Veel jongeren vinden het vanzelfsprekend dat ze in het weekend langskomen bij hun grootouders om te kletsen en taart te eten. In de meeste gezinnen werken beide ouders om financiële redenen. De huishoudelijke taken worden door iedereen samen voltooid. Bulgarije heeft vergeleken met andere Oost-Europese landen weinig met religie, ongeveer 40% is gelovig. Het grootste gedeelte hiervan is Christen.

De Bulgaarse taal
De officiële taal van Bulgarije is Bulgaars. Het grootste deel van de bevolking spreekt deze taal. In toeristische gebieden spreken de Bulgaren redelijk Engels en zijn er menukaarten en informatieborden in het Engels weergegeven. Het is aan te raden om vast wat Bulgaars te leren voor vertrek, dat maakt je leven op school en in je gastgezin alleen maar makkelijker.

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 14 jaar en maximaal 17 jaar oud. In de drie jaar schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Bulgarije. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar programma in Bulgarije, zul je vertrekken in september. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijs voor een highschoolprogramma in Bulgarije is:

 • Vanaf €8.450,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Vliegveld assistentie in Bulgarije
 • Gastgezin (kost en inwoning)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Hulp bij inschrijving gemeente
 • Plaatsing op een Bulgaarse middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Bulgaarse taalcursus
 • Tweedaagse oriëntatie na aankomst in Bulgarije
 • Driedaagse oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Tweedaagse oriëntatie voor vertrek naar thuisland
 • Transport van- en naar de oriëntaties
 • Lokale begeleiding door YFU Bulgarije
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Bulgarije

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Reiskosten tijdens de uitwisseling (ook van- en naar school)
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies YFU Bulgarije

Onderstaande mogelijkheden zijn optioneel en vormen een meerprijs op de standaard programmaprijs.

 • Four seasons outdoor
  Wil jij tijdens je exchange in Bulgarije graag de natuur verkennen, dan kun je kiezen voor het ‘four seasons outdoor’ thema. Door het kiezen van deze optie ga je elke maand op een outdoor trip die past bij het seizoen. De mogelijkheden van deze tripjes lopen erg uiteen, van bergbeklimmen tot schaatsen.

Wil je graag meer informatie over dit thema? Neem dan vooral contact met ons op.

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus