High School in Hongarije

Uitwisseling in Hongarije

Het Hongaarse schooljaar begint op 1 september en eindigt half juni. Het schooljaar bestaat uit twee semester. Een typische schooldag start om 08:00 uur ’s ochtends en heeft ongeveer zes lessen van elk 45 minuten. Tussen de lessen zit vaak een pauze van 10 minuten. Tijdens de lange lunchpauze eet je in de kantine. In Hongarije gaat de becijfering van toetsen niet van 1 tot 10, maar van 1 tot 5, waarbij een 5 het hoogste cijfer is. De meeste uitwisselingsstudenten komen op het “Gimnáziumi Érettségi Bizonyítvány” wat qua niveau lijkt op vwo. Inhoudelijk zal je de meeste vakken gemakkelijk kunnen volgen. Wat wel een uitdaging is, is dat ze natuurlijk in het Hongaars worden gegeven.

Quick facts

over het programma
Highschool in Hongarije
14 tot en met 17 jaar oud
Augustus
Schooljaar of semester
over het land
Boedapest
1,756 miljoen
93.030
Hongaars

High School Exchange Hungary
Life in Hungary:

Cultuur, gezin & vrienden
Hongaren staan bekend om hun gastvrijheid, zorgzaamheid, vriendelijkheid en warmte. Ze zijn ook erg trots op hun land, wat je terugziet tijdens de nationale feestdagen. Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar en tijdens Pasen wordt bijvoorbeeld het volkslied gezongen. Verder dragen de Hongaren op deze dagen traditionele kleding, de meisjes dragen zwarte rokken en witte blouses, de jongens dragen zwarte broeken en witte overhemden. Een typisch Hongaarse gebaar is het geven van een “puszi” – kus op de wang, bij het begroeten van andere mensen. In Hongarije blijven kinderen vaak lang bij hun ouders wonen. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat drie of zelfs vier generaties onder één dak wonen. Een Hongaars gezin is vaak erg hecht. Ze proberen zoveel mogelijk tijd samen door te brengen en vinden samen eten erg belangrijk.

De Hongaarse taal
Het Hongaars is een Finoegristische taal en is daarmee verwant aan het Fins en het Ests. Het Hongaars is geen makkelijke taal om onder de knie te krijgen, maar het is zeker niet onmogelijk. Nadat je bent aangekomen in Hongarije is er een oriëntatie, waar je onder andere een eerste start maakt met het leren van de taal.

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan. 

Op de dag van vertrek ben je minimaal 14 jaar en 6 maanden oud en maximaal 17 jaar en 6 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Hongarije. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar of semester programma in Hongarije, zul je vertrekken in januari of in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Hongarije zijn:

 • Vanaf €7.950,- voor een semester
 • Vanaf €8.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Vliegveld assistentie na aankomst in Hongarije
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Hongaarse middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Taaltraining Hongaars
 • Vierdaagse oriëntatie na aankomst in Hongarije
 • Driedaagse oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Driedaagse oriëntatie voor vertrek terug naar Nederland
 • Lokale begeleiding door getrainde vrijwilligers van YFU Hongarije
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Hongarije

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten na inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Registratie Hongaarse gemeente
 • Transport van- en naar school
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Hongarije

Tijdens je uitwisselingsjaar zit je niet alleen op school en bij je gastgezin. Je hebt ook de mogelijkheid om wat van het land te ontdekken! Je brengt tijd door met de andere uitwisselingsstudenten, doet excursies en verkent de omgeving, altijd vergezeld door YFU-vrijwilligers en professionele gidsen. Waar wacht je op?

Keuzetrip 'Cultuur'
In het voorjaar kun je met YFU Hongarije op een meerdaagse citytrip naar het buitenland (meestal Venetië of Praag). Hier ga je per bus naartoe en krijg je een rondleiding van een gids.

Keuzetrip Hongaars parlement
In het voorjaar kan je met samen met andere uitwisselingsstudenten, vrijwilligers en medewerkers van YFU Hongarije een bezoek brengen aan het Hongaarse Parlement in Budapest.

Keuzetrip Wenen
Dit is een eendaagse reis naar Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, samen met vrijwilligers van YFU. Je vertrekt vroeg in de ochtend en komt 's avonds weer terug. Overdag staat een korte wandeling, een hop on hop on hop off bus en wat vrije tijd op het programma.

Keuzetrip Boedapest winter
Samen met andere uitwisselingsstudenten en vrijwilligers breng je een bezoek aan Boedapest. Afhankelijk van het weer zal het programma of schaatsen of sightseeing of een ander specifiek winterprogramma omvatten. Gedurende je jaar krijg je hier meer informatie over.

Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programma prijs en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

Onderstaande mogelijkheden zijn optioneel en vormen een meerprijs op de standaard programmaprijs.

 • Muziekthema
  Als je kiest voor dit thema ga je muziek studeren op een hoger niveau ter aanvulling op je reguliere high school programma.
 • Sportthema
  Als je kiest voor het sportthema kun je verder met jouw sport op professioneel of hoog niveau. In Hongarije zijn de meest gespeelde sporten paardrijden, waterpolo, dansen en voetbal. Als je graag een andere sport wil beoefenen op hoog niveau, kun je een speciaal verzoek indienen en wordt hiernaar gekeken.
 • Tweetalig onderwijs - Engels
  Als je kiest voor het tweetalige thema word je geplaatst op de Orchidea International High School. Dit is een privéschool waar je les krijgt in het Hongaars en het Engels.

Wil je graag meer informatie over een van de specifieke thema’s? Neem dan vooral contact met ons op.

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus