High School in Italië

Uitwisseling in Italië

Na het afronden van de onderbouw van de middelbare school, hebben Italiaanse scholieren de keuze tussen Liceo (lyceum), Istituto tecnico (technisch instituut) en Istituto professionale (beroepsschool). Als uitwisselingsstudent zul je waarschijnlijk op een Liceo terechtkomen. Deze schoolstroming is voornamelijk theoretisch en kun je vergelijken met ons vwo. Binnen Liceo heb je ook weer verschillende profielen bijvoorbeeld Liceo Scientifico, Liceo Linguistico, Liceo Artistico of Liceo Classico. Een schoojaar in Italië begint in september en eindigt in juni. Afhankelijk van de school is je schooljaar verdeeld in twee semesters of drie trimesters. Scholieren gaan vaak van 8:00 uur tot 14:00 naar school, van maandag tot en met vrijdag. Af en toe vinden lessen ook op zaterdag plaats.

Quick facts

over het programma
Highschool in Italië
Leeftijd: 15 tot en met 17 jaar oud
Vertrek: augustus, november of januari
Programmaduur: schooljaar, semester of kort
over het land
Hoofdstad: Rome
Aantal inwoners: 59,55 miljoen
Oppervlakte: 303.340 km2
Voertaal: Italiaans

High School Exchange Italia
Life in Italia:

Cultuur, gezin & vrienden
De meeste Italiaanse gastgezinnen wonen in kleinere steden of buitenwijken van grote steden. Er bestaat geen “typisch Italiaans gastgezin”, de samenstellingen zijn divers. De familiebanden binnen Italiaanse gezinnen zijn erg sterk. Italiaanse gezinnen zien het avondeten als het belangrijkste moment van de dag omdat de hele familie dan samenkomt. Je gastgezin zal veel vragen stellen over school en wat je doet in je vrije tijd. Door hiernaar te vragen laten ze zien dat ze om je geven en tonen ze interesse. Als uitwisselingsstudent word je namelijk echt gezien als een nieuw familielid. Daarom moet je net als iedereen de regels van het gastgezin respecteren. Zolang Italiaanse kinderen nog thuis wonen is dit erg belangrijk.

De Italiaanse taal
In Italië spreken ze over het algemeen Italiaans, in het noorden wordt ook Duits gesproken en in het zuiden een dialect. Met alleen Engels red je het niet, want de meeste Italianen spreken geen Engels. Kijk voor vertrek alvast TV series en films die nagesynchroniseerd zijn in het Italiaans of download een app om de taal te oefenen zodat je goed voorbereid op avontuur gaat!

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Hier worden jouw wensen en voorkeuren in detail besproken. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingsbijeenkomst in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal tussen de 17 jaar en 6 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Italië. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Italië zijn:

 • Vanaf €6.950,- voor een kort programma
 • Vanaf €7.950,- voor een semester
 • Vanaf €8.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Italiaanse middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Oriëntatie na aankomst in Italië
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling (voor jaar en semester programma's)
 • Oriëntatie voor vertrek naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Italië
 • Noodnummer van YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Italië

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving
 • Vaccinatie(s)
 • Studie- en reisverzekering
 • Reiskosten tijdens verblijf (ook van- en naar school)
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Italiaans taalkamp bij aankomst (optioneel)
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Italië
 • Optionele annuleringsgarantie

YFU Italië biedt je de mogelijkheid om te kiezen waar in Italië je wordt geplaatst. Je kan kiezen uit de volgende regio’s:

 • Noord-Italië: Emilia Romagna, Liguaria, Piemonte, Lombardia, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Trentino Alto Adige en Valle d’Aosta.
 • Midden-Italië: Lazio, Toscana, Marche, Umbria, Abruzzo en Molise.
 • Zuid-Italië en de eilanden: Campania, Basilicata, Puglia, Calabria, Sicilia en Sardegna.

De bijkomende kosten van de regiokeuze is €750,-

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. Voor iedere student geldt dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Wij vertellen je uiteraard welke verzekeringen bij jouw programma het meest geschikt zijn. YFU werkt samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Via deze partner kun je een reisverzekering afsluiten die gespecialiseerd is in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland.

Als je via YFU een highschoolprogramma boekt, zit er automatisch een annuleringsgarantie bij het programma inbegrepen. Via deze annuleringsgarantie, die is afgestemd op uitwisselingen in het buitenland, kun jij goed verzekerd op reis. Wil je graag meer informatie over de reisverzekering en annuleringsgarantie? Bekijk onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus