High School in Frankrijk

Uitwisseling in Frankrijk

Voor Franse jongeren is school erg belangrijk. Dit is ook niet zo gek als je er de meeste tijd van je dag doorbrengt. Een schooldag in Frankrijk start vaak om 8:30 uur en eindigt rond 17:30 uur. De lunchpauze wordt gehouden in de kantine waar je ook gelijk met je nieuwe vrienden kunt kletsen. In Frankrijk luisteren de scholieren naar de leraar en maken ze tegelijk aantekeningen. Je krijgt vaak veel te lezen als voorbereiding op de les en zult zelfstandig je huiswerk maken. In Frankrijk werken ze met een ander beoordelingssysteem dan in Nederland. Je krijgt daar namelijk cijfers tussen de 0 en 20. Meestal krijgen Franse scholieren een cijfer tussen de 8 en 14. Het schoolniveau in Frankrijk staat gelijk aan havo/vwo in Nederland.

Quick facts

over het programma
Highschool in Frankrijk
15 tot en met 17 jaar oud
Onbekend
Schooljaar of semester
over het land
Parijs
67,39 miljoen
632.734 km2
Frans

High School Exchange France
Life in France:

Cultuur, gezin & vrienden
Doordeweeks komen Franse gezinnen ’s avonds pas bij elkaar voor het avondeten. Beide ouders werken vaak en kinderen gaan natuurlijk overdag naar school. Het gezamenlijke avondeten is daarom erg belangrijk omdat iedereen dan verteld wat ze die dag hebben gedaan. In het weekend, op vrije dagen of in vakanties gaan Franse gezinnen samen familie opzoeken, picknicken of kamperen. Verder hebben Franse ouders vaak strengere regels dan Nederlandse ouders. Tegelijkertijd zijn ze erg begripvol en kun je altijd bij ze terecht voor problemen. Frankrijk staat bekend om zijn kaas, wijn en stokbrood. Natuurlijk heeft de Franse keuken nog veel meer te bieden dan dat. Dit kun allemaal ontdekken tijdens je uitwisseling in Frankrijk.

De Franse taal
De officiële taal in Frankrijk in Frans. Wereldwijd wordt deze taal door ca. 100 miljoen mensen gesproken, waarvan ca. 60 miljoen in Frankrijk. Om naar Frankrijk op uitwisseling te gaan, moet je op school tenminste twee jaar Frans hebben gehad. Dan nog ga je zien dat het gesproken Frans anders is dan het Frans dat je op school geleerd hebt.

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 17 jaar en 6 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Frankrijk. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Verder moet je op school tenminste twee jaar Frans hebben gehad. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar of semester programma in Frankrijk, zul je vertrekken in januari of in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Frankrijk zijn:

 • Vanaf €8.950,- voor een semester
 • Vanaf €9.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek: 

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling: 

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Franse middelbare school
 • Oriëntatie na aankomst in Frankrijk
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Oriëntatie voor vertrek terug naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Frankrijk
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname High School Fankrijk

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Reiskosten tijdens de uitwisseling (ook van- en naar school)
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Frankrijk

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus