Ruben in de United States

Returnee testimonial

"Van tevoren had ik niet kunnen bedenken dat ik zoveel leuke activiteiten zou gaan doen. ik heb hele mooie plekken bezocht en echt vrienden voor het leven gemaakt!"

Waarom wilde je graag op uitwisseling?
Doordat ik geen idee had wat ik wilde studeren, ben ik op het idee gekomen om op een uitwisseling te gaan. Ik had gekozen om na mijn middelbare school een tussenjaar te nemen. Dit mocht alleen van mijn moeder als ik maar iets met school bleef doen. Anders was ze bang dat ik uit het schoolsysteem zou gaan en nooit meer zou gaan studeren. Toen ben ik gaan Googelen en kwam ik het programma van YFU tegen.

Waarom heb je voor de Verenigde Staten gekozen?
Deze keuze was voor mij heel snel gemaakt, het was echt een droom van me om ooit naar Amerika te gaan, dus dit was mijn kans. Daarbij sprak YFU me heel erg aan doordat het op vrijwillige basis gebeurt, de gastfamilies krijgen niet betaald om studenten in huis te nemen. In mijn opzicht krijg je hierdoor een veel leukere ervaring, omdat zowel de uitwisselingsstudent als de gastfamilie hebben gekozen voor deze uitwisseling.

Vond je het lastig om afscheid te nemen van je familie?
Afscheid nemen blijft natuurlijk altijd erg moeilijk maar ik was ook juist heel enthousiast om op uitwisseling te gaan, hierdoor was het een beetje een apart moment. Mijn moeder zei ook dat ik alleen maar aan het lachen was toen we afscheid namen. De hele dag van vertrek vond ik dan ook erg raar. Aangezien mijn vlucht in de ochtend was, vertrokken mijn vader, moeder, broer en zusje erg vroeg richting Schiphol. Eenmaal aangekomen, stond iemand van YFU klaar om ons te helpen met het inchecken. Daarna gaf ze ons genoeg tijd en ruimte om afscheid te nemen.

Hoe heb je de vliegreis ervaren?
Ik vloog samen met een andere uitwisselingsstudent en dat vond ik erg fijn. We waren allebei erg enthousiast maar het was ook eng om zo’n uitwisseling aan te gaan. De vliegreisreis ging snel voorbij, ik had een film gekeken, spelletjes gedaan met de andere uitwisselingsstudent en ook nog veel gepraat. Voor we het wisten, waren we al geland.

Hoe heb je jouw uitwisseling ervaren?
Het was echt een unieke ervaring! Van tevoren had ik niet kunnen bedenken dat ik zoveel leuke activiteiten zou gaan doen. Ik heb hele mooie plekken bezocht en echt vrienden voor het leven gemaakt. De tijd is echt voorbijgevlogen! Ook had ik het erg getroffen met mijn gastgezin, we hadden vanaf moment één al een klik en konden over alles praten.

En toen moest je weer afscheid nemen, hoe ging dat?
Ik moet zeggen, dat het afscheid nemen van mijn gastfamilie nog zwaarder was dan van mijn eigen familie. Dit kwam denk ik doordat je bij je familie in Nederland zeker weet dat je weer bij hen terug gaat komen maar bij je gastgezin is dat nog de vraag. Je weet namelijk niet wanneer je ze weer gaat zien. Mijn gastgezin was echt fantastisch dus het afscheid was ook echt heel zwaar.

Vond je het raar om weer terug in Nederland te zijn?
Ja in het begin moest ik weer heel erg wennen. Ik vond het zelfs een beetje gek om weer bij mijn eigen gezin te wonen na zo'n lange tijd bij mijn tweede familie. Inmiddels ben ik alweer zeven weken thuis en ben ik alweer helemaal ‘vernederlandst’, zoals mijn ouders dat zeggen. De eerste week dat ik weer in Nederland was, vond ik wel heel raar. Ik zat nog helemaal in mijn Amerikaanse ritme en vond het daarom wel fijn dat mijn moeder die week thuis was. Na die eerste week heb ik eigenlijk al snel weer mijn normale leventje opgepakt. Ik ben weer gaan werken, sporten en af gaan spreken met mijn Nederlandse vrienden.

Heb je nog veel contact met je gastgezin en vrienden uit Amerika?
Ja! Met beide heb ik nog veel contact. Vooral mijn gastgezin spreek ik nog heel vaak. We vragen regelmatig aan elkaar hoe het gaat en we sturen veel foto’s en leuke berichtjes om elkaar up-to-date te houden. Deze week is zelfs een hele speciale week voor mij. Twee vrienden van mijn uitwisseling komen op bezoek voor een vakantie in Nederland. Ze verblijven bij ons thuis en ik laat ze alle leuke plekjes van Amsterdam en Nederland zien. Ook ervaar ik sinds dat ik terug ben hoe erg mijn Engels is verbeterd tijdens mijn uitwisseling!

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus