High School in Polen

Uitwisseling in Polen

Als uitwisselingsstudent ga je meestal naar het “liceum ogólnokształcące” (algemeen lyceum) wat gelijk staat aan het Nederlandse havo/vwo niveau. Een normale schooldag in Polen start om 8:00 uur en eindigt rond 14:00 uur. Het schooljaar begint op 1 september en is opgedeeld in twee semester. De cijfers variëren van 1 tot 6, waarbij een 6 het hoogste cijfer is. Naast de standaard vakken kunnen scholieren ook vaak speciale vakken volgen zoals sterrenkunde of management. ’s Middags worden vaak veel extra activiteiten aangeboden, zoals kunstlessen, computercursussen, sporten of schoolbands. Op deze manier kun je makkelijk nieuwe mensen leren kennen en jezelf onderdompelen in de Poolse cultuur.

Quick facts

over het programma
Highschool in Polen
14 tot en met 18 jaar oud
Augustus of januari
Schooljaar of semester
over het land
Warschau
37,97 miljoen
312.679 km2
Pools

High School Exchange Poland
Life in Poland:

Cultuur, gezin & vrienden
De meeste Poolse gezinnen zijn traditioneel ingestelde, hechte families. Soms wonen meerdere generaties onder één dak of in ieder geval niet ver van elkaar vandaan. Veel Poolse gezinnen zijn katholiek en gaan op zondag naar de kerk. De mensen in Polen zijn erg gastvrij en houden van gezelligheid. Of het nu Kerst is of een verjaardag – de mensen die op bezoek komen worden goed verzorgd. Polen houden heel erg van eten, tafelen is dan ook echt een gewoonte. Daarnaast staan de Polen bekend om het harde werken en geloven ze in geluksboompjes, -muntjes, en -steentjes. Voor jou als uitwisselingsstudent zijn er genoeg mogelijkheden om in je vrije tijd te sporten via een school of vereniging. De sporten voetbal, turnen en volleybal zijn erg populair. Woon jij vlakbij het water? Dan kan je zeilen of kanoën.

De Poolse taal
Bij aankomst in Polen krijg je een taalcursus zodat je al wat woorden en zinnen kent en met je gastgezin kan praten. Leer ook alvast wat Pools voor vertrek, het maakt je leven op school en in je gastgezin alleen maar makkelijker. Poolse jongeren krijgen op school ook Engels, Duits en Frans. In het begin spreek je dus vast één van deze talen. Weinig mensen beheersen Slavische talen en afhankelijk van je toekomstplannen geeft het je een enorme voorsprong!

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan. 

Op de dag van vertrek ben je minimaal 14 jaar en maximaal 18 jaar oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Polen. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar of semester programma in Polen, zul je vertrekken in januari of  in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Polen zijn:

 • Vanaf €8.950,- voor een semester
 • Vanaf €9.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Vliegveld assistentie in Polen
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Poolse middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Taaltraining Pools
 • Driedaagse oriëntatie na aankomst in Polen
 • Tweedaagse oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Tweedaagse oriëntatie voor vertrek terug naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Polen
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Polen

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Registratie Poolse gemeente
 • Reiskosten tijdens verblijf (ook transport van- en naar school)
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursie
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Polen

Tijdens je uitwisselingsjaar zit je niet alleen op school en bij je gastgezin. Je hebt ook de mogelijkheid om wat van het land te ontdekken! Je brengt tijd door met de andere uitwisselingsstudenten, doet excursies en verkent de omgeving, altijd vergezeld door YFU-vrijwilligers en professionele gidsen. Waar wacht je op?

Keuzetrip Krakau
Tijdens deze trip doe je veel aan sightseeing van enkele belangrijke toeristische plaatsen in Krakau! Je bezoekt bijvoorbeeld de oude stad, het Joodse district, de Schindler-fabriek en het concentratiekamp Auschwitz. Accommodatie, maaltijden, vervoer en entree tickets zitten bij deze trip inbegrepen.

Keuzetrip Tricity
Met deze trip ga je naar het noordelijke gebied van Polen Tricity. Je gaat bijvoorbeeld naar de steden Gdansk, Gdynia en Sopot.Accomodatie, eten, vervoer en entree tickets zitten bij deze trip inbegrepen.

Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programma prijs en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus