Steven in Argentinië

RETURNEE TESTIMONIAL

"Ik heb zoveel geleerd van de Argentijnse cultuur, het eten en natuurlijk de Spaanse taal. Ik ben in één jaar tijd van 0,0 Spaanse kennis naar 'goed sterk Spaans' gegaan zonder echte Spaanse les te hebben gehad."

Waarom heb je voor een highschooluitwisseling gekozen?
Toen ik in mijn laatste jaar van de havo zat, wist ik niet wat ik na mijn middelbare school wilde gaan doen. Ik wilde mezelf graag verder ontwikkelen en mijn specialiteiten ontdekken, maar ik was er eigenlijk nog niet klaar voor om te gaan studeren. Nadat ik een studiekeuzetest had gedaan bij een adviesbureau, kwam er de vraag: "Steven, is een uitwisseling niet iets voor jou?" Vanaf dat moment ging er voor mij een nieuwe deur open, dit was dus precies waarnaar ik opzoek was! Ik werd mega enthousiast en kon niet wachten om het avontuur aan te gaan. Ik zag mezelf al helemaal op uitwisseling gaan. Niet alleen om een nieuwe taal te leren maar ook om de cultuur te ontdekken, mezelf te ontwikkelen en natuurlijk hoopte ik er ook op om vrienden voor het leven te maken. Samen met YFU, had ik mijn keuze snel gemaakt en werden met dromen werkelijkheid.

Hoe zou je jouw exchange in Argentinië omschrijven?
Mijn uitwisseling was een groot avontuur! Het moment dat ik in het vliegtuig stapte, kwam bij mij eigenlijk pas de realisatie dat ik voor een heel jaar niet meer in Nederland zou zijn. Dit gaf me een gespannen maar tegelijkertijd ook een heerlijk gevoel. Voorafgaand aan de exchange dacht ik dat ik wel wist wat me te wachten stond. Niets was minder waar: de uitwisseling heeft echt al mijn verwachtingen overtroffen! Natuurlijk waren er ups en downs maar als ik terugdenk aan mijn highschooluitwisseling, is het een ervaring die ik voor de rest van mijn leven zal koesteren. Ik kan het ook bijna niet verwoorden maar telkens als ik denk aan mijn uitwisseling, betrap ik mezelf erop dat er een kleine glimlach tevoorschijn komt op mijn gezicht. Het is een unieke ervaring, waarvan ik ontzettend veel van heb geleerd, genoten en ook heel veel plezier heb kunnen maken.

Vertel eens over je gastgezin.
Ik had een gastvader, -moeder, -zus en -zusje. Door mijn gastzusje ben ik eigenlijk bij dit gastgezin gekomen want zij had aangegeven dat ze heel graag een exchangebroer wilde. Mijn gastzus woonde eigenlijk ook niet meer echt thuis, waardoor ik haar helaas niet vaak zag. Mijn gastzusje daarentegen voelde echt als mijn kleine zusje. Ik voelde en gedroeg me ook echt als haar grote beschermende broer. Mijn ouders werkte heel hard en deden er echt alles aan, om mij thuis te laten voelen. Binnen mijn gezin was het wel duidelijk dat mijn moeder de broek aanhad, voor mij was ze wel een echte 'Wonder Woman'. Mijn vader was altijd super lief en echt een beer van een kerel. We waren echt een heel hecht gezin. Ik ben ze daarom ook super dankbaar voor alles wat ze me hebben geleerd en denk dat het voor hun net zo spannend was als voor mij (aangezien zij ook nog nooit een exchange student in huis hadden gehad). Ik heb zoveel geleerd van de Argentijnse cultuur, het eten en natuurlijk de Spaanse taal.

Ik ben heel blij dat ik onderdeel mocht uitmaken van dit gezin en zal ze ook nooit meer vergeten. In Nederland was ik misschien een lastige puber maar door mijn Argentijnse gezin heb ik echt een heel ander perspectief gekregen en ben ik veel volwassener geworden.

Wat deed je in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd sportte ik heel veel. Bij mijn gastgezin had ik een sportschool in mijn tuin en daar maakte ik dan ook optimaal gebruik van. Daarnaast voetbalde ik veel met vrienden en gingen we vaak een rondje handlopen. Ondanks het vele uitgaan was ik superfit! In de avonden sprak ik ook vaak af met vrienden op het centrale pleintje om wat te eten, drankjes te doen of gewoon te chillen.  Ook spendeerde ik veel tijd met mijn Argentijnse gastzusje, we gingen vaak samen naar de bios een potje bowlen of poolen.

Via mijn gastschool, ben ik bij een schaakteam terecht gekomen. Ik mocht zelfs meedoen aan wedstrijden waarbij ik mijn school vertegenwoordigde, dit was supertof om mee te mogen maken. Ik moet zeggen dat ik mezelf ook écht openstelde voor nieuwe ervaringen en het ontmoeten van nieuwe mensen. Als vrienden naar het moeras wilde om te gaan vissen, ging ik mee maar ook als mijn hostfamilie liet weten dat ze later thuiskwamen, zorgde ik dat voor hen het eten klaarstond. Alles wat mij werd aangeboden pakte ik eigenlijk met beide handen aan. Wat de Argentijnen ook deden, ik deed mee!

Hoe verliep het leren van de taal?
Toen ik in Argentinië aankwam, had ik echt 0,0% kennis van de Spaanse taal. Omdat ik niet in een grote stad woonde, konden de locals ook vrijwel geen Engels. Wel had ik het geluk dat mijn kleine zusje Engels kon, aangezien zij privéles kreeg. Het begin van mijn uitwisseling was ook heel intens want op het moment dat je alleen (zonder YFU) naar school gaat, moet je het ook écht helemaal alleen doen.

In het begin deed ik letterlijk alles met mijn handen en voeten, kreeg ik vrijwel niks mee van de lessen en liep ik gewoon achter de groep aan. Naarmate de maanden vervolgden, begon ik de basiszinnetjes te gebruiken zoals "Ik heb honger" of "We moeten hier naar rechts". Weer een paar maanden later, merkte ik dat ik gesprekken kon volgen en zelfs mee kon praten. Natuurlijk maakte ik in het begin veel grammaticale fouten maar gelukkig begreep iedereen me. Ongeveer op driekwart van mijn highschooluitwisseling bereikte ik het punt waarbij ik echt iedereen kon verstaan en antwoorden. Op dat moment merkte ik dat mijn woordenschat ook een beetje stopte, om dat niet te laten gebeuren, ging ik andere gesprekken voeren zoals bijvoorbeeld over de politiek. Daardoor werd ik genoodzaakt nieuwe woorden te gebruiken en leren.

Achteraf spreek ik altijd van geluk dat niemand Engels sprak, hierdoor werd ik gedwongen om Spaans te spreken en kwam ik na mijn exchange op het hoogste niveau Spaans terecht. Ik ben dus in één jaar tijd van 0,0% Spaanse kennis naar 'goed sterk Spaans' gegaan zonder 'echte' Spaanse les te hebben gehad.

Welke gebeurtenis zou je nooit vergeten?
Samen met andere Nederlandse YFU'ers die in Argentinië verbleven, ben ik op een minivakantie gegaan. We gingen samen als een groep naar elkaars gastgezinnen, om elkaar stad, vrienden, familie en Argentijnse leventje te ervaren. We hebben in twee weken bijna heel Argentinië doorgereisd. We gingen tijdens deze vakantie veel uiteten, hebben voor elk gastgezin gekookt en maakte op elke locatie wel ons eigen feestje (ook hebben we diverse clubs samen onveilig gemaakt). Die vakantie voelde echt als pure vrijheid waarbij onze Spaanse taalkennis op de proef werd gesteld. In Argentinië kennen ze bijna geen buitenlanders, daarom hadden we soms zelfs het gevoel alsof we als celebrity's werden behandeld. Dit was super apart maar ook superleuk om mee te maken. Het was ook heel erg wennen om tijdens deze vakantie weer Nederlands te praten. En ondanks dat het zó vertrouwd en gezellig was, was ik ook superblij om weer terug te keren naar mijn eigen dorpje en gezin in Argentinië. Oost west, thuis best!

Zou je een YFU highschooluitwisseling aanraden?
Jazeker! Ik zou het echt aan iedereen aanraden om op een highschooluitwisseling te gaan naar het buitenland. Je leert ontzettend veel, je groeit als persoon, het staat goed op je cv en je maakt echt een onvergetelijke tijd mee. Ik moet wel zeggen dat een uitwisseling misschien niet voor iedereen is weggelegd en dat is ook prima. Het moet een beslissing zijn waar je zelf achterstaat. Maar ik zou zeggen: bespreek je twijfels met YFU. Zij kunnen je helpen, adviseren en begeleiden tijdens het gehele proces. Maar onthoud daarnaast ook goed: het is iets wat je voor jezelf doet, je eigen ontwikkeling en niet voor iemand anders.

Maar hey, stiekem denk ik dat je al interesse hebt in een uitwisselingsprogramma naar het buitenland, anders zou je deze testimonial ook niet lezen. De keuze is reuze, denk goed na welk land bij je past en laat je hierin adviseren. Ik koos voor Argentinië omdat ik Spaans wilde leren en zo ver mogelijk van Nederland wegwilde. Ik weet zeker dat er voor jou ook een gastland bijzit dat precies aansluit bij jouw wensen en voorkeuren. Ik hoop dat je net zo'n fantastische ervaring beleefd als ik en hopelijk heeft deze testimonial je kunnen inspireren. Succes en heel veel plezier op jouw highschoolavontuur!

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus