High School in Amerika

Uitwisseling in de USA

Als exchange student in Amerika zul je merken dat een highschool in de USA heel anders is dan een Nederlandse middelbare school. Het Amerikaanse schoolsysteem verschilt per staat omdat het lokaal wordt gereguleerd. Doorgaans gaan Amerikaanse scholieren tijdens hun schooljaren naar drie verschillende scholen; 'Elementary School', 'Middle School' en 'High School'. Op de Amerikaanse highschool heb je vier verschillende leerjaren. Aan het einde van het Senior Year vindt de welbekende diploma-uitreiking plaats met de traditionele ‘cap & gown’. Tijdens een exchange year in Amerika zijn ook de lessen anders. Op de Amerikaanse middelbare scholen heb je niet iedere keer les met dezelfde scholieren; per les zul je andere klasgenoten hebben. Afhankelijk van je niveau en interesses kun je verschillende vakken kiezen voor jouw jaar op een highschool in Amerika, zoals psychologie, fotografie, politiek of sociologie. Ook worden er tijdens een exchange year in Amerika heel veel naschoolse activiteiten georganiseerd zoals sport of theater. Kortom: een ervaring als exchange student in Amerika mag je niet missen!

Quick facts

over het programma
Highschool in de USA
14 tot en met 18 jaar oud
Vertrek: augustus
Semester of schooljaar
over het land
Washington D.C.
329,5 miljoen
9.834.000 km2
Engels

High School Exchange America
Life in the United States:

Cultuur, gezin & vrienden

Familie is erg belangrijk in de Verenigde Staten en dit zal je ook merken tijdens je uitwisseling. Veel Amerikanen zijn erg trots op hun stamboom en weten vaak precies uit welke landen hun voorouders komen. Feestdagen in de Verenigde Staten, zoals Thanksgiving en Kerstmis, worden vaak groots gevierd met het gezin en de rest van de familie. Verder is het community gevoel in de Verenigde Staten erg sterk, zo worden lokale ‘football games’ of andere evenementen vaak bijgewoond door de hele familie. Ook op de highschool is de cultuur anders dan dat je gewend bent.

Amerika is een heel groot en divers land waardoor je het idee van een typisch Amerikaans gezin kan loslaten. Je kan terechtkomen bij een gezin met of zonder kinderen, bij een single vader of moeder, bij een ouder koppel of bij een koppel van hetzelfde geslacht. Als uitwisselingsstudent kun je in iedere staat van Amerika worden geplaatst, het leven in Noorden van Amerika kan ook heel anders zijn dan het leven in het zuiden. Tijdens je exchange year in Amerika is het belangrijk om open en eerlijk te zijn. Dit wordt gewaardeerd door je gastgezin en zal je zelf ook helpen bij het ontdekken van een nieuwe cultuur tijdens jouw uitwisseling in Amerika.

Het Amerikaanse Engels

In Nederland heb je jaren Engels op school gehad en horen we het veel op TV, maar wanneer je op uitwisseling bent in Amerika is het toch even wennen. Mensen spreken snel, gebruiken slang of spreken met een accent dat je niet herkent. Wanneer je als exchange student de hele dag de taal hoort, gaat het super snel. Binnen no time weet je niet beter en denk en droom je zelfs in het Engels! Houd er rekening mee dat een taaltest verplicht is om een jaar highschool in Amerika te kunnen volgen.

Handig om te weten

Voordat je aan jouw uitwisseling naar Amerika begint, is het aan te raden om je goed voor te bereiden. Een uitwisseling naar de VS brengt namelijk een hoop veranderingen met zich mee.

In acht stappen kun jij op uitwisseling naar Amerika met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU-stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 14 jaar en 10 maanden en maximaal 18 jaar en 6 maanden oud. In de twee jaar schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met onze Amerikaanse partners. Als je in Nederland al eindexamen hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Let op: per 2023 is de COVID-19 een verplichte vaccinatie voor Amerika.

Vaak ontvangen wij de vraag of je met een afgeronde vwo-opleiding op uitwisseling kan naar de VS. Bij onze partner YFU USA is het officieel niet mogelijk om met een vwo-diploma op uitwisseling te gaan. Met onze VS-partner Flag is dit wel mogelijk! Het zit zo: in de VS geldt de regel dat je geen middelbare schoolopleiding mag hebben afgerond. Dat heeft o.a. te maken met competitieve highschools die vooral goed scorende studenten willen aannemen en in verband met de wet in een aantal staten. Als je bijvoorbeeld de havo hebt afgerond, dan kun je daarna niet meteen naar de universiteit. Vandaar dat we aangeven dat de middelbare school nog niet afgerond mag zijn. Dit gaat niet op bij een afgeronde vwo-opleiding. Flag accepteert wel studenten met een vwo-diploma, alhoewel je dan niet in iedere staat geplaatst kan worden.  Zie onze acceptatie- en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar of semester programma in Amerika, zul je vertrekken in januari of in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De kosten voor een highschoolprogramma in de Verenigde Staten zijn:

 • Vanaf €13.950,- voor een high school jaar waarbij je start in augustus 2024
 • Vanaf €12.950,- voor een high school semester waarbij je start in januari 2025

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in de kosten voor een high school uitwisseling in Amerika.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Hulp bij visumaanvraag
 • Engelse taaltest (ELTIS)
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Vervoer van en naar je gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Amerikaanse middelbare school
 • Oriëntatie na aankomst in Amerika (geldt niet voor aankomst in januari)
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling (bij jaarprogramma)
 • Oriëntatie voor vertrek naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Amerika
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Amerika

De volgende kosten voor een high school uitwisseling in Amerika zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
  Een COVID-19 vaccinatie is verplicht in Amerika.
 • Visum en SEVIS fee.
  Lees op deze pagina extra informatie over je paspoort en visum
 • Transport van en naar school
 • Schoolbijdrage boeken, excursies en/of uniform (indien verplicht)
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Amerika

Tijdens je uitwisselingsjaar zit je niet alleen op school en bij je gastgezin. Je hebt ook de mogelijkheid om wat van het land te ontdekken! Je brengt tijd door met de andere uitwisselingsstudenten, doet excursies en verkent de omgeving, altijd vergezeld door YFU-vrijwilligers en professionele gidsen. Waar wacht je op?

Keuzetrip Hawaii
Samen met YFU ga je naar Hawaï ‘s populairste eiland, Oahu, het op twee na grootste eiland. Maak je klaar om Hawaï te verkennen, inclusief de rijke Polynesische invloed en de grootste aanval op de Amerikaanse marine bij Pearl Harbor en de North Shore, nu legendarisch voor zijn surfwedstrijden. Ook heb je de unieke kans om de beroemde vulkanische berg, Diamond Head, te bewandelen en te snorkelen tussen de kleurrijke vissen in het prachtige heldere water van Hawaï.

Keuzetrip San Fransisco en Los Angeles
Wat komt er in je op als je aan Californië denkt? Misschien is het de glamour van Hollywood Boulevard. De ruige kust van de Stille Oceaan als surfparadijs. Of de adembenemend mooie Golden Gate Bridge die zich uitstrekt over de San Francisco Bay. Wat de Californische droom ook is, het is onderdeel van de YFU trip naar Los Angeles en San Francisco!

Keuzetrip New York 
Ervaar New York op Wall Street en in het Metropolitan Museum. Ontdek de Amerikaanse geschiedenis bij het Vrijheidsbeeld. Geniet van de moderne NYC-cultuur en ga met YFU naar Broadway shows, fascinerende musea, de verlichting van Times Square en een uitzicht op de stad vanaf de top van het Empire State Building... Maak je klaar om deze stad te verkennen die echt 'nooit slaapt!'

Keuzetrip New York, Philadelphia en Washington DC 
Ga een week met YFU op avontuur aan de oostkust van de USA en ontdek drie verschillende steden. Ervaar de moderne NYC-cultuur, ga naar Philadelphia voor de Amerikaanse geschiedenis en verken in Washington DC de vele monumenten en gedenktekens in deze belangrijke stad.

Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programmaprijs en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

Onderstaande mogelijkheden zijn optioneel en vormen een meerprijs op de standaard programmaprijs.

 • Oriëntatie in Washington D.C. 

Deze vierdaagse oriëntatie wordt georganiseerd in september. Iedere dag zul je voorzien zijn van een ontbijt, lunch en diner. Verder zul je tijdens deze oriëntatie verschillende trainingssessies volgen om je voor te bereiden op je uitwisseling in Amerika. Ook zal er een volle dag besteed worden aan sightseeing. De oriëntatie het perfecte moment om andere uitwisselingsstudenten van over de hele wereld te ontmoeten en levenslange vriendschappen te sluiten.

 • Regio- of staatskeuze* 

Kies voor één van de vier onderstaande regio's (rood, blauw, groen of oranje) en wordt gegarandeerd geplaatst in de regio van jouw voorkeur!

Of kies drie van de volgende tien staten en wordt gegarandeerd geplaatst in één van deze drie staten:
Oregon, Colorado, Texas, Michigan, Indiana, Florida, Virginia, South Carolina, Georgia en Arizona.

*Als je kiest voor een regio of staatskeuze zul je ook automatisch aanwezig zijn bij de Oriëntatie in Washington D.C. 

 • Speciale verzoeken*

Wil jij op een school geplaatst worden waar een volleybalteam of ijshockey team aanwezig is? Of wil jij tijdens je uitwisseling een specifiek vak volgen zoals Duits of Psychologie? Of wil jij de mogelijkheid om tijdens je gehele uitwisseling een sport te beoefenen bij een privé club? Dien dan een speciaal verzoek in en wij kijken wat er voor welke prijs mogelijk is.

*Als je een speciaal verzoek indient zul je ook automatisch aanwezig zijn bij de Oriëntatie in Washington D.C.

 • Kies je eigen school

Wil jij je highschooluitwisseling helemaal naar je eigen wensen invullen? Kies dan een high school gebaseerd op locatie, aangeboden vakken, afstudeermogelijkheden, sporten of schoolclubs. Wij werken samen met scholen in de volgende staten:

Arkansas, Colorado, California, Florida, Illinois, Indiana, Louisiana, Maryland, Michigan, Minnesota, Missouri, North Carolina, New York, Ohio, Oregon, Pennsylvania, South Carolina, Wisconsin

Via dit programma zul je met een F1 visum naar Amerika reizen en ontvangen de gastgezinnen een onkostenvergoeding.

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus