Uitwisseling via een highschool in Amerika

Highschool in de USA

Het Amerikaanse schoolsysteem verschilt per staat omdat het lokaal wordt gereguleerd. Doorgaans gaan Amerikaanse scholieren tijdens hun schooljaren naar drie verschillende scholen; 'Elementary School', 'Middle School' en 'High School'. Op de Amerikaanse highschool heb je vier verschillende leerjaren. Waarbij aan het einde van het Senior Year de welbekende diploma-uitreiking plaatsvindt met de traditionele ‘cap & gown’. Op de Amerikaanse middelbare scholen heb je niet iedere keer les met dezelfde scholieren, per les zul je andere klasgenoten hebben. Afhankelijk van je niveau en interesses kun je verschillende vakken kiezen zoals bijvoorbeeld psychologie, fotografie, politiek of sociologie. Ook worden er in Amerika heel veel naschoolse activiteiten georganiseerd zoals sport of theater.

Quick facts

over het programma
Highschool in de USA
Leeftijd: 14 tot en met 18 jaar oud
Vertrek: augustus
Programmaduur: semester of schooljaar
over het land
Hoofdstad: Washington D.C.
Aantal inwoners: 329,5 miljoen
Oppervlakte: 9.834.000 km2
Voertaal: Engels

Life in the United States:
uitwisseling naar Amerika

Cultuur, gezin & vrienden

Familie is erg belangrijk in de Verenigde Staten en dit zal je ook merken tijdens je uitwisseling. Veel Amerikanen zijn erg trots op hun stamboom en weten vaak precies uit welke landen hun voorouders komen. Feestdagen in de Verenigde Staten, zoals Thanksgiving en Kerstmis, worden vaak groots gevierd met de hele familie. Verder is het community gevoel in de Verenigde Staten erg sterk, zo worden lokale ‘football games’ of andere evenementen vaak bijgewoond door de hele familie. Amerika is een heel groot en divers land waardoor je het idee van een typisch Amerikaans gezin kan loslaten. Je kan terechtkomen bij een gezin met of zonder kinderen, bij een single vader of moeder, bij een ouder koppel of bij een koppel van hetzelfde geslacht. Als uitwisselingsstudent kun je in iedere staat van Amerika worden geplaatst, het leven in noorden van Amerika kan ook heel anders zijn dan het leven in het zuiden. Tijdens je uitwisseling is het belangrijk om open en eerlijk te zijn. Dit wordt gewaardeerd door je gastgezin en zal je zelf ook helpen bij het ontdekken van een nieuwe cultuur.

Het Amerikaanse Engels

In Nederland heb je jaren Engels op school gehad en horen we het veel op TV, maar het Amerikaanse Engels is in het begin toch even wennen. Mensen spreken snel, gebruiken slang of spreken met een accent dat je niet herkent. Wanneer je de hele dag de taal hoort, gaat het super snel. Binnen no time weet je niet beter en denk en droom je zelfs in het Engels! Houd er rekening mee dat een taaltest verplicht is.

Als Exchange student het avontuur aangaan met een exchange year in Amerika

Een exchange naar Amerika, wie wil dat nou niet? Een exchange jaar in Amerika is goed voor je talenknobbel en biedt kansen: je kunt nieuwe mensen van andere culturen leren kennen en nieuwe plaatsen bezoeken. Reizen, leven en werken in het buitenland verbreedt je horizon. Bovendien doe je ervaringen op die je de rest van je leven niet meer zult vergeten en waar je met een grote glimlach op terug zult kijken.

Handig om te weten

Voordat je aan jouw uitwisseling naar Amerika begint, is het aan te raden om je goed voor te bereiden. Een uitwisseling naar de VS brengt namelijk een hoop veranderingen met zich mee.

In acht stappen kun jij op uitwisseling naar Amerika met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Hier worden jouw wensen en voorkeuren in detail besproken. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingsbijeenkomst in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU-stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 14 jaar en 10 maanden en maximaal 18 jaar en 6 maanden oud. In de twee jaar schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met onze Amerikaanse partners. Als je in Nederland al eindexamen hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school.

Vaak ontvangen wij de vraag of je met een afgeronde vwo-opleiding op uitwisseling kan naar de VS. Bij onze partner YFU USA is het officieel niet mogelijk om met een vwo-diploma op uitwisseling te gaan. Met onze VS-partner Flag is dit wel mogelijk! Het zit zo: in de VS geldt de regel dat je geen middelbare schoolopleiding mag hebben afgerond. Dat heeft o.a. te maken met competitieve highschools die vooral goed scorende studenten willen aannemen en in verband met de wet in een aantal staten. Als je bijvoorbeeld de havo hebt afgerond, dan kun je daarna niet meteen naar de universiteit. Vandaar dat we aangeven dat de middelbare school nog niet afgerond mag zijn. Dit gaat niet op bij een afgeronde vwo-opleiding. Flag accepteert wel studenten met een vwo-diploma, alhoewel je dan niet in iedere staat geplaatst kan worden.  Zie onze acceptatie- en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Een uitwisseling naar de VS is een onvergetelijke ervaring die je de rest van je leven bij je zult dragen. Natuurlijk brengt een uitwisseling naar Amerika wel kosten met zich mee. Ga je voor een semester (ongeveer 5 maanden) naar een highschool in Amerika voor jouw uitwisseling, dan brengt dit andere kosten met zich mee dan wanneer je bijvoorbeeld een jaar op uitwisseling in de USA bent.

Hieronder staat de 'Programmaprijs' uitgelegd, daarin staat precies weergegeven hoe duur een uitwisseling naar de Verenigde Staten is en welke kosten zijn inbegrepen. Houd er wel rekening mee dat hier nog kosten bij komen, deze kun je vinden onder het kopje 'Exclusieve kosten'. Daarnaast kiezen veel studenten ervoor om tijdens hun studie (kleine) reisjes te maken om meerdere plaatsen te ontdekken. Het is daarom aan te raden om hier ook een bedrag voor te reserveren. Hoewel een exchange year in de USA kosten met zich meebrengt, weegt dit ruim op tegen de ervaring en het avontuur wat je aangaat.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in de Verenigde Staten (J1) zijn:

 • Vanaf €10.950,- voor een semester
 • Vanaf €11.950,- voor een jaar

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in de Verenigde Staten (F1)  zijn op aanvraag.

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Hulp bij visumaanvraag
 • Engelse taaltest (ELTIS)
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Vervoer van en naar je gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Amerikaanse middelbare school
 • Oriëntatie na aankomst in Amerika
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling (bij jaarprogramma)
 • Oriëntatie voor vertrek naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Amerika
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Amerika

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving
 • Visum en SEVIS fee.
  Lees op deze pagina extra informatie over je paspoort en visum
 • Vaccinatie(s)
 • Verzekering
 • Transport van en naar school
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Schoolbijdrage uniform (indien verplicht)
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Amerika
 • Optionele annuleringsgarantie

Tijdens je uitwisselingsjaar zit je niet alleen op school en bij je gastgezin. Je hebt ook de mogelijkheid om wat van het land te ontdekken! Je brengt tijd door met de andere uitwisselingsstudenten, doet excursies en verkent de omgeving, altijd vergezeld door YFU-vrijwilligers en professionele gidsen. Waar wacht je op?

Keuzetrip Hawaii
Samen met YFU ga je naar Hawaï ‘s populairste eiland, Oahu, het op twee na grootste eiland. Maak je klaar om Hawaï te verkennen, inclusief de rijke Polynesische invloed en de grootste aanval op de Amerikaanse marine bij Pearl Harbor en de North Shore, nu legendarisch voor zijn surfwedstrijden. Ook heb je de unieke kans om de beroemde vulkanische berg, Diamond Head, te bewandelen en te snorkelen tussen de kleurrijke vissen in het prachtige heldere water van Hawaï.

Keuzetrip San Fransisco en Los Angeles
Wat komt er in je op als je aan Californië denkt? Misschien is het de glamour van Hollywood Boulevard. De ruige kust van de Stille Oceaan als surfparadijs. Of de adembenemend mooie Golden Gate Bridge die zich uitstrekt over de San Francisco Bay. Wat de Californische droom ook is, het is onderdeel van de YFU trip naar Los Angeles en San Francisco!

Keuzetrip New York 
Ervaar New York op Wall Street en in het Metropolitan Museum. Ontdek de Amerikaanse geschiedenis bij het Vrijheidsbeeld. Geniet van de moderne NYC-cultuur en ga met YFU naar Broadway shows, fascinerende musea, de verlichting van Times Square en een uitzicht op de stad vanaf de top van het Empire State Building... Maak je klaar om deze stad te verkennen die echt 'nooit slaapt!'

Keuzetrip New York, Philadelphia en Washington DC 
Ga een week met YFU op avontuur aan de oostkust van de USA en ontdek drie verschillende steden. Ervaar de moderne NYC-cultuur, ga naar Philadelphia voor de Amerikaanse geschiedenis en verken in Washington DC de vele monumenten en gedenktekens in deze belangrijke stad.

Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programmaprijs en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

IJshockeyspeler of cheerleader worden? Voorkeur voor een specifieke staat of school?
Het YFU's Education Select F-1 High School Program kan een persoonlijke ervaring voor je ontwerpen! We werken met meer dan 100 scholen in steden en dorpen in de VS en de lijst groeit elke dag. Onze partnerscholen in de Verenigde Staten bieden een scala aan programma's en activiteiten, waaronder bèta/techniek, internationaal baccalaureaat en gespecialiseerde programma's in sport en kunst.

Wil je meer weten over de verschillende locaties waar Education Select studenten uit kunnen kiezen? Neem contact met ons op om het gebied en de school te vinden die geschikt is voor jou!

*prijs op aanvraag

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. Voor iedere student geldt dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Wij vertellen je uiteraard welke verzekeringen bij jouw programma het meest geschikt zijn. YFU werkt samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Via deze partner kun je een reisverzekering afsluiten die gespecialiseerd is in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland.

Als je via YFU een highschoolprogramma boekt, zit er automatisch een annuleringsgarantie bij het programma inbegrepen. Via deze annuleringsgarantie, die is afgestemd op uitwisselingen in het buitenland, kun jij goed verzekerd op reis. Bekijk onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past een highschool in Amerika bij jou?

Zou jij ook wel een semester of een jaar naar een highschool in Amerika willen gaan? Of wil je meer weten over onze highschoolprogramma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook makkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus