Karlijn in de United States

Returnee testimonial

"Er is echt een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan doordat ik een jaartje mocht leven als een ‘California Girl’. Ik heb echt zoveel mogen leren tijdens mijn uitwisselingsjaar, het was een fantastische ervaring!"

Waarom wilde je graag op uitwisseling naar de Verenigde Staten?
Eigenlijk had ik al vanaf een jonge leeftijd grote interesse in Amerika en dan vooral het Amerikaanse tienerleven. Dit is waarschijnlijk zo gekomen door de vele tv-programma’s en films die ik als kind keek. Toen ik naar de middelbare school ging, had ik dan ook maar één doel voor ogen en dat was om naar Amerika te gaan! Het was een gevoel dat van binnenuit kwam en eigenlijk kan ik het ook niet echt goed beschrijven aan mensen die dit gevoel niet delen.

Ik was gewoon écht fan of zelfs obsessed van Amerika. Ik spaarde echt alles, ik had overal Amerikaanse vlaggetjes hangen en had zelfs het Amerikaanse volkslied uit mijn hoofd geleerd. Eerst had ik het idee om naar Amerika te gaan voor vakantie, maar als 16-jarige is dat best lastig in je eentje. Dan zou ik ook echt een toerist zijn en dat wilde ik niet; ik wilde het ‘echte’ Amerikaanse leven meemaken. Na wat research kwam ik er uiteindelijk achter dat er ook uitwisselingsmogelijkheden waren. Hier ben ik me toen dieper in gaan verdiepen, in contact gekomen met YFU Nederland en uiteindelijk bleek een uitwisseling de ideale uitkomst voor mij!

Vond je het lastig om afscheid te nemen van je familie?
Eigenlijk had ik daar niet zo heel veel problemen mee. Dit kwam ook omdat ik al jaren bezig was met het idee om naar Amerika te gaan. Hierdoor heb ik niet zo veel stil gestaan bij het afscheid en het gemis, vooral het enthousiasme en de spanning van een nieuw avontuur overheerste tijdens mijn afscheid. Daarnaast steunde mijn familie mij voor 100% en waren zij ook dolgelukkig dat ik eindelijk mijn Amerikaanse droom kon gaan beleven!

Natuurlijk zijn er wel momenten geweest tijdens mijn uitwisseling dat ik het lastig had en mijn familie miste maar daar ben ik alleen maar sterker van geworden. Gelukkig deden we ook vaak videobellen waardoor het gemis minder werd. Mijn oma belde me echt elke week, dat vond ik heel fijn.

Hoe heb je de vliegreis ervaren?
Nou, de grap was dat ik nog nooit in mijn leven had gevlogen. Hier had ik dan ook niet echt bij nagedacht of stilgestaan. Toen ik in het vliegtuig zat heb ik dan ook eerst een potje goed zitten huilen. Ik denk dat toen ook pas het realisatiemomentje bij mij binnenkwam, alle emoties en spanningen moesten er gewoon even uit. De reis viel erg mee en ging vrij snel voorbij. Ik had een paar films gekeken waardoor de tijd snel ging, dat was echt prima te doen!

Hoe heb je jouw uitwisseling ervaren?
Mijn uitwisseling was echt een hele leuke en leerzame tijd waarin ik heel veel nieuwe mensen heb leren kennen. Er is echt een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan doordat ik een jaartje mocht leven als een ‘California Girl’. Op school volgde ik hele interessante vakken zoals Photography en Video Production. De lessen waren altijd erg interessant en fouten maken was geen probleem. Ik heb echt zoveel mogen leren tijdens mijn uitwisselingsjaar, het was een fantastische ervaring die ik nooit meer zal vergeten.

En toen moest je weer afscheid nemen, hoe ging dat?
Ik heb echt een geweldige tijd gehad tijdens mijn uitwisseling en had het voor geen goud willen missen! Máár toch vond ik het ook heel fijn om weer naar mijn eigen familie te gaan. Niet dat ik mijn Amerikaanse familie niet als familie zag, want zij hadden me echt opgenomen in hun familie. Het afscheid nemen was daarom ook erg zwaar.

Vond je het raar om weer terug in Nederland te zijn?
Ik dacht dat ik eigenlijk best snel weer gewend was maar ik denk dat het realisatie moment veel later kwam en toen had ik het wel even moeilijk. Ik miste het weer, de vrijheid en mijn Amerikaanse familie en vrienden. Toch was het ook weer fijn om gewoon bij mijn eigen familie te zijn en hun in de armen te kunnen sluiten.

Heb je nog contact met je gastgezin en vrienden uit Amerika?
Ja eigenlijk wel, verschillende vrienden uit Amerika zijn naar Nederland gekomen om mij op te zoeken. Dat was echt superleuk, zo konden zij zien hoe ik leef in Nederland. Ook kwam ik een klasgenootje tegen in Frankrijk toen ik op vakantie was, dat was echt heel toevallig. Met mijn gastgezin heb ik zo nu en dan nog steeds contact maar door het tijdsverschil is het toch lastiger dan ik van tevoren had kunnen denken. Ondanks dat we elkaar misschien niet meer elke dag spreken, hebben zij echt een speciaal plekje in mijn hart en denk ik nog super veel aan ze!

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus