High School in Zwitserland

Uitwisseling in Zwitserland

Per regio verschillen de vakkenpakketten en activiteiten van scholen. Over het algemeen ga je als uitwisselingsstudent naar het gymnasium en volg je ongeveer negen verschillende vakken. Je hebt een aantal standaardvakken (Engels, Duits, wiskunde, geschiedenis, economie, scheikunde etc.), één hoofdvak en één aanvullend vak. De verhoudingen op een Zwitserse school zijn redelijk formeel. Leraren spreek je aan in de beleefdheidsvorm en ze verwachten discipline van leerlingen als het gaat om opletten en huiswerk maken. Buitenschoolse activiteiten organiseren Zwitserse scholen weinig tot niet.

Quick facts

over het programma
Highschool in Zwitserland
15 tot en met 17 jaar oud
Augustus
Schooljaar
over het land
Bern
8,5 miljoen
41.285 km2
Duits & Frans

High School Exchange Switzerland
Life in Switzerland:

Cultuur, gezin & vrienden
De Zwitserse cultuur is erg divers waardoor er een breed scala aan traditionele gebruiken zijn, die nog op veel plekken ter ere worden gehouden. Jodelen, Alpenhoornblazen, worstelen en vendelzwaaien zijn typische Zwitserse tradities.  De Alpen hebben ook een grote rol gespeeld bij het vormen van de geschiedenis en cultuur van Zwitserland. Tegenwoordig is er een sterke ski-en bergsportcultuur.
Zwitserse ouders verwachten van hun kinderen dat ze zich thuis en op school actief inzetten. Veel Zwitserse gezinnen huren hun huis. Het huurhuis zit vaak in een appartementencomplex waar de ruimte beperkt is. Misschien moet je de slaapkamer wel met een gastzus of gastbroer delen. In huis laat iedereen elkaar zijn gang gaan en walsen ze niet zomaar elkaars kamer binnen. Maar in hun vrije tijd doen gezinnen vaak leuke dingen samen.

De Zwitserse taal
Als YFU-student bestaat er een grote kans dat je in het Duitstalige gebied van Zwitserland gaat wonen. Onderling spreken de Duitstaligen verschillende dialecten van het zogenaamde Schwyzerdütsch, afgeleid van het Hoogduits. In het begin zijn de klanken nieuw en moet je aan de woorden wennen, maar na verloop van tijd weet je niet beter. Op school en in de media spreekt men het ‘gewone’ Duits. Desalniettemin is er de mogelijkheid om in het Franstalige gebied te worden geplaatst.

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 17 jaar oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Zwitserland. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Voor plaatsing in het Franstalige deel van Zwitserland wordt verwacht dat je B1-niveau hebt in Frans. Voor het Duitse deel wordt verwacht dat je op zijn minst A1-niveau hebt bij aankomst.

Wanneer je kiest voor een high school jaar in Zwitserland, zul je vertrekken in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijs voor een highschoolprogramma in Zwitserland is:

 • Vanaf €9.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (met kost & inwoning)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing op een Zwitserse middelbare school
 • Vervoer van en naar school boven een bepaald bedrag
 • Vierdaagse oriëntatie na aankomst in Zwitserland
 • Eendaagse oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Tweedaagse oriëntatie voor vertrek terug naar thuisland
 • Openbaar vervoer abonnement waardoor je 50% korting krijgt op reizen door Zwitserland
 • Lokale begeleiding door YFU Zwitserland
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Zwitserland

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Aanvullende taaltraining Frans of Duits (indien nodig)
 • Kosten voor inschrijving bij de gemeente
 • Zak- en kleedgeld
 • Overige reiskosten tijdens verblijf
 • Schoolbijdrage boeken, schoolbijdrage excursies en aanvullende schoolkosten
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies YFU

Onderstaande mogelijkheden zijn optioneel en vormen een meerprijs op de standaard programmaprijs.

 • Taalregio - Frans
  Als je geplaatst wilt worden bij een Franstalig deel in Zwitserland, moet je minimaal twee jaar Frans hebben gestudeerd. De meeste scholen vereisen B1-kennis van de Franse taal.
 • Taalregio - Duits
  Als je in het Duitstalige deel van Zwitserland geplaatst wilt worden, moet je na aanmelding beginnen met het leren van de Duitse taal. Bij aankomst wordt verwacht dat je A1-niveau hebt.

Wil je graag meer informatie over een van de specifieke thema’s? Neem dan vooral contact met ons op.

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus