Anne in de United States

Returnee testimonial

"Het leek mij erg leuk om tijdens mijn uitwisseling te blijven softballen, dus was mijn keuze om naar de Verenigde Staten gaan snel gemaakt. Ook wilde ik het échte Amerikaanse leven ervaren!''

Waarom wilde je graag op uitwisseling?
Mijn vader was vroeger ook op uitwisseling geweest naar de Verenigde Staten. Hij vertelde door de jaren heen altijd leuke verhalen over zijn tijd daar. Nadat ik mijn diploma in Nederland had gehaald, wilde ik niet gelijk gaan studeren. Een uitwisseling was daarom de perfecte keuze voor mijn tussenjaar.

Waarom heb je voor de Verenigde Staten gekozen?
In Nederland speelde ik softbal. Deze sport is in Nederland niet zo bekend, maar in de Verenigde Staten is deze sport veel bekender. Het leek mij erg leuk om tijdens mijn uitwisseling te blijven softballen, dus was mijn keuze om naar de Verenigde Staten te gaan snel gemaakt. Ook wilde ik het ‘echte Amerikaanse leven’ ervaren wat je altijd in de films ziet zoals naar school gaan in de gele schoolbus en de schoolspirit/pride ervaren.

Vond je het lastig om afscheid te nemen van je familie?
Ja, afscheid nemen van mijn familie vond ik erg lastig. De realisatie dat ik mijn familie tien maanden niet zou zien, kwam pas toen ik in het vliegtuig zat. Dat moment was best zwaar maar gelukkig viel het gemis tijdens mijn uitwisseling mee.

Hoe heb je de vliegreis ervaren?
Mijn vliegreis ging goed, maar was wel erg lang. Ik vloog van Amsterdam naar New York, vanuit daar vloog ik door naar Minneapolis. Vanuit Minneapolis stapte ik over op een vliegtuig naar Lincoln, Nebraska. Toen ik aankwam, stond daar meteen mijn gastgezin klaar. Het was een hele warme ontmoeting.

Hoe heb je jouw uitwisseling ervaren?
Mijn uitwisseling was echt super leuk! Ik heb een hoop nieuwe vrienden gemaakt (die ik nu nog maandelijks spreek), ik heb een er een extra Amerikaanse familie bij! Daarnaast heb ik echt een enorme persoonlijke groei doorgemaakt. Ik ben écht uit mijn comfortzone gestapt en heb veel nieuwe dingen geleerd en uitgeprobeerd zoals basketbal bijvoorbeeld, dit vond ik erg leuk! Ook ben ik echt veel zelfstandiger en zelfverzekerder teruggekomen naar Nederland.

Wat is je leukste ervaring met jouw gastgezin?
Leukste, lastig ik heb er sowieso wel twee dingen die ik niet meer vergeet. De eerste is het moment dat ik met mijn gastgezin naar de American Football wedstrijden ben gegaan. Het was de wedstrijd van ‘Nebraska Huskers’, dat is het grootste college football team in Nebraska. De sfeer was echt geweldig en iedereen was heel enthousiast, het was fantastisch om een keertje mee te maken.

Een andere leuke ervaring was toen we naar de ‘Pumpkin Patch’ zijn gegaan. Dit zijn allemaal populaire activiteiten rondom Halloween, we hadden pompoenen uitgezocht en andere leuke activiteiten. Allebei soort van tradities die we in Nederland dus niet echt kennen.

Hoe heb je de gastschool ervaren?
Ik heb echt een super leuke tijd gehad om mijn gastschool! Mijn Amerikaanse gastschool was erg klein, hierdoor kende iedereen elkaar en kon je snel vrienden maken. Doordat ik niet al te moeilijke vakken had gekozen, had ik gelukkig ook niet veel huiswerk.

Wat zijn de grootste verschillen tussen jouw gast- en Nederlandse school?
De grootste verschillen waren de grootte van de school en de moeilijkheid van de toetsen. Mijn school in Nederland had per leerjaar wel een paar honderd leerlingen. Terwijl mijn school in Amerika in elk leerjaar ongeveer 30 leerlingen had, erg gezellig doordat je dus iedereen meteen kende! Ook waren mijn toetsen in Amerika veel makkelijker. Ze hadden bijna allemaal meerkeuzevragen en vaak mocht je je aantekeningen erbij houden. In Nederland was ik iets heel anders en toch wel wat moeilijker gewend!

Kun je eens vertellen hoe een ‘gewone’ dag eruitzag bij jouw uitwisseling?
Op een normale schooldag ging mijn wekker om kwart voor 7. Om half 8 reed ik dan samen met mijn twee gastbroertjes naar school. Tijdens mijn uitwisselingsjaar had ik mijn rijbewijs gehaald, dus kon ik zelf naar school rijden met mijn gastbroertjes. Van 8 uur tot 16 uur had ik les en daarna ging ik vaak trainen. Ik heb softbal, basketbal en track&field gedaan. De trainingen duurde meestal tot 18 uur en daarna reed ik weer naar huis. In de avond keek ik dan vaak nog tv met mijn gastgezin en dan was de dag eigenlijk alweer voorbij. Ik had dus eigenlijk een best wel druk schema elke dag maar hierdoor vloog de tijd voorbij en heb ik echt kunnen genieten van mijn tijd in Amerika.

En toen moest je weer afscheid nemen, hoe ging dat?
De avond voordat ik wegging, had ik een afscheidsfeestje voor mijn vrienden. Dit was heel gezellig, maar natuurlijk was het afscheid nemen erg moeilijk. Afscheid nemen van mijn gastgezin vond ik nog lastiger dan van mijn eigen familie in Nederland. Het gevoel was erg dubbel, aan de ene kant was ik enthousiast om mijn familie en vrienden uit Nederland weer te zien maar aan de andere kant wilde ik niet weg uit Amerika.

Vond je het raar om weer terug in Nederland te zijn?
Ja, het was echt heel erg raar om weer terug te zijn in Nederland en het 'oude' leventje weer op te pakken. Ik merkte ook dat ik heel erg heimwee kreeg naar Amerika en mijn leven daar. In Amerika woonde ik op een boerderij waar heel weinig verkeer langskwam en in Nederland woon ik op best een drukke plek. De eerste nachten thuis heb ik echt slecht geslapen en werd ik zelfs wakker van al het geluid, ook hier moest ik dus weer erg aan wennen.

Heb je nog veel contact met je gastgezin en vrienden uit Amerika?
Ja, eigenlijk wel. Ik spreek mijn gastgezin en vrienden uit de Verenigde Staten nog regelmatig. Ik heb sowieso wel één keer per maand contact, waarbij we elkaar dan een maandelijkse update geven over ons leven en wat we allemaal hebben meegemaakt. Op dit moment ga ik er dan ook vanuit dat dit contact met mijn tweede familie en vrienden, mijn hele leven zal standhouden.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus