High School in Letland

Uitwisseling in Letland

Traditioneel start het Letse schooljaar op 1 september. De eerste schooldag is in Letland bijzonder: de leerlingen verkleden zich en geven bloemen aan hun leraren. Het Letse onderwijs bestaat uit 4 jaar basisonderwijs, 5 jaar lager voortgezet onderwijs en 3 jaar hoger voortgezet onderwijs. Als uitwisselingsstudent zul je hoogstwaarschijnlijk in het eerste of tweede jaar van het hoger voortgezet onderwijs worden geplaatst. Er zijn vier profielen die je kunt volgen: een algemeen profiel, een sociaal profiel, een exact profiel en een beroepsgericht profiel. Een schooldag is meestal van 08:00 uur tot 15:00 uur. De meeste Letse scholen hebben een eigen koor, orkest of dansgroep. Verder kun je na schooltijd ook een cursus volgen in typisch Letse kunst, zoals keramiek of leer bewerken. Uiteraard kun je ook je Letse taalvaardigheden bijspijkeren!

Quick facts

over het programma
Highschool in Letland
15 tot en met 18 jaar oud
Augustus
Schooljaar, semester of trimester
over het land
Riga
1,92 miljoen
64.589 km2
Lets

High School in Latvia
Life in Latvia:

Cultuur, gezin & vrienden
Het gezinsleven speelt een belangrijke rol in Letland. Hoewel beide ouders meestal overdag werken, worden tijdens het avondeten de gebeurtenissen van de dag besproken. In het weekend of tijdens de vakanties worden vaak leuke activiteiten ondernomen zoals kamperen of fiets- en kanotochten. Hoewel de meeste Letten in steden wonen, hebben velen ook een tweede huisje op het plattenland. Letten zijn over het algemeen erg trots op hun land, cultuur en gewoontes. Ook muziek vormt een essentieel onderdeel in het Dagelijkse leven van de Letten. Ondanks dat voor een lange tijd deel uitmaakte was van de Sovjet-Unie, is de Letse cultuur door de jaren heen blijven bestaan.

De Letse taal
Lets is de officiële taal van Letland en kent drie dialecten, waarvan je er één ongetwijfeld leert, afhankelijk van waar je in het land woont. De taal lijkt op het Lithouws en heeft ook zeven naamvallen. Om goed voorbereid aan je nieuwe avontuur te beginnen, raden we je aan om voor vertrek ook alvast wat Lets te oefenen. Hierdoor gaan de eerste weken bij je gastgezin en op school een stuk makkelijker.

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en 8 maanden oud en maximaal 17 jaar oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Letland. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar, semester of trimester programma in Letland, zul je vertrekken in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Letland zijn:

 • Vanaf €7.950,- voor een trimester
 • Vanaf €8.450,- voor een semester
 • Vanaf €8.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Letse middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Driedaagse oriëntatie na aankomst in Letland
 • Driedaagse oriëntatie in Tallinn halverwege je uitwisseling
 • Bijeenkomst voor vertrek terug naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Letland
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool letland

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Reiskosten tijdens verblijf
 • Schoolbijdrage boeken, schoolbijdrage excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Letland

Onderstaande mogelijkheden zijn optioneel en vormen een meerprijs op de standaard programmaprijs.

 • Kunstthema
  Als je voor het kunstthema kiest, word je geplaatst op een speciale kunstschool of een reguliere school met extra kunstlessen op een professionele kunstschool na de reguliere lessen.
 • Muziekthema
  Als je voor het muziekthema kiest, word je geplaatst op een speciale muziekschool of een reguliere school met extra muzieklessen op een professionele muziekschool na de reguliere lessen.
 • Dansthema
  Als je voor het dansthema kiest, word je geplaatst op een reguliere middelbare school en kun je 2 tot 3 keer in de week danslessen volgen in een professionele studio.

Wil je graag meer informatie over een van de specifieke thema’s? Neem dan vooral contact met ons op.

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus