High School in Finland

Uitwisseling in Finland

Op hun 16e maken Finnen de keuze: ga ik werken, een beroepsopleiding volgen of naar het lukio - te vergelijken met HAVO/VWO. Als uitwisselingsstudent kom je meestal in de tweede klas van het lukio. Het schooljaar is opgedeeld in zes periodes van zes weken waarin je steeds een nieuw vakkenpakket kiest. Er zijn veel meer keuzemogelijkheden dan in Nederland. Kies bijvoorbeeld Russisch, Zweeds of psychologie! In het begin is het vast niet makkelijk, omdat alles in het Fins is. De Finse taal is compleet anders dan bijvoorbeeld Noors of Zweeds en niet super makkelijk om te leren. Finnen zijn wel behulpzaam en waarderen het enorm als je probeert hun taal te spreken.

Quick facts

over het programma
Highschool in Finland
15 tot en met 17 jaar oud
Augustus
Schooljaar of semester
over het land
Helsinki
5,518 miljoen
338.440 km2
Fins

High School Exchange Finland
Life in Finland:

Cultuur, gezin & vrienden

Finland wordt beschouwd als een geëmancipeerd land waar gelijkheid een topprioriteit heeft. Beide ouders werken en delen het huishouden, er zijn weinig genderverschillen in dit land. De kinderen worden opgevoed dat mannen en vrouwen gelijk zijn. De Finse kinderen zijn op jonge leeftijd al behoorlijk zelfstandig. In ruil voor die vrijheid verwachten ouders dat hun kinderen initiatief tonen, verantwoordelijk zijn en meehelpen met huishoudelijke taken. Finnen zijn hartelijk en vriendelijk, maar komen in het begin wat verlegen over. Laat je niet afschrikken! Veel gezinnen bezitten een “mökki”, een zomerhuis in de natuur, waar ze vaak het weekend of de vakantie doorbrengen. De meeste mökki’s liggen direct aan een meer. In Finland speelt de sauna een belangrijke rol en veel Finse gezinnen hebben dan ook een eigen sauna thuis

De Finse taal
In Finland zijn zowel het Zweeds en Fins officiële talen. Beide talen staan in de grondwet en worden als gelijk gezien. Door heel het land worden dan ook straten en plaatsen in beide talen weergegeven. Het Fins is een lastige taal voor Nederlanders om te leren, het is een taal met relatief veel klinkers.

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Hier worden jouw wensen en voorkeuren in detail besproken. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingsbijeenkomst in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 17 jaar oud. In de drie jaar schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Finland. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar of semester programma in Finland, zul je vertrekken in januari of in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Finland zijn:

 • Vanaf €9.950,- voor een semester
 • Vanaf €10.450,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Finse middelbare school
 • Oriëntatie na aankomst in Finland
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Oriëntatie voor vertrek terug naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Finland
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Finland

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving
 • Vaccinaties
 • Studie- en reisverzekering
 • Reiskosten van- en naar school onder €80, - per maand
 • Finse taalcursus
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Finland
 • Optionele annuleringsgarantie

Tijdens je uitwisselingsjaar zit je niet alleen op school en bij je gastgezin. Je hebt ook de mogelijkheid om wat van het land te ontdekken! Je brengt tijd door met de andere uitwisselingsstudenten, doet excursies en verkent de omgeving, altijd vergezeld door YFU-vrijwilligers en professionele gidsen. Waar wacht je op?

Keuzetrip Tallinn
Tijdens deze trip ga je met YFU Finland 2 dagen naar Tallinn. Dit is de hoofdstad van Estland en ligt aan de Baai van Tallinn, onderdeel van de Finse Golf. Je verblijft in een hotel vlakbij de haven van waaruit je een tour door Tallinn krijgt en zelf de stad kunt ontdekken.

Keuzetrip Lapland
Je kan ook met YFU Finland op een 6-daagse trip naar Lapland. Je gaat hier met de bus heen en verblijft in een lokale jeugdherberg. Samen met de andere studenten krijg je onder andere een tour door Lapland, een husky-sleetocht en een bezoek aan een rendierenboerderij.

Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programmaprijs en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. Voor iedere student geldt dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Wij vertellen je uiteraard welke verzekeringen bij jouw programma het meest geschikt zijn. YFU werkt samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Via deze partner kun je een reisverzekering afsluiten die gespecialiseerd is in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland.

Als je via YFU een highschoolprogramma boekt, zit er automatisch een annuleringsgarantie bij het programma inbegrepen. Via deze annuleringsgarantie, die is afgestemd op uitwisselingen in het buitenland, kun jij goed verzekerd op reis. Wil je graag meer informatie over de reisverzekering en annuleringsgarantie? Bekijk onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus