Een tweede familie
“YFU heeft een geweldig gastgezin voor me gevonden. Ik hou de rest van mijn leven contact met ze!“
Ilse in de USA

Jouw gastgezin

Je krijgt een tweede familie in het buitenland

Een gastgezin in je gastland is een tweede familie voor jou. Als je gehele persoonlijke dossier is gecheckt en je aanvraag is goedgekeurd door YFU Nederland en door de YFU-partner in je toekomstige gastland, word jij officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Vanaf dit moment gaan wij actief op zoek naar een gastgezin in het buitenland. Soms gaat de zoektocht snel maar het kan ook zijn dat het wat langer duurt. De selectie gaat uiterst zorgvuldig. Op basis van jouw interesses en voorkeuren gaan wij op zoek naar een passend gastgezin. De samenstellingen van gezinnen zijn divers en ook waar je terecht komt is bij iedere YFU-er weer anders. Dit maakt een uitwisseling ook zo uniek. Zodra we een gastgezin voor je gevonden hebben laten we dit jou weten. Je hebt altijd vooraf contact met het voor jou geselecteerde gastgezin, zodat je met vertrouwen jouw uitwisseling tegemoet gaat!

PLAATSING GASTGEZIN

Gedurende het voorjaar en zomer zijn de plaatsingen in volle gang. Sommige studenten hebben rond die tijd al een gastgezin, andere nog niet. Houd er rekening mee dat er een late plaatsing in een gastgezin kan voorkomen. Het kan ook mogelijk zijn dat een student eerst naar een ‘aankomstgezin’ gaat totdat een definitief gastgezin is gevonden. Daarbij is er een mogelijkheid dat de plaatsing één dag voor vertrek binnenkomt. Geen zorgen, de studenten vertrekken altijd met een gastgezinadres! Bij de Verenigde Staten wordt de vertrekdatum altijd in overeenstemming met het Amerikaanse gastgezin vastgesteld.

Wanneer wij een gastgezin hebben gevonden, stellen wij jou zo snel mogelijk op de hoogte met contactgegevens van het gezin. Zorg dat je contact maakt en behoud met het gastgezin zodra deze bekend is. Contact helpt namelijk bij het creëren van een band en vergroot de betrokkenheid. Tegenwoordig is het natuurlijk erg makkelijk om online contact te leggen via de mail, telefoon of sociale media. Ook zij zijn erg benieuwd naar hun nieuwe familielid, neem ze mee in jouw voorbereidingsproces en leer elkaar al een beetje kennen.

De YFU gastgezinnen krijgen géén vergoeding maar kiezen vrijwillig voor een interculturele ervaring en jouw liefde! Hierdoor wordt er geselecteerd op basis van jouw persoonlijke dossier met daarin je aangegeven interesses en motivatie. Het kan zijn dat het gastgezin anders is dan je hoopt of verwacht maar oordeel niet te snel en geef het gezin een kans. Ga er met een open blik heen, zij hebben ten slotte voor jou gekozen dus kom erachter wat jullie gedeelte interesses zijn of wat jullie van elkaar kunnen leren. Houd ook in je achterhoofd dat alle gastgezinnen erg worden zorgvuldig geselecteerd, dus heb vertrouwen!

YFU biedt gastgezinnen in grote diversiteit, deze gezinnen vormen een doorsnee van de samenleving waarbij er niet wordt gediscrimineerd op rijk, arm of de woonomgeving. Wij kijken naar de kwaliteit van het gezin. Ieder ‘fatsoenlijk’ gezin, komt in aanmerking voor het YFU-gastouderschap. Zo zijn er gezinnen met moderne gezinssamenstellingen dus ook gescheiden, eenouder, met of zonder kinderen, same gender en handicap. Wanneer er een plaatsing is bij een same gender, handicap of eenouder zonder kinderen, wordt dit altijd vooraf kenbaar gemaakt en besproken. Er is ook een mogelijkheid om te kiezen voor een ‘eenvoudige woonvorm’ bijvoorbeeld klein behuisd, waardoor de student de kamer moet delen.

Net als bij de gezinsvormen zit er grote diversiteit in de woonomgeving waarin je geplaatst kan worden. Over het algemeen worden de meeste studenten geplaatst in een dorp of kleine plaatsen maar het kan ook zijn dat je in een stad wordt geplaatst. Wanneer je voorkeuren hebt voor een bepaalde regio, is de kans groter dat je hier wordt geplaatst wanneer je je vroeg inschrijft. Dit komt omdat wij dan meer tijd hebben om een gastgezin te zoeken. Voor Amerika, Ierland en de UK is er een mogelijkheid om tegen extra betaling een regiovoorkeur op te geven.

Het vervoer van en naar het gastland is inbegrepen in de prijs. Vaak is ook het vervoer van en naar jouw gastgezin inclusief. Dit is echter verschillend per land en locatie. Hetzelfde geldt voor het vervoer naar school, dit is anders voor iedere student. Wanneer je bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten gaat is de kans groot dat er schoolbussen rijden. Maar het kan ook zijn dat je de reiskosten zelf moet betalen. In sommige gevallen worden de reiskosten (gedeeltelijk) vergoed door onze partners.

Maar geen zorgen, net als in Nederland zijn er voldoende opties om op jouw school te komen. Misschien woon je zelf zo dichtbij dat je te voet of met de fiets kan gaan, is er een bus stop voor je huis, kan je meerijden met een andere studenten/gezinnen in de buurt of word je afgezet door jouw gastgezin.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus