High School in Noorwegen

Uitwisseling in Noorwegen

Afhankelijk van waar je gastgezin woont, kun je te voet, met de fiets, met de bus of met de boot naar school. Je gaat naar een openbare school waar je geen schooluniform hoeft te dragen. Dit type onderwijs is beschikbaar voor alle kinderen en jongeren in Noorwegen. De lessen zijn over het algemeen in het Noors. Je gastgezin en YFU Noorwegen zullen je uiteraard helpen bij het kiezen van je vakken. Noorse jongeren nemen meestal een eigen lunchpakket mee naar school bestaande uit boterhammen en fruit. De meeste uitwisselingsstudenten worden geplaatst in de bovenbouw van de Noorse middelbare school. De Noorse naam hiervoor is “Videregående Skole” en komt qua niveau overeen met havo/vwo.

Quick facts

over het programma
Highschool in Noorwegen
15 tot en met 18 jaar oud
Augustus
Schooljaar of semester
over het land
Oslo
5,328 miljoen
385.207 km2
Noors

High School Exchange Norway
Life in Norway:

Cultuur, gezin & vrienden
Noren houden van de natuur. Ze hebben dan ook een Noorse gezegde ‘ut pa tur, aldri sur’ wat betekent dat als je buiten bent, je nooit kwade bedoelingen hebt. Tijdens ieder seizoen valt er wel een andere sport te beoefenen, van skiën in de winter tot kanoën in de zomer. Verder zijn Noren ervan overtuigd dat er niet zoiets bestaat als slecht weer, alleen slechte kleding. Het gezinsleven in Noorwegen is erg belangrijk en in het weekend worden er vaak leuke activiteiten ondernomen zoals een picknicken, wandelen of het bezoeken van een museum. Gezinsleden zijn vrij zelfstandig en iedereen heeft zijn eigen hobby’s, vooral doordeweeks. De meeste Noorse jongeren beoefenen een sport, gaan naar de muziekschool of spreken af met vrienden na school. Noren vinden sport dan ook erg belangrijk, vooral wintersport zoals langlaufen, skiën en schaatsen. Ook heeft Noorwegen grote muziekfestivals waarbij zingen zonder woorden ook veel voorkomt.

De Noorse taal
De meerderheid van de noren spreekt Noors. Dit kent twee officiële schrijftalen namelijk Bokmål en Nynorsk. Daarnaast zijn er vele dialecten en wordt er ook Samisch gesproken. Dat is een verzamelnaam voor de talen die voornamelijk door de Samen ofwel Sami, het oorspronkelijke nomadische volk, gesproken wordt.

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en 6 maanden oud en maximaal 18 jaar en 6 maanden oud. In de drie jaar schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Noorwegen. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar of semester programma in Noorwegen, zul je vertrekken in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Noorwegen zijn:

 • Vanaf €8.950,- voor een semester
 • Vanaf €9.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Noorse middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Driedaagse oriëntatie na aankomst in Noorwegen
 • Tweedaagse oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Bijeenkomst voor vertrek terug naar Nederland
 • Lokale begeleiding door getrainde vrijwilligers van YFU Noorwegen
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Noorwegen

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Reiskosten tijdens de uitwisseling (ook van- en naar school)
 • Registratiekosten bij Noorse gemeente
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele taalcursus Noors (eigen initiatief)
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Noorwegen

Tijdens je uitwisselingsjaar zit je niet alleen op school en bij je gastgezin. Je hebt ook de mogelijkheid om wat van het land te ontdekken! Je brengt tijd door met de andere uitwisselingsstudenten, doet excursies en verkent de omgeving, altijd vergezeld door YFU-vrijwilligers en professionele gidsen. Waar wacht je op?

Keuzetrip sneeuwgrotten expeditie
Een driedaagse trip waar je de prachtige, Noorse natuur ontdekt. Tijdens deze expeditie ski je naar een specifieke regio waar je een sneeuwgrot zult graven om er vervolgens één nacht in te slapen.

Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programma prijs en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus