Marit in de United States

Returnee testimonial

“Ik weet niet waar ik moet beginnen met te vertellen hoe mijn uitwisseling was. Het was gewoon echt super mega geweldig en cool, echt een ervaring om nooit meer te vergeten!”

Waarom wilde je graag op uitwisseling?
Ik ging op uitwisseling nadat ik was geslaagd voor mijn HAVO. Ik had geen idee welke studie ik wilde doen en mijn Engels was niet zo goed. Toen bedacht ik me dat op uitwisseling een goede tussenstop was en dat bleek achteraf ook. Mijn Engels is uitstekend en tijdens mijn uitwisseling ben ik (door middel van mijn lieve ouders die op open dagen van hogescholen zijn geweest) erachter gekomen welke studie ik wilde gaan doen als ik terug kwam.

Waarom heb je voor de Verenigde Staten gekozen?
Ik heb voor de VS gekozen, omdat de verhalen me erg aantrokken. Het leek me daarnaast ook wel erg spannend om een land te kiezen waar ik een andere taal dan Engels moest leren, omdat ik al niet zo goed Engels kon. Ook heb ik kennissen in de VS, dus zag ik een mogelijkheid om hun op te zoeken.

Vond je het lastig om afscheid te nemen van je familie?
Ik ben nooit echt iemand geweest met veel heimwee en ik had er alleen maar heel erg veel zin in om een nieuw avontuur te beginnen. Wat ik wel heel moeilijk vond was om (alvast) afscheid te nemen van mijn oude oma voordat ik op uitwisseling ging. De kans was namelijk aanwezig dat zij tijdens mijn uitwisseling kwam te overlijden en dat was wel pittig. Uiteindelijk heb ik haar gelukkig na mijn uitwisseling ook nog kunnen zien!

Hoe heb je de vliegreis ervaren?
Ik heb enorme vliegangst en dat is dan ook een van de dingen waar ik het meeste tegenop zag. Gelukkig vloog ik samen met iemand helemaal tot aan Houston en moesten we vanuit daar nog allebei een kleine vliegrit maken naar de stad van het gastgezin. Het heeft mij heel erg geholpen om samen te vliegen en nog voor de laatste keer even lekker Nederlands met iemand te kletsen.

Hoe heb je jouw uitwisseling ervaren?
Ik weet niet waar ik moet beginnen met te vertellen hoe mijn uitwisseling was. Het was gewoon echt super mega geweldig en cool, echt een ervaring om nooit meer te vergeten! Ik begon in een gastgezin in een klein dorpje in Texas, maar ben na een iets wat minder leuke ervaring rond half oktober verhuisd naar de grote stad Houston. Vanaf toen heb ik het super erg naar mijn zin gehad en tuurlijk is het niet altijd feest in de 10 maanden dat je weg bent, maar uiteindelijk onthoud je alleen alle gave dingen die je hebt meegemaakt. Ik heb ook super veel geleerd van de andere cultuur en de taal. Het was echt geweldig om de mensen daar wat te leren over mijn cultuur en waar ik vandaan kom.

En toen moest je weer afscheid nemen, hoe ging dat?
Afscheid nemen van mijn lieve hostfamily was zo ontzettend moeilijk. Ik zat samen met een Deens meisje in het gastgezin en zij voelt tot de dag van vandaag nog steeds als een zusje voor mij. Alles wat er is gebeurd op onze uitwisseling hebben we samen gedaan en daarom was dat wel het moeilijkste afscheid. Gelukkig is Denemarken en stuk makkelijker te bereiken dan Houston, dus haar heb ik nog een aantal keer opgezocht. Het lastigste was om afscheid te nemen van mijn gastgezin, wetende dat ik ze heel lang (misschien wel nooit meer) zou zien, zorgde voor heel veel tranen. Het afscheid met mijn gastgezin was daarom veel emotioneler dan het afscheid met mijn eigen gezin.

Vond je het raar om weer terug in Nederland te zijn?
Terug in Nederland voelde ik me net een Amerikaan, ik sprak met een gek accent en mijn Nederlandse zinopbouw klopte niet. Ik kan me nog goed herinneren dat ik thuis kwam en dat ik aan mijn familie vroeg: “Wat is de tijd?”. Iedereen begon keihard te lachen en ik snapte echt niet wat ik nou had gezegd, maar het Amerikaanse “What’s the time?” zat zo erg in mijn hoofd, dat ik was vergeten dat je in Nederland vraagt:  “Hoelaat is het?”. Uiteindelijk pakte ik al gauw weer mijn oude ritme op en en kwam mijn gevoel de voor Nederlands (gelukkig) ook weer terug.

Heb je nog veel contact met je gastgezin en vrienden uit Amerika?
Vooral met mijn Deense gastzusje heb ik nog heel veel contact en we proberen elkaar minstens één keer per jaar op te zoeken. Ook spreek ik mijn hostmom nog regelmatig. Helaas is er onlangs iemand uit mijn gastgezin overleden aan COVID-19. Toen merkte ik hoe diep mijn herinneringen zitten en alles wat ik met mijn gastgezin heb meegemaakt. Het is écht mijn tweede familie! Dat maakt het ook zo lastig om op zulke moeilijke momenten elkaar te steunen op zo'n grote afstand. Ik hoop dat ik echt nog een keer terug kan naar mijn lieve hostfamily in Houston.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus