High School in Tsjechië

Uitwisseling in Tsjechië

Het schoolsysteem in Tsjechië verschilt niet veel van het onze. De lagere school duurt 9 jaar, en de middelbare school duurt 4 à 5 jaar. Er zijn drie soorten middelbaar onderwijs: het gymnázium, de stedni obdorná skola en de uilist. Je komt waarschijnlijk op het gymnázium, dat vergelijkbaar is met ons VWO. De Tsjechische taal is niet gemakkelijk om te leren, maar het is niet onmogelijk. En als je het niet begrijpt, zeg je gewoon nerozumim (Ik begrijp het niet)! Er is meestal wat minder individuele vakkenkeuze mogelijk dan bij ons. Als je in Tsjechië een school binnenloopt, moet je trouwens eerst je schoenen uitdoen. Iedereen loopt op slippers of sloffen door de klas!

Quick facts

over het programma
Highschool in Tsjechië
15 tot en met 18 jaar oud
Augustus of januari
Schooljaar, semester of trimester
over het land
Praag
10,7 miljoen
78.871 km2
Tsjechisch

High School Exchange Czech Republic
Life in Czech Republic:

Cultuur, gezin & vrienden
De meeste Tsjechen wonen in kleine huizen of flats, die praktisch maar gezellig zijn ingericht. Het gezinsleven is heel belangrijk; de onderlinge band tussen de verschillende gezinsleden is hecht. In de meeste gezinnen werken beide ouders. De kinderen helpen daarom vaak mee in het huishouden. Het kan best zijn dat de regels van je gastouders wat strenger zijn dan bij jou thuis in Nederland. Zolang kinderen nog thuis wonen, hebben ze begeleiding nodig, vinden de Tsjechen. Jongeren gaan in hun vrije tijd graag met vrienden naar de bioscoop, een café of een concert. Soms huren ze een dvd of gaan ze naar de disco. In de lente of de herfst kan het nog wel eens gebeuren dat een groepje vrienden een weekendje gaat kamperen in de bergen. Als je een muziekliefhebber bent, kun je je aanmelden bij één van de vele uitstekende amateurorkesten, muziekgroepen, koren of bij een dans- en zanggroep. Daarnaast kun je in Tsjechië volop van de natuur genieten. Je vindt er veel oude kastelen en bossen, bergen, meren en grotten.

De Tsjechische taal
Tsjechisch is de officiële taal in Tsjechië. Het is van origine een taal die alleen op het platteland werd gesproken, daarnaast spraken veel Tsjechen Duits en wat Latijns. Het is een redelijk moeilijke taal om te leren omdat deze totaal anders is dan in Nederlands.

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingsvoorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en twee maanden en maximaal 18 jaar en 5 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Tsjechië. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar of semester programma in Tsjechië, zul je vertrekken in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijs voor een highschool programma in Tsjechië is:

 • Vanaf €8.950,- voor een semester
 • Vanaf €9.450,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Tsjechische middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Driedaagse oriëntatie na aankomst in Tsjechië
 • Driedaagse oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Tweedaagse oriëntatie voor vertrek terug naar Nederland
 • Lokale begeleiding door vrijwilligers van YFU Tsjechië
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Tsjechië

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Registratie Tsjechische gemeente
 • Reiskosten tijdens je uitwisseling (ook van- en naar school)
 • Schoolbijdrage boeken, lunch en / of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele Tsjechische taalcursus
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Tsjechië

Tijdens je uitwisselingsjaar zit je niet alleen op school en bij je gastgezin. Je hebt ook de mogelijkheid om wat van het land te ontdekken! Je brengt tijd door met de andere uitwisselingsstudenten, doet excursies en verkent de omgeving, altijd vergezeld door YFU-vrijwilligers en professionele gidsen. Waar wacht je op?

Keuzetrip Krakow City
Deze driedaagse trip wordt georganiseerd in samenwerking met YFU Polen en zal plaatsvinden in januari. Naast dat de bezienswaardigheden in Krakow worden bezocht zul je ook op excursie gaan naar Auschwitz.

Keuzetrip ski trip
Tijdens deze driedaagse trip reis je af naar het Tsjechische gebergte en zul je skilessen volgen. Deze trip vindt plaats in februari en is afhankelijk van de sneeuwcondities.

Onderstaande mogelijkheden zijn optioneel en vormen een meerprijs op de standaard programmaprijs.

 • Muziekthema
  Bij het kiezen van dit thema word je geplaatst op een reguliere school, maar word je ook geplaatst op een ‘basic school of arts’. Dit kun je zien als een extra activiteit en deze lessen zullen gegeven worden nadat je reguliere lessen afgelopen zijn. Het basic school of arts systeem is een uniek systeem in Tsjechië met een lange historie. Tijdens dit programma kun je verschillende muziekinstrumenten kiezen, deelnemen aan kamermuziek of een theoretische opleiding volgen.
 • Sportthema
  Bij het kiezen van het sportthema word je geplaatst op een reguliere middelbare school en word je ingeschreven bij een sportclub die past bij jouw niveau en ervaring. Als je een gevorderde sporter bent kun je geplaatst worden op een middelbare school met oriëntatie op sport. Mogelijke sporten zijn voetbal, atletiek en tennis. Mocht je een andere sport beoefenen, dan kunnen we dit per aanmelding bespreken.
 • Tweetalig onderwijs – Spaans
  Bij het kiezen van dit thema word je gegarandeerd geplaatst op een middelbare school die les geeft in het Tsjechisch en Spaans.
 • Tweetalig onderwijs – Engels
  Bij het kiezen van dit thema word je gegarandeerd geplaatst op een middelbare school die alle of de meeste vakken aanbiedt in het Engels.
 • Beroepsthema
  Bij het kiezen van het beroepsthema word je geplaatst op een beroepsschool die de focus legt op de professionele oriëntatie van jouw keuze. De onderwerpen die je kunt kiezen zijn: design, kunst, media, pedagogiek / Social Work, techniek, IT en handwerk. Wil je graag meer informatie over een van de specifieke thema’s? Neem dan vooral contact met ons op.

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus