Anniek in de United States

Returnee testimonial

''Het was echt een hele gave, leerzame en levens veranderende ervaring. Ik was zelfs genomineerd voor Homecoming Queen, Prom was geweldig. Ik heb echt een fantastische tijd gehad!''

Waarom wilde je graag op uitwisseling?
Ik heb altijd al een passie gehad voor reizen en de wereld ontdekken. Het is er eigenlijk met de paplepel ingegoten. M’n moeder heeft toerisme gestudeerd en werkte op de toerisme & recreatie afdeling van de gemeente en mijn vader werkte op een passantenhaven. Ik zag toen ik 15 jaar was een brochure op school liggen van een organisatie die High School uitwisselingen organiseerde en sinds dat moment wist ik het: Ik wil een High School exchange doen!

Waarom heb je voor de Verenigde Staten gekozen?
Het klinkt misschien een beetje cliché, maar ik wilde graag de echte “American High School” ervaren. Sinds m’n 13e keek ik ook al regelmatig video’s van Amerikaanse YouTubers en natuurlijk heb ik de High School Musical films ook gekeken waardoor ik geïnspireerd raakte.

Vond je het lastig om afscheid te nemen van je familie?
Sinds ik klein was heb ik nooit last gehad van heimwee en kon ik gemakkelijk één of twee weken bij een vriendinnetje te logeren. Ik verwachtte dan ook niet dat het afscheid heel lastig zou zijn, na een jaar kom ik toch ook gewoon terug. Echter, het moment dat ik op het vliegveld stond en het moment om door de poortjes te lopen daar was, moest ik wel even huilen.

Hoe heb je de vliegreis ervaren?
Het was de eerste keer dat ik in m’n eentje vloog en dat was best spannend. De totale vlucht duurde ongeveer 10 uur en ik moest overstappen in Washington D.C. Ik zat op de vlucht van Amsterdam naar Washington D.C. naast een aardige meneer waar ik ook een beetje mee heb gekletst. Het vliegtuig van de eerste vlucht was vrij groot en ik was ook wel verbaasd dat het vliegtuig voor m’n tweede vlucht best wel klein was. Na m’n overstap vloog ik richting Columbus waar mijn gastgezin mij zou ophalen. M’n vlucht kwam te vroeg aan en toen ik door de poortjes liep stond er niemand. Dit was wel even schrikken, want daar stond ik dan, in m’n eentje, aan de andere kant van de wereld. Ik had m’n bagage al opgehaald en stond op het punt om een taxi te bellen tot ik m’n gastouders ineens zag aanlopen. Ze hadden een heel mooi bordje gemaakt met mijn naam erop. Ik was erg opgelucht dat ik uiteindelijk niet meer een taxi hoefde te bellen.

Hoe heb je de gastschool ervaren?
Mijn gastschool was heel erg leuk! Het was een vrij kleine school met ongeveer 200 scholieren, hierdoor leerde je elkaar snel en goed kennen! De school stond tussen de maisvelden en zag er echt hetzelfde uit als hoe je een Amerikaanse school voorstelt. Een grote gymzaal met een glimmende vloer, de grote lockers, de kantine waar je lunchmaaltijden kan afhalen en de gave buitenschoolse activiteiten. Zelf heb ik in de herfst gevolleybald en in de lente heb ik een poosje softbal gespeeld.

Waren er grote verschillen jouw gast- en Nederlandse school? 
Het grootste verschil vond ik dat iedere dag in Amerika er hetzelfde uitziet. Iedere dag heb je dezelfde vakken, met dezelfde klasgenoten, dezelfde leraar in hetzelfde klaslokaal. In Nederland wissel je elk uur van lokaal, heb je vaak verschillende klassen bij bepaalde keuzevakken en wissel je ongeveer vier keer per jaar van lesrooster. Daarbij valt er in Nederland regelmatig een les uit of wordt er een les verplaatst. In Amerika was dit dus niet het geval.

Verder staan de Amerikaanse High Schools natuurlijk bekend om de echte 'High School Spirit', en de populaire evenementen zoals Prom, Homecoming en Spirit Week. Dit was echt fantastisch om mee te maken en heb je in Nederland  natuurlijk niet.

Hoe zag een 'gewone' dag eruit tijdens jouw uitwisseling?
Ik stond 's ochtends vroeg op want de school startte namelijk al om 7:30 uur. Vaak werden we al rond 6:15 uur opgehaald met de bekende gele schoolbus en kwamen we rond 7:10 uur op school aan. Dit was perfect zo had je nog zo'n 20 minuutjes om het gratis ontbijt(!) af te halen. Voor de eerste les kon je altijd een gratis ontbijtje scoren dat vaak bestond uit een sapje, yoghurt en een sandwich.

Mijn eerste les van de dag was Government, daarna ging ik door naar Geology en vervolgens had ik College Readiness Math gevolgd door Psychologie en Engels. Mijn pauze viel tijdens de Engelse les. Vaak nam ik mijn eigen lunch mee maar het was ook mogelijk om een schoollunch te halen. De schoollunch varieerde van dag tot dag maar het was over het algemeen niet heel gezond. Na de pauze werd de Engelse les vervolgd. Na de Engelse les had ik Yearbook club, dit was één van mijn favoriete vakken omdat je tijdens dit vak mocht werken aan het Yearbook van de school. Ik sloot mijn schooldag af met een lesje Spaans.

Aan het begin van het schooljaar had ik me aangesloten bij het volleybalteam van school. In Amerika train je bijna iedere dag en speel je een á twee keer per week een wedstrijd. Hierdoor zaten mijn dagen snel gevuld en was ik 's avonds vaak erg moe. Daarom ging ik in de avonden vaak relaxen en bijvoorbeeld een filmpje kijken met mijn gastgezin.

Hoe heb je jouw uitwisseling ervaren?
Het was echt een hele gave, leerzame en levens veranderende ervaring. Ik heb ongelofelijk veel dingen gedaan en gezien. Ik ben een week met mijn gastgezin naar Orlando, Florida geweest. Daar heb ik (uiteraard) Walt Disney World bezocht en zijn we naar Universal Studios gegaan. Verder heb ik de Niagara Falls bezocht, mocht ik als Senior meedoen aan de Graduation Ceremony, ben ik genomineerd geweest voor Homecoming Queen en heb ik de hele avond gedanst tijdens Prom.

Toch was het ook niet altijd even makkelijk tijdens mijn uitwisseling. De jongeren bij mij op school waren vrij gesloten en hadden echt vriendengroepjes waar je niet snel tussenkwam waardoor vriendschappen sluiten soms erg lastig. Gelukkig had ik mijn Zweedse gastzus waar ik erg veel mee optrok. Ik had namelijk een dubbele plaatsing, wat inhoudt dat mijn gastgezin twee uitwisselingsstudenten tegelijk in huis had. Wat bij mij dus super goed beviel aangezien ik heel goed kon opschieten met mijn Zweedse gastzus.

En toen moest je weer afscheid nemen, hoe ging dat?
Ik had hele gemixte gevoelens toen ik naar huis ging. Aan de ene kant had ik er zin in om naar huis te gaan, want dan kon ik mijn familie en vrienden weer zien. Aan de andere kant weet je je Amerikaanse leven nooit meer terug zal hebben. Je gastmoeder blijft wel je tweede familie, maar je zult er nooit meer wonen en leven. In de toekomst kan je je gastfamilie natuurlijk altijd nog bezoeken, maar dat is toch anders dan wanneer je er echt woont.

Vond je het raar om weer terug in Nederland te zijn?
In het begin wel. Ik weet nog goed dat ik opgehaald werd van Schiphol (door een groot ontvangstcomité) en dat ik onderweg naar huis naar buiten keek en dacht: “Wow, de snelwegen zien er hier in Nederland zo anders uit dan in Amerika”. Ik was ook wel weer gauw gewend aan het Nederlandse leven. Na terugkomst wilde ik ook heel snel mijn rijbewijs halen. In Amerika kan iedereen natuurlijk autorijden en ik merkte daar dat je eigenlijk heel afhankelijk bent van anderen als je geen rijbewijs hebt. Ik kwam in juni terug en heb in september mijn rijbewijs behaald.

Heb je nog veel contact met je gastgezin en vrienden uit Amerika?
Ik heb vaker contact met mijn Zweedse gastzus dan met mijn gastgezin. Ik heb haar zelfs in 2018/2019 nog opgezocht in Zweden! We hebben toen samen Oud & Nieuw gevierd en ik heb haar Zweedse familie en vrienden ontmoet, wat erg leuk was. Ik weet wel dat mijn gastgezin normaal gesproken ieder jaar twee uitwisselingsstudenten in huis neemt, maar door de coronapandemie doen ze dat momenteel niet. Op dit moment woont mijn gastoma (moeder van mijn gastmoeder) bij hun thuis en zorgen ze voor haar.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus