High School in Zuid-Afrika

Uitwisseling in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn de eerste 10 van de 12 schooljaren verplicht. De meeste jongeren gaan door tot ze het 12e jaar hebben afgerond. Als uitwisselingsstudent kom je in de 10e of 11e klas terecht. Het schooljaar in Zuid Afrika start in januari en loopt tot december. Als je ervoor kiest om te vertrekken in augustus, dan kom je dus middenin het schooljaar aan. Een schooldag duurt vaak van 8 tot half 3, met 2 pauzes van 15 minuten. Vrijwel alle scholen verplichten een schooluniform en soms mag je zelf kleding meenemen: zwarte schoenen, grijze sokken, wit of blauw overhemd en een grijze broek. Meisjes dragen meestal een rok.

Quick facts

over het programma
Highschool in Zuid-Afrika
15 tot en met 17 jaar oud
Augustus of januari
Schooljaar of semester
over het land
Kaapstad / Pretoria / Bloemfontein
56,5 miljoen
1.220.000 km2
Afrikaans en Engels

High School Exchange South-Africa
Life in South-Africa:

Cultuur, gezin & vrienden
Je kan in huis komen bij gezinnen uit verschillende etnische groeperingen. Veel families zijn groot en familieleden als ooms, tantes en grootouders wonen vaak bij elkaar in één huis. Samen zijn met de familie is belangrijk en over het algemeen heerst er in Zuid Afrikaanse gezinnen een vriendelijke en ontspannen sfeer. Kinderen blijven doorgaans bij hun ouders wonen tot ze gaan trouwen of in een andere stad gaan studeren. Zuid-Afrika kent vele verschillende culturen en verspreid over het hele land proberen eeuwenoude stammen hun eigen traditionele cultuur in leven te houden. Weinig landen ter wereld hebben zo veel verschillende geschiedenissen, klederdrachten, achtergronden en huidskleuren. Zuid-Afrika is echt het land van de contrasten!

De Zuid-Afrikaanse taal
In Zuid-Afrika is de officiële taal Afrikaans, wat sterk lijkt op het Nederlands. Uitwisselingsstudenten worden geplaatst in gezinnen die mogelijk Afrikaans of Engels spreken. Verder bestaat er ook een mogelijkheid dat een gezin de lokale taal spreekt wat een “Black Language” wordt genoemd. Normaal gesproken worden uitwisselingsstudent geplaatst in stedelijke of semi-stedelijke regio’s.

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en 4 maanden oud en maximaal 17 jaar en 5 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Zuid-Afrika. Als je in Nederland al eindexamen hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. YFU Zuid-Afrika accepteert geen studenten die veganistisch eten. Vegetarische scholieren worden wel geaccepteerd mits ze bereid zijn hun eigen eten te maken. Zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar of semester programma in Zuid-Afrika, zul je vertrekken in januari of in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Zuid-Afrika zijn:

 • Vanaf €9.950,- voor een trimester
 • Vanaf €10.450,- voor een semester
 • Vanaf €11.450,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Hulp bij visumaanvraag
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Vliegveld assistentie bij aankomst in Zuid-Afrika
 • Transport van- en naar het gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (met kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Zuid-Afrikaanse middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Oriëntatie na aankomst in Zuid-Afrika
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling (bij jaarprogramma)
 • Oriëntatie voor vertrek naar thuisland
 • Lokale begeleiding door vrijwilligers van YFU Zuid-Afrika
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Zuid-Afrika

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Visumkosten
  Lees op deze pagina extra informatie over je paspoort en visum.
 • Reiskosten tijdens verblijf
 • Schoolbijdrage boeken, excursies en/of uniform (indien verplicht)
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Zuid-Afrika

Onderstaande mogelijkheid is optioneel en vormt een meerprijs op de standaard programmaprijs.

 • Rugbythema
  In het eerste semester van het jaar biedt YFU Zuid-Afrika het rugbythema aan. Als je rugbyervaring hebt word je geplaatst op een middelbare school met een uitgebreid rugbyprogramma waarbij je deelneemt aan trainingen, wedstrijden en toernooien. Je wordt in een team geplaatst op basis van leeftijd en ervaring. Het rugbyseizoen begint in februari/maart en eindigt in september. Hierbij train je 2 tot 5 keer per week en speel je in de weekenden wedstrijden.

Wil je graag meer informatie over een van de specifieke thema’s? Neem dan vooral contact met ons op.

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus