Alexander in Zuid-Afrika

Returnee testimonial

"Omdat ik het zo leuk vond, ben ik na twee maanden in Nederland teruggegaan naar Kaapstad! Ook een jaar later ben ik nog een maand terug gegaan om iedereen weer te zien, het is echt mijn tweede thuis!"

Waarom wilde je graag op uitwisseling?
Begin 2014 was ik achttien jaar en zat ik in mijn eindexamenjaar van het gymnasium. Ik moest een keuze maken over mijn toekomst. Dolgraag wilde ik geneeskunde gaan studeren maar had nog geen knopen doorgehakt en wilde graag meer tijd hiervoor. Daardoor kwam ik op het idee om een tussenjaar te nemen en hoorde ik over YFU. Ik wilde graag in een tussenjaar iets anders doen dan school en ook wilde ik graag als vrijwilliger werken bij een sociaal project. Dat staat namelijk ook goed op mijn CV bij de selectie voor geneeskunde.

Waarom heb je voor Zuid-Afrika gekozen?
Het liefst wilde ik zo ver mogelijk weg van Nederland. Op zoek naar een warm en mooi land, bleek Zuid-Afrika voor mij de ideale match voor projectwerk.

Kende je de taal al voordat je naar Zuid-Afrika ging?
In Zuid-Afrika praten de meeste gewoon prima Engels. Dus met Engels kon ik me goed redden. Het Afrikaans lijkt een beetje op Nederlands met een grappig accent dus ook hier kon ik een aantal woorden van begrijpen.

Hoe werd je opgevangen?
Nadat ik me aan had gemeld voor een project van zes maanden, werd ik uitgekozen om als vrijwilliger in Durbanville Children’s Home. Dit is een kindertehuis met 140 kinderen die door de rechter vanwege ongewenste en zeer bedreigende thuissituaties, uit huis zijn geplaatst. Het kindertehuis biedt 24/7 zorg en alle faciliteiten die nodig zijn voor een goede ontwikkeling van kinderen. Ik werd echt in een warm bad ontvangen door de andere vrijwilligers en heb me vanaf het eerste moment erg fijn gevoeld.

Vertel eens iets over je woonsituatie.
Als ‘international volunteer’ woonde en werkte ik op het terrein van het kindertehuis samen met ongeveer dertig andere vrijwilligers uit verschillende landen van de wereld. Ik woonde in het huis waar de jongens van tien tot en met veertien jaar woonden. Ik had een eigen kamer samen met twee andere vrijwilligers. Mijn kamergenoten waren toevallig allebei Duits maar praatten gelukkig altijd Engels wanneer ik ook op de kamer was. Het was juist heel gezellig om je kamer te delen. Zo bespraken we 's avonds vaak nog wat we hadden meegemaakt maar je mocht het natuurlijk ook gewoon zeggen wanneer je eventjes geen zin had om te praten en tijd voor jezelf wilde. Het was heel relaxt op onze kamer!

Kun je eens vertellen hoe een ‘gewone’ dag eruitzag bij jouw uitwisseling?
Ik werkte dag- en nachtdiensten als chauffeur en op verschillende fondsenwervingsevenementen. Tijdens nachtdiensten was ik verantwoordelijk voor de veiligheid van de kinderen. Tijdens dagdiensten heb ik ervoor gezorgd als een vader in een ‘normaal’ huishouden. Als chauffeur deed ik al het benodigde transport van het kindertehuis. Hierbij waren mijn belangrijkste transportactiviteiten de kinderen naar therapie, sport of een cultureel uitje brengen en het ophalen van donaties. Ik heb op alle afdelingen mijn bijdrage kunnen leveren en heb een waanzinnige tijd beleefd met de kinderen en andere vrijwilligers die voor mij nog steeds voelen als familie en beste vrienden. Ook heb ik nog steeds veel contact met de vrijwilligers, sommige kinderen en de Child Care Workers’.

Hoe heb je jouw uitwisseling ervaren?
Het was echt een mega indrukwekkende ervaring! Ik heb veel kunnen betekenen als vrijwilliger, het was hard werken maar daar kreeg ik dan ook extra vrije dagen voor. Zo heb ik in mijn vrije tijd nog veel verschillende delen van Zuid-Afrika kunnen ontdekken met andere vrijwilligers. Ik heb de meest waanzinnige dingen gezien en meegemaakt! Zuid-Afrika is echt een waanzinnig mooi en divers land met enorm veel culturen. Ik ken geen stad die zo leuk is als Kaapstad!

Zou je een YFU-uitwisseling aanraden?
Ja 100 procent! Ik heb een geweldige tijd gehad en ben goed begeleid door YFU. Omdat ik het zo leuk vond, ben ik na twee maanden in Nederland zelfs teruggegaan naar Kaapstad, om voor vier maanden te werken bij het project! Ook ben ik zelfs nog een jaar later, in 2016, een maand teruggegaan om iedereen weer te zien, te werken en een fijne tijd te hebben in Kaapstad! Dubanville Children’s Home’ en Kaapstad voelen voor mij echt als een tweede huis. Het was de beste tijd van mijn leven dus ik zou het zeker iedereen aanraden!

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus