High School in Uruguay

Uitwisseling in Uruguay

Schooltijden in Uruguay zijn verschillend en onderverdeeld in drie dagdelen. Als uitwisselingsstudent kom je meestal in de 5e klas terecht, welk niveau je met HAVO/VWO kan vergelijken. Afhankelijk van je gastgezin ga je naar een openbare- of privé school. Op vrijwel alle scholen ben je verplicht een uniform te dragen en laat je agenda maar thuis: je huiswerk onthoud je wel! Als je aan een Uruguayaan vraagt wat hij of zij overmorgen doet, heeft ie ongetwijfeld geen plannen! Via YFU krijg je Spaanse les om een goed begin te maken en met je gastgezin en vrienden te kunnen kletsen. Uruguayaanse jongeren doen overigens niet moeilijk. Als ze je aardig vinden word je snel overal mee naartoe genomen. Dan komt die taal vanzelf wel!

Quick facts

over het programma
Highschool in Uruguay
14 tot en met 18 jaar oud
Augustus
Schooljaar of semester
over het land
Montevideo
3,462 miljoen
176.215 km2
Spaans

High School Exchange Uruguay
Life in Uruguay:

Cultuur, gezin & vrienden
In Uruguay staat het gezin centraal en speelt het een grote rol. Familie uitjes, samen eten en samenkomen met de hele familie (inclusief ooms, tantes, grootouders, neven en nichten) hebben vaak voorrang op andere activiteiten. Het is ook gebruikelijk om nieuwe vrienden aan je ouders voor te stellen, zodat ze weten met wie je omgaat. Zo horen vrienden ook een beetje bij de familie. Tijdens de zomervakantie van december tot maart gaan veel gezinnen naar gehuurde zomerhuizen aan de kust. Veel jongeren zijn ook betrokken bij hulporganisaties of kerkelijke groepen. Ze helpen met het organiseren van evenementen zoals stadsfestivals of motorraces en steunen met de opbrengst goede doelen. Sommige scholen bieden ook buitenschoolse activiteiten aan. Tijdens je uitwisseling zul je veel mensen zien met een houten beker waar een metalen rietje uitsteekt, het drinken van Maté (soort van thee) is hier echt onderdeel van het dagelijkse leven. Ook in je vriendenkring kom je snel in contact met Maté: in goed gezelschap drinken alle vrienden uit hetzelfde kopje.

Het Uruguayaanse Spaans
De officiële taal in Uruguay is Spaans. De Uruguayanen spreken vaak woorden anders uit of gebruiken totaal andere worden die ze in Spanje niet kennen. De meeste Uruguayanen spreken een aardig woordje Engels. Naast Spaans wordt er ook Engels, Frans, Portugees en Italiaans gesproken.

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 14 jaar en maximaal 18 jaar en 4 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Uruguay. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar of semester programma in Uruguay, zul je vertrekken in januari of in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Uruguay zijn:

 • Vanaf €9.950,- voor een semester
 • Vanaf €10.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Hulp bij visumaanvraag
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Uruguayaanse middelbare school
 • Spaanse taallessen in eigen regio incl. tekstboek en certificaat
 • Oriëntatie na aankomst in Uruguay
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Oriëntatie voor vertrek naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Uruguay
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Uruguay

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Visumkosten
  Lees op deze pagina extra informatie over je paspoort en visum
 • Reiskosten tijdens verblijf
 • Aanvullende schoolkosten, schoolbijdrage boeken, excursies en/of uniform (indien verplicht)
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Uruguay

Tijdens je uitwisselingsjaar zit je niet alleen op school en bij je gastgezin. Je hebt ook de mogelijkheid om wat van het land te ontdekken! Je brengt tijd door met de andere uitwisselingsstudenten, doet excursies en verkent de omgeving, altijd vergezeld door YFU-vrijwilligers en professionele gidsen. Waar wacht je op?

Keuzetrip Hot Springs in Salto
Tijdens deze trip ga je drie dagen naar de Hot Springs (warmwaterbronnen) in Salto, de grootste Hot Springs in het noordwesten van Uruguay. Ook je gastbroers- en zussen mogen mee en YFU vrijwilligers organiseren andere, leuke activiteiten tijdens de trip.

Keuzetrip La Paloma
Tijdens deze 6-daagse trip in december kan je genieten van de zuidoostelijke stranden van Uruguay en bezoek je de verschillende natuurlijke badplaatsen aan de kust. Je verblijft in de hostel en kookt samen met alle andere studenten die meegaan op deze trip.

Keuzetrip Iguaçu watervallen
Met deze trip ga je in februari 6 dagen naar de Iguaçu watervallen, één van de wereldwonderen op de grens van Argentinië en Brazilië. Naast het genieten van de bezienswaardigheden en festivals, ga je ook kanoën, abseilen, wandelen en vogels kijken.

Keuzetrip Colonia - Buenos Aires
Een vijfdaagse trip naar Colonia en Buenos Aires die plaatsvindt in mei. Colonia is een historische stad gesticht in 1680 door Portugezen. Na Colonia zul je verder reizen naar Buenos Aires in Argentinië waar je onder andere musea bezoekt en toer door de stad maakt.

Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programma prijs en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus