Pim in Argentinië

Returnee testimonial

"Ik zou mijn uitwisseling als een geweldige ervaring omschrijven! Het hockeyen was goed te combineren met mijn studie. Ik heb onwijs veel geleerd, Argentijnen nemen het hockey ook heel serieus; het is echt een levensstijl!"

Wat deed je in je vrije tijd?
Veel vrije tijd had ik eigenlijk niet omdat ik zoveel hockeyde, besteedde ik eigenlijk al mijn vrije tijd aan sporten. Wanneer ik vrije tijd had, sprak ik heel veel af met mijn school- en hockeyvrienden. Er was één moment toen ik echt veel vrije tijd had en dat was toen ons team in december kampioen geworden was. Daarna was er namelijk een zomerstop, dus ik hoefde niet te hockeyen. In deze periode heb ik de tijd genomen om uit te rusten. Ik ging toen ook veel met mijn hostfamilie op pad om nieuwe dingen te ontdekken.

In de vakantiestop kreeg ik ineens een bericht van mijn trainer, hij nodigde me uit voor selectietrainingen voor het ‘district team’. Ik was erg blij en verrast want in Nederland heb ik nog nooit in een districtsteam gehockeyd. Toen ik eenmaal aankwam op de district training, stond daar de trainer van het eerste van mijn club. Dit was een opluchting omdat ik voor de zomerstop altijd meetrainde met hem en al een paar wedstrijden bij hem had meegespeeld. Na een aantal district trainingen, begon het nieuwe seizoen met mijn eigen club ook.

Hoeveel uur besteedde je aan hockey?
Doordat ik naast mijn eigen team dus ook deel uitmaakte van het districtsteam, hockeyde ik achttien (!) uur per week. Dit was wel heel erg pittig, moet ik eerlijk toegeven. Ik trainde dan drie keer in de week met mijn eigen team, drie keer in de week met het eerste van mijn club en dan nog eens driemaal met het districtsteam. Alle trainingen waren twee uur. Ik was dan ook echt gesloopt elke week maar alsnog bleef ik het hockeyen erg leuk vinden.

Welke gebeurtenis zul jij nooit meer vergeten?
Dat de trainer tijdens een training van het districtsteam liet weten wie er mee zouden mogen naar het toernooi in Rosario. Dit is een groot toernooi tegen andere provincies. Ik had er zelf niet zo’n goed gevoel over en dacht dat ik niet zou worden uitgekozen. Toen mijn trainer ineens mijn naam noemde, was ik dolblij! Ik was mega enthousiast, trots en écht intens gelukkig. Was al dat trainen niet voor niets geweest.

Vertel eens hoe het toernooi ging?
Wij gingen met de bus met het districtsteam van de jongens en de meisjes naar Rosario. De dag na aankomst, hadden we gelijk twee wedstrijden. We hadden in de ochtend een wedstrijd tegen Cordoba en in de avond een wedstrijd tegen Buenos Aires. Ik was er helemaal klaar voor! Voorafgaand aan de wedstrijd had ik eigenlijk geen last van zenuwen, ik wist namelijk niet wat ik moest verwachten. Ik begon op de reservebank, samen met de jongen bij wie ik in de kamer sliep. Hij vertelde me nét voordat ik erin ging: “Zie je die jongen daar? Die moet jij straks dekken! Hij heeft twee jaar geleden Olympisch goud gewonnen”. Nadat hij dit zei was ik natuurlijk wel erg gespannen. Gelukkig had ik ondanks de spanning wel goed gespeeld.

In de avond hadden we onze tweede wedstrijd, voor dit team was ik wel heel bang. Wederom begon ik om de bank en wist ik niet wat ik moest verwachten. Toen ik erin kwam, stonden we met 1-0 achter. Ik heb daar écht de beste wedstrijd van mijn leven gespeeld en ben nog boos geworden op de coach dat ik werd gewisseld. Dit omdat niemand van het team goed aan het hockeyen was. Helaas had het boos worden helemaal geen zin en verloren wij met een dikke 10-0. Mijn coach was echter wel erg tevreden over mij en had nog nooit iemand zo horen praten tegen de coach. Dat vonden zij heel erg bijzonder.

Na de wedstrijd gingen we slapen en ons klaar maken voor de volgende tegenstander. Ik heb de hele wedstrijd gespeeld en ze zeiden zelfs dat ik moest opletten dat ik niet te veel deed, omdat ze mij nog nodig hadden voor de laatste wedstrijd. Helaas verloren we weer. Na die wedstrijd was er nog een laatste wedstrijd. Als wij zouden winnen, gingen we naar de verliezers finale. Ik heb nog nooit zo’n spannende wedstrijd gespeeld! We hadden erg ons best gedaan maar na een uur spelen was de eindstand 1-1. En dat betekende dus ook het einde van het toernooi voor ons. We gingen weer met de bus terug naar huis, we waren teleurgesteld maar aan de andere kant ook trots en blij, doordat we toch door bleven gaan. De jongens uit het team vroegen of ik niet nog een jaartje kon blijven maar helaas kon dat niet. Mijn uitwisseling zat er bijna op. Na het toernooi heb ik nog veel gehockeyd op de club en écht genoten van mijn laatste twee maanden.

Hoe zou je jouw uitwisseling omschrijven?
Ik zou mijn uitwisseling als een geweldige ervaring omschrijven! Het hockeyen was heel goed te combineren met mijn studie. Ik had hierdoor ook veel vrienden van school én ook op de hockey. Doordat ik veel afsprak met iedereen, kon ik genieten van elk moment.

Zou je een YFU-uitwisseling aanraden?
Ja ik zou het zeker aanraden! Ik heb heel veel nieuwe dingen geleerd en veel mooie ervaringen meegemaakt. Ik ga dit nooit meer vergeten! Als jij van sporten houdt en altijd al nieuwsgierig bent geweest hoe ze de sport in een ander land aanpakken, ga dan ook op uitwisseling naar het buitenland! Door met YFU op uitwisseling te gaan, heb ik echt een onvergetelijke reis beleefd waar ik nog vaak aan terug denk. Ik heb heel veel geleerd en heb er ook veel nieuwe vrienden aan over gehouden.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus