High School in Zuid-Korea

Uitwisseling in Zuid-Korea

Middelbare scholen in Zuid-Korea geven drie jaar les, van het eerste leerjaar (15 -17 jaar) tot het derde leerjaar (17-19 jaar), en scholieren studeren gewoonlijk af op 18 of 19 jarige leeftijd. Een schooljaar in Zuid-Korea kent twee semesters; het eerste semester loopt van maart tot juli en het tweede van september tot december. Als je in augustus met je uitwisseling begint, stroom je dus halverwege het schooljaar in. Discipline en hard werken zijn belangrijke principes in de Zuid-Koreaanse cultuur. Zuid-Koreaanse scholieren blijven vaak na de lessen op school om te studeren in plaats van naar huis te gaan. Dit wordt ‘yaja’ genoemd, wat letterlijk ‘avondstudie’ betekent.

Quick facts

over het programma
Highschool in Zuid-Korea
15 tot en met 17 jaar oud
Augustus
Semester of Trimester
over het land
Seoul
51,2 miljoen
100.400 km2
Koreaans

High School Exchange South-Korea
Life in South-Korea:

Cultuur, gezin & vrienden
Zuid-Koreanen zijn erg trots op hun taal, eten en schrift. Ze zijn af en toe een beetje wantrouwend naar invloeden van buitenaf, maar natuurlijk niet zo erg als hun noorderburen. De rest van de wereld is juist heel geïnteresseerd in de Koreaanse cultuur. Koreaanse films, muziek (K-pop) en televisieseries worden warm onthaald in de omringende en westerse landen. Dit fenomeen wordt hanllyu (Korean wave) genoemd. Zuid-Korea veranderde in de afgelopen veertig jaar van een agrarische in een industriële samenleving. Ze produceren vooral veel auto’s en elektronische en hightech-goederen voor de internationale markt. Veel mensen wonen in steden. Jouw gastgezin woont waarschijnlijk dan ook in (of in een buitenwijk van) een van deze grote steden. De huizen zijn niet groot, houd er rekening mee dat je hoogstwaarschijnlijk een kamer moet delen. Status bepaalt de sociale omgang in Zuid-Korea. Jongeren kijken op tegen mensen die ouder zijn dan zij. Behandel ouderen en autoriteiten dus met respect!

De Koreaanse taal
De voertaal in Zuid-Korea is Koreaans. Er zijn verschillende dialecten in Zuid-Korea. De standaardtaal (Pyojuneo of Pyojunmal) van Zuid-Korea is gebaseerd op de dialecten van de regio rond Seoel. Voordat je vertrekt, moet je al wat basiskennis van het Koreaans hebben. Je taalniveau zal overigens worden getest door YFU Korea. De Koreaanse taal is er één om je tanden in te zetten. Maar stel je eens voor wat een kick het geeft als je het straks vloeiend spreekt!

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en 4 maanden oud en maximaal de 17 jaar en 4 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Korea. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

YFU Korea stelt strenge taaleisen voor toelating tot het programma. Zij verwachten dat je minimaal 150 uur Koreaans studeert en / of een Koreaanse taaltest aflegt voor vertrek. Verder accepteert YFU Korea geen studenten die veganistisch eten. Van vegetarische studenten wordt er verwacht dat zij zelf eten kopen en klaarmaken als het gastgezin hier niet toe in staat is.

Wanneer je kiest voor een high school trimester programma in Zuid-Korea, zul je vertrekken in september. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijs voor een highschoolprogramma in Zuid-Korea is:

 • Vanaf €12.450,- voor een semester
 • Vanaf €11.450,- voor een trimester

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Hulp bij visumaanvraag
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Vliegveld assistentie bij aankomst in Zuid-Korea
 • Vervoer naar je gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Koreaanse middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Lunch op school (incl. bij semester programma)
 • Taaltraining Koreaans
 • Vierdaagse oriëntatie na aankomst in Zuid-Korea
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Oriëntatie voor vertrek naar Nederland
 • Lokale begeleiding van YFU Korea
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname High School Zuid-Korea

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Verplichte veertiendaagse COVID-19 quarantaine na aankomst in Zuid-Korea
 • Koreaanse taalcursus en taaltoets
 • Visum
  Extra informatie over je paspoort en visum kun je lezen op deze pagina.
 • Schoolbijdrage boeken, verplichte bijdrage schooluniform en maandelijkse bijdrage naschoolse activiteiten (K-pop, taekwondo, musical, instrument)
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Korea

Tijdens je uitwisselingsjaar zit je niet alleen op school en bij je gastgezin. Je hebt ook de mogelijkheid om wat van het land te ontdekken! Je brengt tijd door met de andere uitwisselingsstudenten, doet excursies en verkent de omgeving, altijd vergezeld door YFU-vrijwilligers en professionele gidsen. Waar wacht je op?

Keuzetrip Busan
Busan is met 4,6 miljoen inwoners de op één na grootste stad van Zuid-Korea. Het is misschien niet de meest bekende stad van Zuid-Korea, maar toch zeker leuk en interessant. YFU Korea organiseert een tweedaagse reis naar Busan in oktober en april met een stadstour die wordt geleid door en oud-deelnemer of een medewerker van YFU Korea.

Keuzetrip Jeju Island
Jeju is het grootste, vulkanische eiland van Zuid-Korea. Een deel van het eiland staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, wat zeer terecht is want het eiland lijkt regelrecht uit een sprookje te komen. Tijdens deze trip ga je op een boottour langs de kust en paardrijden over het eiland. Deze driedaagse reis zal plaatsvinden in september.

Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programma prijs en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus