High School in Paraguay

Uitwisseling in Paraguay

In Paraguay geldt de negenjarige leerplicht voor scholieren tussen vijf en vijftien jaar. Om toegelaten te worden tot het hoger onderwijs moeten scholieren echter twaalf jaar naar school gaan. Het schooljaar in Paraguay duurt van maart tot november en wordt in juli onderbroken door twee weken wintervakantie. Naast de reguliere scholen zijn er ook veel privé scholen die vooral populair zijn bij de kinderen van ouders met een hoger inkomen. Op de meeste middelbare scholen moet er ook een uniform worden gedragen. Dit wordt echter niet op alle scholen strikt gevolgd; soms verwachten scholen alleen dat het uniform wordt gedragen voor examens en speciale gelegenheden. Paraguay kent geen splitsing op vmbo/havo/vwo niveau, want de klassen zijn ingedeeld op leeftijd

Quick facts

over het programma
Highschool in Paraguay
15 tot en met 17 jaar oud
Juli
Schooljaar of semester
over het land
Asunción
7,045 miljoen
405.752 km2
Spaans en Guaraní

High School Exchange Paraguay
Life in Paraguay:

Cultuur, gezin & vrienden
Het is in Paraguay heel gewoon dat de hele familie in één huis woont. Vriendschappen en familiebanden zijn namelijk zeer belangrijk in Paraguay. Het is makkelijk je zowel in je gastgezin als op school en in de gemeenschap thuis te voelen. Ze onthalen je warm. De Paraguayaanse families beginnen de dag met een klein ontbijtje bereid door de moeder. Andere maaltijden zijn vaak traditionele gerechten met cassava en mais, een maisbrood met ei en kaas, empanadas of vlees. Lunch en diner zijn erg belangrijk. Je eet minstens één keer per dag samen met het hele gezin. Tijdens het eten praat je over de dag, vaak blijft het gezin lang zitten na het eten.

Het Paraguayaanse Spaans
De officiële talen in Paraguay zijn Spaans en Guarani - de taal van de oorspronkelijke inwoners, voordat de Europeanen er kwamen wonen na de Tweede Wereldoorlog. In Paraguay komen weinig buitenlanders, dus men spreekt nauwelijks Engels. Daarom is een basiskennis Spaans handig om je in de eerste weken te redden.

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 17 jaar oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Paraguay. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar of semester programma in Paraguay, zul je vertrekken in januari of in juli. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschool programma in Paraguay zijn:

 • Vanaf €9.950,- voor een semester
 • Vanaf €10.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Hulp bij visumaanvraag
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Paraguayaanse middelbare school
 • Taaltraining Spaans
 • Oriëntatie na aankomst in Paraguay
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Oriëntatie voor vertrek naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Paraguay
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Paraguay

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten voor inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Visumkosten
  Lees op deze pagina extra informatie over je paspoort en visum.
 • Reiskosten tijdens verblijf
 • Aanvullende schoolkosten en schoolbijdrage boeken, excursies en/of uniform (indien verplicht)
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Paraguay

Tijdens je uitwisselingsjaar zit je niet alleen op school en bij je gastgezin. Je hebt ook de mogelijkheid om wat van het land te ontdekken! Je brengt tijd door met de andere uitwisselingsstudenten, doet excursies en verkent de omgeving, altijd vergezeld door YFU-vrijwilligers en professionele gidsen. Waar wacht je op?

Als je op uitwisseling naar Paraguay gaat, zul je tijdens je uitwisselingsjaar informatie ontvangen over reizen die georganiseerd worden door YFU Paraguay of samenwerkende reisbureaus.

Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programmaprijs en zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus