Elianne in Ierland

Returnee testimonial

"Een jaar in Ierland heeft mij in veel opzichten veranderd en denk dat een buitenlandse uitwisseling voor iedereen goed is. Ik weet nu veel beter wat ik wil en wat ik kan. Ik zou iedereen een High School in Ierland aanraden!"

Waarom wilde je graag op uitwisseling?
Ik had een erg zwaar jaar achter de rug. In 5 VWO was ik langdurig ziek. Ik was helemaal uitgeput en had besloten om even op adem te komen voordat ik aan mijn examenjaar moest beginnen. Via een Litouwse uitwisselingsstudent op mijn school, hoorde ik van YFU en werd ik erg enthousiast.

Waarom heb je voor Ierland gekozen?
Aangezien ik me laat had ingeschreven bij YFU, had niet ieder land nog plekken. Gelukkig bood Ierland mij de kans om een High School daar te volgen en deze kans greep ik natuurlijk met beide handen aan! En was tegelijkertijd ook heel erg benieuwd wat ik in Ierland allemaal zou kunnen beleven.

Vertel eens wat over je gastgezin en waar je woonde.
Ik kwam een in klein dorpje terecht bij een liefdevol gastgezin bestaande uit een moeder en een dochter van tien jaar. Het was even wennen aangezien ik zelf uit een groot gezin kom met een vader, moeder en vier kinderen, wat soms een beetje te veel van het goede is. Maar gelukkig had mijn gastzusje, zij had energie voor tien dus stil was het nooit in huis. In de avonden was ik veel samen met mijn gastmoeder. Ik ben dan ook erg close met haar geworden. We hebben urenlang gepraat over van alles. Hoe verschillend we ook waren, we begrepen elkaar en hadden echt een enorme klik. Ik besef me ook wel dat ik het heel erg had getroffen met mijn gastgezin, ze voelde echt als een tweede familie voor mij.

Ervaarde je grote verschillen tussen Ierland en Nederland?
Ja eigenlijk wel! Ik was eigenlijk wel positief verrast over de ‘cultuurshock’. Slechts duizend kilometer van huis maar toch zo’n groot verschil met Nederland. Ik merkte dat Nederlanders erg gesloten en bot zijn en Ieren echt totaal het tegenovergestelde. Zij zijn vriendelijk, beleefd en oprecht geïnteresseerd. Ze nemen je volledig op in hun gemeenschap en zien je niet als een voorbijganger. Daarnaast zijn ze net als Nederlanders lekker nuchter. Ze hebben een fijne instelling en gaan niet snel bij de pakken neerzitten als er iets gebeurt. Als iets tegenzit denken zij “Build a bridge and get over it!” Van die fijne instelling, heb ik zeker veel geleerd.

Zijn er grote verschillen tussen jouw Ierse gastschool en jouw Nederlandse school?
Ja, het schoolonderwijs was een stuk anders dan in Nederland. Ierland is een traditioneel land, waar er nog jongens- en meisjesscholen zijn. En iedereen draagt een uniform, hier moest ik in het begin erg aan wennen en vond het een heel grappig gezicht; iedereen in dezelfde kleding. Ook ga ik in Nederland juist veel met jongens om, dus ik was erg benieuwd hoe dat hier zou gaan en hoe de sfeer zou zijn.

 

Wat mij opviel, is dat mijn studiegenoten heel actief waren in bijvoorbeeld scheikunde en natuurkunde. In Nederland worden die vakken meer gezien als ‘jongensvakken’ en blijven meisjes doorgaans op de achtergrond. Interessant en leuk om te zien dat dat hier juist anders was! Daarnaast was ik heel blij met hoge niveau van het muziekonderwijs op school. Muziek is sowieso een belangrijk onderdeel van de Ierse cultuur en daar heb ik erg van genoten. Muziek betekent voor mij ook veel, ik speel zelf gitaar en piano en ook zing ik. Gelukkig heb ik dat in Ierland ook volop kunnen doen.

Wat deed je in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd en in de weekenden ben ik veel op pad geweest. Mijn vrienden namen me bijvoorbeeld mee naar een ‘hurling match’. Dit is een typische Ierse teamsport. Ook sprak ik veel af met andere exchange students. Steeds in een andere stad, hierdoor heb ik heel veel van het prachtige land kunnen zien. Het weer in Ierland is overigens helemaal niet zo slecht als je denkt. Het regent natuurlijk iets vaker maar je fietst veel minder. Doordat je de bus naar school of naar de stad pakt, had ik in ieder geval veel minder in de gaten dat het regende en vond dat dus niet zo erg.

Hoe zou je jouw uitwisseling omschrijven?
Het was een jaar met veel ups en downs. Ik heb echt een superleuke tijd gehad, begrijp me niet verkeerd maar ik heb het ook soms erg zwaar gehad. Zo kwam mijn oma in Nederland in het ziekenhuis te liggen terwijl ik in Ierland zat. Ik voelde me toen erg verdrietig en vond het heel erg dat ik haar niet kon opzoeken. Gelukkig heb ik die momenten overwonnen en heeft het me een toptijd opgeleverd! Ik ben alleen maar sterker geworden door mijn uitwisseling en heb vrienden voor het leven gemaakt.

Zou je een YFU-uitwisseling aanraden?
Ja! Ik zou het zeker aan iedereen aanraden! Ik weet nu veel beter wat ik wil en wat ik kan. Na 6 VWO wilde ik me inschrijven voor de zware gecombineerde studie Conservatorium en Liberal Arts and Sciences, toen durfde ik dat niet maar nu denk ik: Niet geschoten is altijd mis. Ik ga het gewoon proberen want ik weet dat ik veel sterker ben dan dat ik soms denk. Een jaar in Ierland heeft mij in veel opzichten veranderd en denk dat een buitenlandse uitwisseling voor iedereen goed is. Ik zou iedereen een High School in Ierland aanraden!

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus