Highschool in Duitsland

Highschool in Duitsland

Als uitwisselingsstudent zal je naar een “Gymnasium” of “Gesamtschule” gaan. Het niveau is gelijk aan het vwo. De verwachtingen van een uitwisselingsstudent zijn daardoor ook relatief hoog. Op Duitse scholen wordt minder aandacht besteed aan droge feitenkennis en meer aan het ontwikkelen van inzicht en een eigen mening. In de praktijk komt dat bijvoorbeeld neer op discussies in de klas of het maken van een werkstuk over een bepaald onderwerp. Mede hierdoor zijn Duitse jongeren zich bewust van de maatschappij waarin ze leven en wordt daar onderling veel over gepraat.

Quick facts

over het programma
Highschool in Duitsland
Leeftijd: 15 tot en met 18 jaar oud
Vertrek: augustus
Programmaduur: schooljaar, semester of trimester
over het land
Hoofdstad: Berlijn
Aantal inwoners: 83,02 miljoen
Oppervlakte: 357.386 km2
Voertaal: Duits

Life in Germany

Cultuur, gezin & vrienden
Duitse gezinnen zijn over het algemeen klein en hechten veel waarde aan het gezinsleven. Het rolpatroon en de taakverdeling binnen het gezin is soms behoorlijk traditioneel. Ouders waarderen het wanneer kinderen laten zien dat ze verantwoordelijk en zelfstandig zijn. Duitsland staat bekend als een echte zakencultuur die ook een stuk formeler is dan Nederland. Verder zijn Duitsers harde werkers, punctueel en zijn ze gesteld op hun privacy. Ze zijn erg georganiseerd en vinden het belangrijk dat afspraken worden nageleefd. Over het algemeen kijken Duitsers wat meer de kat uit de boom dan wij Nederlanders, maar als je ze leert kennen dan kun je goede, diepgaande vriendschappen met ze opbouwen. Daarnaast kun je genieten van de prachtige bezienswaardigheden met een rijke geschiedenis.

De Duitse taal 
In het begin is het wellicht lastig om de Duitsers te verstaan, ook als je al een aantal jaar Duits hebt gehad. De taal kent veel verschillende dialecten en accenten en natuurlijk niet te vergeten alle Duitse naamvallen. Het zal in het begin even wennen zijn maar hoe gaaf is het als je uiteindelijk de taal vloeiend spreekt.

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Hier worden jouw wensen en voorkeuren in detail besproken. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingsbijeenkomst in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 18 jaar oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Duitsland. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Duitsland zijn:

 • Vanaf €6.950,- voor een trimester
 • Vanaf €7.950,- voor een semester
 • Vanaf €8.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland met andere uitwisselingsstudente
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Duitse middelbare school
 • Zesdaagse oriëntatie na aankomst in Duitsland
 • Zesdaagse oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Tweedaagse oriëntatie voor vertrek naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Duitsland
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname High School Duitsland

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving
 • Vaccinaties
 • Verzekering
 • Reiskosten tijdens verblijf (ook transport van- en naar school)
 • Schoolbijdrage boeken
 • Schoolbijdrage excursies
 • Duitse taaltraining bij aankomst (indien nodig)
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Duitsland
 • Optionele annuleringsgarantie

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. Voor iedere student geldt dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Wij vertellen je uiteraard welke verzekeringen bij jouw programma het meest geschikt zijn. YFU werkt samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Via deze partner kun je een reisverzekering afsluiten die gespecialiseerd is in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland.

Als je via YFU een highschoolprogramma boekt, zit er automatisch een annuleringsgarantie bij het programma inbegrepen. Via deze annuleringsgarantie, die is afgestemd op uitwisselingen in het buitenland, kun jij goed verzekerd op reis. Wil je graag meer informatie over de reisverzekering en annuleringsgarantie? Bekijk onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus