High School in Duitsland

Uitwisseling in Duitsland

Als uitwisselingsstudent zal je naar een “Gymnasium” of “Gesamtschule” gaan. Het niveau is gelijk aan het vwo. De verwachtingen van een uitwisselingsstudent zijn daardoor ook relatief hoog. Op Duitse scholen wordt minder aandacht besteed aan droge feitenkennis en meer aan het ontwikkelen van inzicht en een eigen mening. In de praktijk komt dat bijvoorbeeld neer op discussies in de klas of het maken van een werkstuk over een bepaald onderwerp. Mede hierdoor zijn Duitse jongeren zich bewust van de maatschappij waarin ze leven en wordt daar onderling veel over gepraat.

Quick facts

over het programma
Highschool in Duitsland
15 tot en met 18 jaar oud
Augustus
Schooljaar, semester of trimester
over het land
Berlijn
83,02 miljoen
357.386 km2
Duits

High School Exchange Germany
Life in Germany:

Cultuur, gezin & vrienden
Duitse gezinnen zijn over het algemeen klein en hechten veel waarde aan het gezinsleven. Het rolpatroon en de taakverdeling binnen het gezin is soms behoorlijk traditioneel. Ouders waarderen het wanneer kinderen laten zien dat ze verantwoordelijk en zelfstandig zijn. Duitsland staat bekend als een echte zakencultuur die ook een stuk formeler is dan Nederland. Verder zijn Duitsers harde werkers, punctueel en zijn ze gesteld op hun privacy. Ze zijn erg georganiseerd en vinden het belangrijk dat afspraken worden nageleefd. Over het algemeen kijken Duitsers wat meer de kat uit de boom dan wij Nederlanders, maar als je ze leert kennen dan kun je goede, diepgaande vriendschappen met ze opbouwen. Daarnaast kun je genieten van de prachtige bezienswaardigheden met een rijke geschiedenis.

De Duitse taal 
In het begin is het wellicht lastig om de Duitsers te verstaan, ook als je al een aantal jaar Duits hebt gehad. De taal kent veel verschillende dialecten en accenten en natuurlijk niet te vergeten alle Duitse naamvallen. Het zal in het begin even wennen zijn maar hoe gaaf is het als je uiteindelijk de taal vloeiend spreekt.

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 18 jaar oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Duitsland. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar, semester of trimester programma in Duitsland, zul je vertrekken vanaf januari of  in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Duitsland zijn:

 • Vanaf €7.950,- voor een trimester waarbij je start in januari 2025
 • Vanaf €7.950,- voor een trimester waarbij je start in augustus 2024
 • Vanaf €8.950,- voor een semester waarbij je start in januari 2025
 • Vanaf €8.950,- voor een semester waarbij je start in augustus 2024
 • Vanaf €9.950,- voor een jaar waarbij je start in augustus 2024

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudente
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Duitse middelbare school
 • Zesdaagse oriëntatie na aankomst in Duitsland
 • Zesdaagse oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Tweedaagse oriëntatie voor vertrek naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Duitsland
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname High School Duitsland

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Reiskosten tijdens verblijf (ook transport van- en naar school)
 • Schoolbijdrage boeken en schoolbijdrage excursies
 • Duitse taaltraining bij aankomst (indien nodig)
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Duitsland

Onderstaande mogelijkheden zijn optioneel en vormen een meerprijs op de standaard programmaprijs.

 • Speciale activiteiten
  Heb jij een hobby of activiteit die je tijdens je uitwisseling in Duitsland graag wil blijven doen? Dan is het mogelijk om één voorkeursactiviteit inclusief niveau door te geven. Wij proberen je dan te plaatsen bij een school, gastgezin of regio waar dit mogelijk is.

Wil je graag meer informatie over een van de specifieke thema’s? Neem dan vooral contact met ons op.

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus