Jacob in Italië

RETURNEE TESTIMONIAL

"Ik ging op uitwisseling naar Italië als een rustige, verlegen jongen en kwam met grote dosis 'temperamento' terug. Door mijn uitwisseling heb ik een ander land, een andere taal én mezelf op een positieve manier ontdekt!"

Waarom heb je voor een uitwisseling in Italië gekozen?
Mijn keuze voor Italië was eigenlijk vooral een gevoelskwestie. Ik was er een paar keer op vakantie geweest, was altijd al onder de indruk van het land en de mensen, en ik had op de middelbare school een tijdje een Italiaans cursus gevolgd. Toch lag de keuze eigenlijk niet heel erg voor de hand, omdat ik best wel een rustige, verlegen jongen was toen ik wegging, en Italianen toch vooral bekend staan om hun 'temperamento'. Uiteindelijk heeft die keuze fantastisch uitgepakt en heb ik het 'temperamento' in mezelf kunnen vinden.

Ervaar je grote verschillen tussen de Italiaanse en Nederlandse cultuur?
Jazeker, in Nederland zijn mensen heel vrij en zelfstandig. Als kind kan je zelf naar school lopen en je hebt je fiets waarmee je overal naartoe kunt, in Italië is dat heel anders. Kinderen zijn vaak veel meer gebonden aan hun gezin. Sowieso zijn kinderen in een gezin vaak veel afhankelijker van hun ouders, omdat ze altijd met de auto gehaald en gebracht moeten worden. Ook doen gezinnen vaak veel samen, zoals koken, gezellig eten en gaan ze met zijn allen op pad in het weekend. In het algemeen zijn mensen in Nederland vaak behoorlijk zelfstandig en doppen hun eigen boontjes, in Italië is er heel erg een cultuur van 'samen doen'.

Vertel eens over je gastgezin en waar je woonde.
Ik woonde in een groot, sportief gezin. Ik had, naast twee gastouders, een gastbroer en drie kleinere gastzussen. In het begin had ik best moeite me staande te houden; ik sprak de taal nog niet zo goed, ik snapte de gebruiken van het gezin ook nog niet helemaal en ik kon maar moeilijk m'n weg vinden in dat grote gezin. Bovendien deden ze ontzettend veel samen, dat was ik van huis uit helemaal niet gewend. Na verloop van tijd begon ik me er echt thuis te voelen. Het contact dat ik met hen heb is nu nog steeds heel goed.

Vond je het lastig om nieuwe vrienden te maken?
Niet echt, dat ging best goed. In het begin zijn mensen sowieso heel erg benieuwd naar je, omdat je uit een ander land komt en een andere taal spreekt. Ik vond daarnaast Italianen eigenlijk meteen heel fijn in de omgang. Ze zijn best wel open, kunnen makkelijk praten en zijn nieuwsgierig.

 

Wat deed je in je vrije tijd?
Ik zat op een atletiekvereniging, daar ging ik 's middags na school naartoe. In het weekend ging ik vaak op pad met het gezin. We woonden in de buurt van de bergen, dus we gingen vaak wandelen of mountainbiken. Ik ben zelf ook best wel sportief, dus die activiteiten vond ik allemaal fantastisch.

Heb je nog contact met je gastgezin en je vrienden uit Italië?
Met mijn gastgezin heb ik ook nu, een paar jaar later, nog steeds veel contact. Ik ga af en toe bij ze langs in Italië en zij zijn onlangs ook bij mij in Nederland geweest. Er zijn ook best wat vrienden met wie ik nog behoorlijk goed contact heb en die ik ook weer zie als ik terug in Italië kom.

Zou je een YFU-highschooluitwisseling aanraden?
Absoluut! Je leert een ander gezin, een andere taal en een andere cultuur heel erg goed kennen. Daarmee kun je ook op een andere manier tegen je eigen cultuur aankijken. Sommige Nederlandse gewoontes leer je waarderen en van andere gewoontes denk je 'goh, ik vind dat ze dat hier toch eigenlijk veel leuker doen'. Tijdens je uitwisseling loop je onherroepelijk ook tegen moeilijke momenten aan, maar ook die kunnen heel nuttig zijn: je leert jezelf er goed door kennen. Bovendien maak je jezelf een andere taal en cultuur eigen; als je na je uitwisseling terugkomt in het land waar je bent geweest, zal het altijd blijven voelen als thuiskomen. Het is een enorme verrijking.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus