High School in Ierland

Uitwisseling in Ierland

Het schooljaar in Ierland start begin september en eindigt eind mei. Als uitwisselingsstudent word je doorgaand op een publieke school geplaatst. In Ierland zijn er gemengde scholen, maar ook meisjes- en jongensscholen. In Ierland bestaat de middelbare school uit vijf tot zes schooljaren opgedeeld in Junior, Transition Year en Senior. Je wordt beoordeeld op basis van je leeftijd, academische prestaties en niveau Engels. Je volgt andere vakken dan je gewend bent zoals EHBO, koken, autorijden, zelfverdediging, grafisch ontwerpen etc. Een schooldag is meestal van ongeveer 8:30 uur tot 15:30 uur. Op veel scholen kun je na de les meedoen aan een sport, kunst of muziek. Op Ierse scholen wordt er een uniform gedragen.

Quick facts

over het programma
Highschool in Ierland
15 tot en met 18 jaar oud
Augustus of januari
Schooljaar, semester of trimester
over het land
Dublin
4,904 miljoen
70.273 km2
Engels en Iers

High School Exchange Ireland
Life in Ireland:

Cultuur, gezin & vrienden
De mensen in Ierland zijn heel open en staan bekend om hun gastvrijheid. Ze brengen hun tijd graag door in gezelschap – met familie of vrienden. Vaak is er ook muziek, zang en dans omdat Ieren graag uitgebreid feesten. Vooral op St. Patrick’s Day, de nationale feestdag op 17 maart, heerst er in het hele land een feeststemming. Op deze dag kijken veel gezinnen naar één van de parades in het land of wonen ze een volksfeest bij. Groene kleding is een must! Daarnaast zijn Halloween en het traditionele kerstdiner op 24 december hoogtepunten die je samen met je gastgezin zult beleven. In het dagelijks leven ervaar je de Ierse warmte in je gastgezin. De mensen in Ierland nemen altijd de tijd om te kletsen en ’s avonds bespreekt de familie de dag. Als het weer het toelaat, zijn buitenactiviteiten populair. Het bijwonen van Gaelic football- of hurling-wedstrijden zijn activiteiten die Ieren in hun vrije tijd ondernemen.

De taal in Ierland
In Ierland zul je Engels spreken, de voertaal in Ierland. Alleen in sommige dorpen aan de westkust is de moedertaal Iers (of Gaelic). Het Iers/Gaelic is een verplicht vak op school dus leer je deze taal ongetwijfeld spreken en of schrijven. In de praktijk spreekt iedereen Engels, hoewel het accent kan verschillen van het Engels dat je kent van school en TV. In het begin is het altijd even wennen maar na een tijdje weet je niet beter en denk en droom je zelfs in je nieuwe taal!

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU-stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 18 jaar oud. In de twee schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met de Ierse partnerorganisatie. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Zie onze acceptatie- en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar, semester of term programma in Ierland, zul je vertrekken in januari of in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Ierland zijn:

 • Vanaf €12.950,- voor een trimester
 • Vanaf €13.450,- voor een semester
 • Vanaf €15.450,- voor een jaar
 • Ierland heeft afwijkende periodes, neem contact met ons op om de specifieke periodes en duur te bespreken.

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveld assistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een gastgezin (kost & inwoning)
 • Onkostenvergoeding gastgezin
 • Plaatsing op een Ierse middelbare school
 • Welkom kamp na aankomst in Ierland
 • Lokale oriëntatie één maand na aankomst
 • Lokale begeleiding in Ierland
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname High School Ierland

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Transport van- en naar school
 • Schoolbijdrage boeken, schoolbijdrage uniform (indien verplicht), schoolbijdrage excursies en aanvullende schoolkosten
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Ierland

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus