Franka in de UK

Returnee testimonial

"Het is echt een fantastische ervaring. Ik ontmoet jongeren van over de hele wereld en leer een nieuwe cultuur kennen. Je hoeft dus helemaal niet zo ver van huis voor een unieke buitenlandse uitwisseling!"

Waarom heb je gekozen voor een uitwisseling in Engeland?
Ja, dit is iets wat ik mezelf ook heb afgevraagd. Ik kreeg dan ook van meerdere mensen de vraag: “Engeland, is dat niet een beetje dichtbij voor een uitwisselingsjaar? Waarom ga je niet naar Argentinië, de VS of bijvoorbeeld Chili?” Op het YFU-voorbereidingskamp hoorde ik van anderen dat ze allemaal heel erg ver weg gingen en was toen ook wel een beetje jaloers. Maar nu ik in Engeland zit, weet ik: Dit is een fantastische ervaring! Het is hier compleet anders en ik leer een nieuwe cultuur kennen. Ik ontmoet jongeren van over de hele wereld dus eigenlijk ben ik net zo ver weg als iemand die voor Australië heeft gekozen.

Ervaar je grote verschillen tussen Engelse en Nederlandse cultuur?
Ja, eigenlijk toch nog wel. Engelsen zijn heel aardig en beleefd. Iedereen, maar dan ook echt iedereen, vraagt de hele tijd hoe het met je gaat. De buschauffeur, kassamedewerkers en ook leraren op school. Ik ben er nog steeds niet uit of ze een antwoord verwachten. Meestal zeg ik maar ‘Fine, thank you. How are you?’. Zelf ben ik altijd te laat met vragen hoe het met iemand gaat. De Engelsen hebben daar een radar voor geloof ik, ze zijn me altijd voor. Dankjewel zeggen is ook typisch Brits. Als je de bus uitstapt, zeg je ‘thank you’ tegen de buschauffeur. Dat zie ik in Nederland nog niet gebeuren. Maakt dat de Nederlanders gewoon bot of de Engelsen extreem aardig? Ik blijf het in ieder geval doen en misschien neem ik het wel mee terug naar Nederland.

Vertel eens wat over je gastgezin en waar je woont.
Mijn gastgezin is echt heel leuk! Toch merk ik wel dat het een beetje tijd kost om je plekje te veroveren binnen het gezin. Wat ook wel normaal is, zij krijgen ook ineens een totaal vreemde in huis. En natuurlijk kennen mijn gastmoeder- en zus elkaar al hun hele leven, hierdoor snap ik sommige gesprekken of dingen waar ze over praten niet helemaal. Gelukkig proberen ze mij altijd in het gesprek te betrekken en ik snap dat het natuurlijk ook tijd kost voordat ik hun leven helemaal begrijp. Mijn gastmoeder kan ook echt superlekker koken, wat natuurlijk ook mooi meegenomen is. Ik hoorde namelijk van een andere uitwisselingsstudent dat ze het eten bij het gastgezin niet lekker vond. Gelukkig voor haar, is dit opgelost nadat ze dit had aangegeven bij het gastgezin en ze hierover een gesprek hadden gevoerd. Dat brengt me ook meteen tot een erg belangrijk punt: “Communication is the key”. Het is erg belangrijk om goed te communiceren met je gastgezin. Als je dit niet doet, ontstaan er misverstanden en dat moet je echt zien te voorkomen. Ik kan gelukkig ook echt over alles praten met mijn gastgezin, wat superfijn is. Al met al is het gewoon eventjes wennen en je draai vinden binnen een nieuw gezin maar ik vind het supergezellig en heb het erg getroffen.

Samen met mijn gastgezin woon ik in Bedford. Dit is een plaatsje vlakbij Cambridge, Oxford en Londen. Het is dus erg centraal gelegen, zodat ik overal gemakkelijk heen kan. Dit is echt ideaal!

Zijn er grote verschillen tussen jouw Engelse- en Nederlandse school?
Ja er zijn best grote verschillen, doordat ik ‘Sixth Form’ doe, dat zijn ‘Year 12 en 13’, waarin je totaal andere vakken volgt dan daarvoor. Ik volg bijvoorbeeld de vakken Psychology, Sociology en Media & Production, iets wat in Nederland niet aangeboden wordt. Ik vind de school ook echt heel erg leuk en interessant. Iedereen is superaardig en behulpzaam. Ik zit samen met allemaal ‘Formers’ van 16 tot 17 jaar oud. We hebben eigen plek op school waar we kunnen studeren en chillen, we hoeven trouwens geen uniform aan maar hebben wel een dresscode.

Vond je het lastig om nieuwe vrienden te maken?
Nee eigenlijk ging dat vanzelf. Er zitten in totaal zeven exchange students op mijn school, hierdoor trekken we erg naar elkaar toe. Meteen vanaf het begin hadden we een enorme klik en zijn dan ook echt al een hechte groep geworden. Aan de andere kant wil ik ook juist Engelse vrienden maken, hier doe ik dan bewust ook mijn best voor. Zo heb ik gisteren meegetraind met een voetbalteam en dat vond ik hartstikke leuk. Dat ga ik ook zeker nog een keer doen met de hoop daar ook nieuwe vrienden te maken.

Wat doe je in je vrije tijd?
In het weekend ga ik met de andere exchange students op pad, we bezoeken andere steden en ondernemen activiteiten. Afgelopen week was ik op een tour in Schotland, dat was echt mega gezellig! We proberen in het weekend vooral veel dingen te zien en te ontdekken, mijn weekenden zijn vaak dan ook erg druk. Dat is in doordeweeks vaak het tegenovergestelde want na schooltijd ben ik vaak erg moe. Ik kies er dan ook vaak voor om gewoon naar huis te gaan na school en om daar te gaan chillen en bij te komen van de dag.

Hoe zou je jouw uitwisseling tot nu toe omschrijven?
Ik heb het heel erg naar mijn zin! Ik dacht dat ik misschien heimwee zou krijgen maar dat valt erg mee. Natuurlijk zou ik mijn eigen familie af en toe graag een knuffel willen geven, maar vaker denk ik aan het moment dat ik weer moet vertrekken. Ik heb nu al het gevoel dat ik veel te weinig tijd heb! Ik wil van helemaal niemand hier afscheid nemen. Het klinkt misschien raar maar ik kan me echt geen leven meer voorstellen zonder de mensen die ik hier heb ontmoet! De komende tijd ga ik nog extra genieten van mijn uitwisseling hier en hoop ik nog veel leuke dingen mee te maken.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus