High School in Estland

Uitwisseling in Estland

Het Estse schooljaar begint altijd op 1 september en eindigt in juni. Om de eerste schooldag te vieren, geven leerlingen traditioneel een bloem aan hun leraren. Op de meeste scholen vinden de lessen plaats van 08:00 uur tot 16:00 uur. Ongeveer 75% van je vakken wordt bepaald door de overheid en de overige 25% wordt bepaald door de scholieren samen met de leraren. Onderwijs is erg belangrijk in Estland. Zo gaat ongeveer 90% van alle leerlingen naar het Estse gymnasium om hun toelatingsdiploma voor het hoger onderwijs te behalen.

Quick facts

over het programma
Highschool in Estland
15 tot en met 18 jaar oud
Augustus of januari
Schooljaar en semester
over het land
Tallinn
1,325 miljoen
45.339 km2
Estisch

High School Exchange Estonia
Life in Estonia:

Cultuur, gezin & vrienden
Familie speelt een belangrijke rol voor de Esten. Vaak werken beide ouders, waardoor kinderen vrij zelfstandig zijn. Toch vinden gezinnen het leuk om samen tijd door te brengen. Esten zijn vrolijke, zorgzame en liefhebbende mensen. Ze staan bekend om het harde werken en weinig slaap. In het weekend en tijdens schoolvakanties gaan ze vaak samen op reis of andere activiteiten zoals naar de sauna gaan. Het is niet ongebruikelijk dat een Ests gezin een eigen sauna heeft. Esten gaan vaak goed verzorgd en gekleed door het leven, vooral vrouwen besteden erg veel aandacht aan hun uiterlijk. De Estse cultuur is een mix van Scandinavische en Russische invloeden. Het land staat bekend om de vele universiteiten, oude stadjes, het Peipsi meer en langlaufen. Er leven wasberen in het wild en er trekken jaarlijks ontelbaar veel vogels naar Estland. Het land heeft naast de vele natuurparken ook veel stranden zowel op eilanden als op het vaste land.

De Estische taal
In Estland is de officiële taal Estisch, ook wel Ests of Estlands genoemd. Ook wordt in een klein deel van Rusland Estisch gesproken en spreken sommige Esten ook Russisch. In Estland worden er veel verschillende talen gesproken zoals Oekraïens, Wit-Russisch, Fins, Litouws, Pools, Duits, Zweeds en Tataars.

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 18 jaar oud. In de drie jaar schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Estland. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar programma in Estland, zul je vertrekken in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijs voor een highschoolprogramma in Estland is:

 • Vanaf €7.950,- voor een semester
 • Vanaf €8.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Estlandse middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Oriëntatie na aankomst in Estland
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Oriëntatie voor vertrek terug naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Estland
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Estland

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Taalcursus Ests (afhankelijk van je eigen ontwikkeling)
 • Registratie Estse gemeente
 • Reiskosten tijdens verblijf (ook van- en naar school)
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Estland

Tijdens je uitwisselingsjaar zit je niet alleen op school en bij je gastgezin. Je hebt ook de mogelijkheid om wat van het land te ontdekken! Je brengt tijd door met de andere uitwisselingsstudenten, doet excursies en verkent de omgeving, altijd vergezeld door YFU-vrijwilligers en professionele gidsen. Waar wacht je op?

Keuzetrip Estse natuur
Tijdens deze trip trek je een weekend de Estse natuur in. Je leert meer over de Estse culturele tradities en krijgt meer begrip van waarom de Esten 'het volk van de natuur' worden genoemd. Deze trip vindt meestal plaats in oktober.

Keuzetrip Lapland
Een zevendaagse reis naar Finland om het schitterende Lapland te zien. Hierbij reis je naar het échte Lapland in Noord-Finland en doe je verschillende leuke winteractiviteiten. Deze reis vindt meestal plaats in maart.

Keuzetrip Oostzee
Tijdens deze keuzetrip maak je een vierdaagse reis om kennis te maken met de Baltische staten. Hier duik je in de geschiedenis, het heden en de toekomst van deze landen. Deze trip vindt meestal eind april plaats.

Keuzetrip naar Narva
Een tweedaagse reis in Oost-Estland met als hoogtepunt een bezoek aan de stad Narva. Narva is een belangrijke industriestad en ligt aan de gelijknamige rivier. De inwoners van Narva spreken voornamelijk Russisch omdat de stad grenst aan Rusland. Tijdens deze trip ontmoet je lokale studenten.

Keuzetrip in Estland
In het laatste weekend van mei kun je een leuke reis maken binnen Estland. De inhoud en de bestemming van deze reis worden door de studenten zelf bepaald!

Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programma prijs en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

Onderstaande mogelijkheden zijn optioneel en vormen een meerprijs op de standaard programmaprijs.

 • Natuurthema
  Het natuurthema focust zich op extra tripjes buiten school met betrekking tot natuur. Elke maand wordt er een trip georganiseerd met verschillende activiteiten, zoals kanoën, skiën of het bezoeken van een nationaal park.
 • Kunstthema
  Als je kiest voor het kunstthema word je geplaatst op een middelbare school die de focus legt op kunst, of ga je naar een normale middelbare school en krijgt aan het einde van de middag vakken met betrekking tot kunst. Hierbij wordt er rekening gehouden met je niveau.
 • Film & media thema
  Bij het kiezen van dit thema word je geplaatst op een school die gespecialiseerd is in mediastudies of ga je naar een normale middelbare school, maar heb je lessen in media na je schooldag. Hierbij worden drie onderdelen gecombineerd: film, fotografie en animatie.
 • Muziekthema
  Bij het kiezen van dit thema word je geplaatst op een Estse muziekschool, of krijg je extra muzieklessen op een normale middelbare school. Bij elke student wordt individueel bekeken welke school het beste bij zijn/haar instrument past. Daarnaast kun je kiezen voor dans of zang.
 • Theaterthema
  Bij het kiezen van het theaterthema word je geplaatst op een reguliere middelbare school, maar krijg je op deze school vakken die jou meer leren over de theorie en praktijk van acteren en theater.
 • Sportthema
  Als je kiest voor het sportthema kun je kiezen om door te gaan met je huidige sport, of leer je een nieuwe sport op hoog niveau te beoefenen. De meest voorkomende Estse sporten zijn voetbal, basketbal, volleybal, handbal, badminton, tennis en atletiek.
 • IT-thema
  In Estland is het mogelijk om een speciaal IT-thema te volgen. Hierbij ga je jezelf bezighouden met bijvoorbeeld programmeren en robotica. Je gaat naar een school die gespecialiseerd is in IT of gaat naar een normale middelbare school waarbij je extra lessen in IT krijgt.

Wil je graag meer informatie over een van de specifieke thema’s? Neem dan vooral contact met ons op.

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus