Frequently asked questions

Toelatingscriteria

Voor elk land zijn er bepaalde toelatingscriteria opgesteld. Hierin zijn onder andere zaken zoals je taalvaardigheid en de minimum- en maximumleeftijd vastgesteld. Daarnaast worden er ook andere criteria meegenomen. Bekijk extra informatie over de acceptatie en toelatingscriteria.

Inschrijvingen

Er zijn deadlines opgesteld voor alle uitwisselingsprogramma’s. Over het algemeen hanteren wij de onderstaande deadlines:

- Bij een uitwisseling waarbij je vertrekt in de zomer, van juni tot en met september, is het gewenst dat je je inschrijft vóór 1 maart.
- Bij een uitwisseling waarbij je vertrekt in de winter, van januari tot en met maart, is het gewenst dat je je inschrijft vóór 1 augustus.

Is de deadline verstreken? Neem dan snel contact met ons op om te kijken naar de eventuele mogelijkheden. De inschrijving kun je regelen via het inschrijfformulier op de website of door contact met ons op te nemen.

Wanneer jij je hebt ingeschreven voor een uitwisseling, zal er een persoonlijke gesprek plaatsvinden. Hierin leren wij de student beter kennen. Tijdens dit gesprek worden ook jouw persoonlijke wensen en voorkeuren besproken. Op basis van dit gesprek wordt er een persoonlijk dossier opgebouwd. Wanneer het dossier volledig is afgerond en goedgekeurd, zal het verdere proces in gang worden gezet. Wij begeleiden en helpen jou gedurende het gehele uitwisselingsproces. Dit proces is makkelijk samen te vatten in acht stappen:

  1. Oriënteren
  2. Inschrijven
  3. Persoonlijk adviesgesprek
  4. Persoonlijk dossier
  5. Plaatsing gastgezin
  6. Vertrek
  7. Uitwisseling
  8. Terugkomst

Bekijk het volledige YFU stappenplan.

Gastland

Jazeker! Wij beslissen nooit zonder jouw toestemming voor welk land en programma jij ingeschreven wilt worden. Wel raden wij aan om bij je aanmelding een tweede keuze in te vullen. Wij doen altijd ons uiterste best om een uitwisseling te organiseren naar jouw voorkeusbestemming. In sommige gevallen kan het echter zijn dat dit door beperken niet gerealiseerd kan worden. Dit kan te maken hebben met het aantal beschikbare plaatsen, leeftijdscriteria of dieetwensen. Wanneer jouw eerste keus niet mogelijk blijkt te zijn, gaan we in overleg met jou kiezen voor een andere bestemming die aansluit bij jouw interesses.

Over het algemeen heb je géén invloed op waar je wordt geplaatst. Wanneer je voorkeuren hebt voor een bepaalde regio, is de kans groter dat je hier wordt geplaatst wanneer je je vroeg inschrijft. Dit komt omdat de organisatie in het gastland meer tijd hebben om een gastgezin te zoeken. Voor sommige landen is er een mogelijkheid om tegen extra betaling een regiovoorkeur op te geven.

In de meeste gevallen is dit geen vereiste, maar in sommige landen wordt er wel enkele basiskennis vereist. Als je graag op uitwisseling wil naar Zuid-Korea, is het belangrijk om te weten dat in dit land wél wordt verwacht dat je de taal al spreekt voor vertrek.

Er wordt vaak verwacht dat je de basis beheerst van de Engelse taal. Er zijn natuurlijk ook gastlanden waar weinig tot geen Engels wordt gesproken, hier is het de bedoeling dat jij de taal van jouw gastland leert. Diverse studenten kiezen ervoor om voorafgaand aan de uitwisseling een aantal taallessen te nemen. In verschillende landen wordt je taalniveau gemeten voor aanvang van je uitwisseling.

Een aantal gastlanden sturen voor aanvang van het uitwisselingsprogramma een taalboekje op naar YFU studenten. Hierdoor kun je de basis van de taal leren en oefenen. Daarbij kan je tegenwoordig makkelijk via apps je taalvaardigheid oefenen. Creatief een taal leren werkt voor vele ook goed, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een serie kijken in een vreemde taal.

Bij aankomst heb je in diverse landen een spoedcursus in het programma zodat je met de basiskennis naar je gastgezin kunt gaan. Ook zijn er programma’s die langere cursussen aanbieden binnen het programma. Wanneer dit niet staat aangegeven, kun je hier altijd zelf naar informeren.

De taal leer je uiteindelijk natuurlijk het beste wanneer je in het gastland woont en omringt bent met de lokale bevolking die deze taal spreekt. De lokale bevolking merkt meestal snel wanneer jij geen local bent, spreken ze dan Engels tegen jou? Vraag ze vriendelijk om in hun eigen taal te spreken zodat jij de taal kunt leren. Wees vooral niet bang! Je leert de taal door te proberen en het is niet erg om fouten te maken.

Je hebt de mogelijkheid om te reizen, maar je moet je wel altijd aan de regels van je gastland houden. Het is echter vaak niet toegestaan om alleen te reizen, ook niet als je al 18 jaar bent. Je hebt wel de mogelijkheid om te reizen met je gastouders, YFU of jouw gastschool wanneer jouw ouders en YFU hier expliciet toestemming voor hebben gegeven. Veel YFU-organisaties bieden de studenten diverse kansen om het gastland te verkennen door middel van lokale culturele activiteiten en reisjes. Het is belangrijk om te onthouden dat je hebt gekozen voor een uitwisseling waarbij het hoofddoel is om een nieuwe cultuur te leren kennen. Je wordt gezien als familielid en niet als toerist.

YFU staat over het algemeen niet toe dat je ouders op bezoek komen tijdens de buitenlandse uitwisseling. Dit komt doordat een bezoek van je ouders heimwee kan opwekken en jouw integratie in het gastland kan tegenwerken. Een aantal landen staan wel toe dat jouw familie je bezoekt in je laatste maand of dat ze jou aan het eind van de uitwisseling komen ophalen. Dit gebeurt wel altijd in overleg met ons en de YFU-organisatie in het gastland. Wel raden wij je aan om na je uitwisseling nogmaals terug te gaan naar je gastgezin!

Gastgezinnen

Ja! Voor iedereen wordt een gastgezin gevonden. Bij de ene student gaat dit proces erg snel, de andere student moet hier wat langer op wachten. Het kan zijn dat je eerst in een ‘aankomstgezin’ terecht komt waarna je bij je definitieve gastgezin geplaatst zal worden. Lees meer informatie over gastgezinnen.

Nee, YFU bepaalt heel zorgvuldig op basis van jouw persoonlijke dossier bij welk gastgezin jij terecht komt. Hier heb jij geen invloed op, maar je moet erop vertrouwen dat je goed terecht komt.

Het merendeel van YFU gastgezinnen nemen vrijwillig een uitwisselingsstudent in huis. Ze kiezen voor een interculturele ervaring en nemen de uitwisselingstudenten volledig op in hun gezin. Er zijn echter een aantal landen waar gastgezinnen wel een kleine vergoeding ontvangen, dit gebeurt in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Canada.

Gastschool

Nee, in principe wordt de gastschool bepaald door de YFU-organisatie in het gastland in overleg met het gastgezin. Hierdoor kunnen wij vooraf geen specifieke richtingen en/of vakken garanderen. Er is één uitzondering voor het F1 programma naar de Verenigde Staten. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

De YFU-organisatie in het desbetreffende land regelt de inschrijving samen met de gastouders en de lokale begeleider. In een aantal landen of voor een aantal specifieke programma’s, kan het zijn dat er extra inschrijfgeld gevraagd wordt. Hier brengen wij jou uiteraard van op de hoogte. Een privéschool kan ook extra kosten met zich meebrengen.

Bijkomende kosten zoals excursies, schoolboeken, uniformen en transportkosten zijn altijd voor eigen verantwoordelijkheid en vallen buiten de programmaprijs.

Ja! Wanneer jij een schoolprogramma kiest, ben jij verplicht om naar school te gaan. Tijdens jouw uitwisseling zul je op school veel nieuwe vrienden maken en tegelijkertijd de cultuur van het land leren kennen. Daarbij worden er vaak naschoolse activiteiten georganiseerd en kun je kiezen uit vakken die in Nederland niet gegeven worden.

Afstuderen

Over het algemeen kun je niet afstuderen in het buitenland. In uitzonderlijke gevallen gebeurt dit soms, maar wij kunnen dit niet garanderen. Vele scholen bieden een certificaat aan waarop wordt getoond dat jij een semester of jaar onderwijs in het gastland hebt voltooid. Ook ontvang je van ons een certificaat van deelname na je terugkomst in Nederland.

Wij kunnen niet garanderen dat jij je Nederlandse diploma haalt wanneer je je laatste jaar in het buitenland studeert. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met jouw Nederlandse school, zij hebben de bevoegdheid om jou een diploma te overhandigen.

In het buitenland is er een totaal ander vakkenpakket vergeleken met het Nederlandse schoolsysteem. Dit is natuurlijk ook verschillend per gastland, school en studierichting. Uiteindelijk bepaalt jouw Nederlandse school wat er gebeurt. Bespreek dit dan ook goed voor je vertrek zodat je achteraf niet voor onaangename verassingen komt te staan. Het kan namelijk zijn dat je jouw jaar in Nederland opnieuw moet doen. Beschouw je uitwisseling zeker niet als een 'verloren jaar', want je leert veel meer dan alleen je vakken op school.

Wanneer je deze vraag zult stellen aan YFU Returnees, zullen zij volmondig ‘Nee!’ antwoorden op deze vraag. Een uitwisseling is veel meer dan alleen een studie. Het heeft talloze voordelen om een uitwisseling in het buitenland te doen. Je ontwikkelt jezelf als persoon waarbij je zelfverzekerder zult worden en jezelf beter zal leren kennen. Je leert een nieuwe cultuur kennen en je taalvaardigheid wordt verbeterd. Daarbij krijg je een nieuwe familie en leer jij contacten kennen van over de hele wereld waarbij je jouw internationale netwerk opbouwt.

Kosten

Ja, het retourticket is volledig inbegrepen in de prijs! Je hoeft zelf dus géén vlieg- of treinticket te boeken. De tickets worden pas geboekt wanneer er een officiële start- en einddatum is doorgeven vanuit YFU in het gastland. Als een student de reis wil omboeken, is dit voor eigen rekening. Vaak is de reis tussen het vliegveld/ treinstation en het gastgezin ook inbegrepen, dit verschilt echter per land en locatie. Op alle programmapagina's staat aangegeven wat er is inbegrepen in de programmaprijs.

Doordat wij grotendeels onze tijd besteden aan het voorbereiden en begeleiden van studenten voor en tijdens het programma. Aangezien de gastgezinnen de studenten kosteloos in huis nemen, brengt dit natuurlijk geen extra kosten met zich mee. Hierdoor is het werk vanuit YFU bijna hetzelfde voor iemand die een semester of een jaar op uitwisseling gaat, dit valt dus ook terug te zien in de programmakosten. Daarbij kost het vaak veel meer tijd om een gastgezin te zoeken voor een jaar in vergelijking met bijvoorbeeld een kort- of semesterprogramma.

Het kan zijn dat er extra kosten gemaakt moeten worden door de huidige pandemie. Deze kosten zijn niet inbegrepen en komen dus boven op de programmaprijs. In veel landen is het verplicht om voor vertrek een negatieve PCR-test of een volledig gevaccineerd bewijs te tonen. Ook kan het zijn dat alleen volledig gevaccineerde worden toegelaten of dat je in quarantaine moet bij aankomst. De regels per land omtrent COVID-19 zijn echter verschillend. Uiteraard zullen wij jou informeren over de huidige regelgeving.

Praktische zaken

De vertrek- en terugkeerdatum zijn verschillend per land en de lengte van het gekozen uitwisselingsprogramma. De datums worden bepaald op basis van je gastschool, gastgezin, visum en de geplande oriëntatiebijeenkomst na aankomst en vertrek naar huis. Vaak worden deze data vooraf vastgesteld door de YFU-organisatie vanuit het gastland, echter bestaat er een kan dat deze datum verzet wordt.

Welke reisdocumenten je nodig hebt is afhankelijk van het land waar je heengaat. Voor bestemmingen binnen Europa is een geldige identiteitskaart voldoende. Voor bestemmingen buiten Europa dien je een geldig paspoort te hebben. Ook heb je voor bepaalde landen een visum nodig. Voor meer informatie over de juiste reisdocumenten voor jouw gastland, verwijzen wij je door naar de ambassade. Ook is het handig deze pagina nog eens door te lezen.

De levensonderhoud kosten zijn per land verschillend maar vanuit YFU adviseren wij om wat extra zakgeld mee te nemen. Hiervan kun je bijvoorbeeld in je vrije tijd activiteiten doen of uitstapjes maken naar andere delen van het land. Hoeveel er wordt besteed is per student verschillend, maar wij kunnen je hier zeker over adviseren. Verder is het belangrijk goede afspraken te maken over zakgeld met je ouders/verzorgers. Op deze pagina staat nog extra informatie over zakgeld en bankzaken.

Nee, je bent niet standaard verzekerd voor je uitwisseling. Het is wél heel belangrijk dat je goed verzekerd bent voordat je op uitwisseling gaat, dit is je eigen verantwoordelijkheid maar wij helpen je ook hiermee graag op weg. Op deze pagina vind je alle informatie over de benodigde verzekeringen.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus