High School in China

Uitwisseling in China

Op school in China draag je een uniform en wordt er verwacht je serieus meedoet aan het schoolprogramma. Er zijn ook een aantal regels wat betreft uiterlijk. De middelbare school in China legt wat lessen betreft de nadruk op maatschappelijke, politieke en wetenschappelijke vakken. Om de taal te leren heb je inzet en doorzettingsvermogen nodig. Alle uitwisselingsstudenten worden geplaatst in middelbare scholen voor hoger onderwijs die uit twee categorieën bestaan: reguliere middelbare scholen en beroeps- en technische scholen. Leerlingen zitten meestal drie jaar in het reguliere middelbaar voortgezet onderwijs om zich voor te bereiden op het voortgezet en hoger onderwijs. Studenten moeten aan het eind van elk semester of schooljaar en bij het afstuderen een examen afleggen om hun prestaties te laten beoordelen.

Quick facts

over het programma
Highschool in China
15 tot en met 17 jaar oud
Augustus
Schooljaar of semester
over het land
Beijing
1,398 miljard
9.597.000 km2
Mandarijn

High School Exchange China
Life in China:

Cultuur, gezin & vrienden
In China is het gezinsleven een zeer belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Mensen in China hebben een sterk band met hun familie en zijn erg zorgzaam. Tegenwoordig zijn de verhoudingen tussen de gezinsleden wel wat losser dan vroeger. Een Chinees gezin werkt als een team om het huishouden draaiende te houden en het is gebruikelijk dat er meerdere generaties onder één dak wonen. In de Chinese samenleving wordt het oudste familielid het meest gewaardeerd, aangezien leeftijd wordt geassocieerd met eer, waardigheid en ervaring. Chinese mensen vinden het leuk om in hun vrije tijd samen te komen en eten is een zeer belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven in China. Je zit vaak uren bij elkaar, eet, praat en geniet van de talloze gerechten op tafel. Als je een vriend bezoekt, is het eerste wat ze vragen of je hebt gegeten en zo niet, dan bieden ze je iets te eten aan. Vrienden maken, doe je natuurlijk sowieso op school.  De sporten zoals tafeltennis, basketbal en voetbal zijn populair. Je kan ook voor een typisch Chinese sport kiezen, denk aan Oosterse vechtsporten of Tai Chi.

De Chinese taal
In China worden er veel verschillende talen gesproken maar de standaardtaal is Mandarijn, dit is een van de meest gesproken talen ter wereld. Ondanks dat Mandarijn vaak wordt omschreven als de Chinese taal is dit eigenlijk niet correct want het Chinees bevat 14 talen. De letters zoals wij die kennen, bestaan voor Chinezen niet. De taal bestaat uit karakters in plaats van letters. In het begin van jouw uitwisseling zul je je wellicht verloren voelen, maar YFU helpt je op weg met een intensieve taalcursus waardoor je je gauw wegwijs maakt.

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en 5 maanden en maximaal 17 jaar en 9 maanden oud.

In de drie jaar schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU China. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school.

YFU China verwacht dat je vóór aankomst minimaal 160 uur de Chinese taal bestudeert, bijvoorbeeld via een online programma. Je ontvangt hiervoor een toets, waarmee ze kunnen bepalen op welk niveau je geplaatst wordt tijdens de taalcursus na aankomst. De voertaal tijdens deze cursus zal verder Engels zijn, dus is het handig als je je hiermee ook kunt redden. Zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar of semester programma in China, zul je vertrekken in augustus. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in China zijn:

Vanaf €11.950,- voor een semester
Vanaf €12.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Engelse taaltest (ELTIS)
 • Hulp bij visumaanvraag
 • Vliegveld assistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Chinese middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Chinese taalcursus
 • Driedaagse oriëntatie na aankomst in China
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Tweedaagse oriëntatie voor vertrek naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU China
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname High School China

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Visumkosten
  Lees op deze pagina extra informatie over je paspoort en visum.
 • Reiskosten tijdens verblijf
 • Schoolbijdrage boeken en/of  uniform (indien verplicht)
 • Lunch-, zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Chili

Tijdens je uitwisselingsjaar zit je niet alleen op school en bij je gastgezin. Je hebt ook de mogelijkheid om wat van het land te ontdekken! Je brengt tijd door met de andere uitwisselingsstudenten, doet excursies en verkent de omgeving, altijd vergezeld door YFU-vrijwilligers en professionele gidsen. Waar wacht je op?

Keuzetrip Beijing
Aan het begin van je uitwisselingsjaar (meestal begin oktober) kun je 5 dagen met YFU China naar Beijing. Ieder jaar is de trip een klein beetje anders maar je gaat altijd naar een aantal musea, naar de bekende attracties en je ontmoet de lokale vrijwilligers van YFU.

Keuzetrip Xi An
Meestal in juni vindt de tweede trip van je uitwisselingsjaar plaats en ga je de hoofdstad van de provincie Xi An bezoeken. Ook hier ga je naar een aantal musea en leer je veel over de lokale cultuur.

Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programma prijs en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus