Uitwisseling naar Japan

Exchange naar Japan

In Japan begint het schooljaar in april, de zomervakantie is in juli en augustus en eind december heb je wintervakantie. Op de meeste scholen is het dragen van een uniform verplicht. Daarnaast mag je vaak geen make-up en geen sieraden dragen. De lessen beginnen vaak om 8.30 uur en eindigen om 15.30 uur. Op veel scholen is het gebruikelijk dat er ook lessen ook op zaterdag plaatsvinden. Japanners hebben goede leerprestaties hoog in het vaandel staan en je klasgenoten zullen dan ook hard werken om hoge cijfers te behalen. Verder wordt er in Japan veel waarde gehecht aan respectvol omgaan met mensen op school. Iedere ochtend voordat je lessen starten en nadat je lessen zijn afgelopen, verzamelt de hele klas zich in het lokaal om een korte, motiverende toespraak van hun leraar te horen.

Quick facts

over het programma
Highschool in Japan
Leeftijd: 15 tot en met 17 jaar oud
Vertrek: augustus
Programmaduur: semester
over het land
Hoofdstad: Tokio
Inwoners: 126,3 miljoen
Oppervlakte: 377.975 km2
Voertaal: Japans

Life in Japan

Cultuur, gezin & vrienden
Japanse kinderen leren op jonge leeftijd al om zeer respectvol om te gaan met oudere mensen. Dit zie je ook duidelijk terug in het Japanse gezinsleven. Er wordt verwacht dat kinderen en jongeren zich houden aan de regels van hun ouders en andere volwassenen en dat ze de naam van de familie eer aandoen. Er is een sterke band tussen de gezinsleden. De Japanse vaders – de zogeheten “Otousan” – werken vaak erg lang en komen pas laat thuis. Hierdoor ondernemen Japanse gezinnen niet zo vaak activiteiten samen. De Japanse moeders – “Okaasan” in het Japans – zijn vaak verantwoordelijk voor het huishouden. Traditioneel gezien beheren zij ook vaak het inkomen. Veel Japanse jongeren gaan graag samen winkelen in hun vrije tijd. Een bezoek aan een fotohokje waar portretfoto’s worden gemaakt, mag op zo’n uitstapje niet ontbreken. Deze foto’s worden met passie verzameld en uitgewisseld binnen de vriendenkring. Veel vriendenkringen ontstaan door de deelname aan één van de verschillende “Bukatsu”. Dit zijn groepen op school waar je na de les met klasgenoten een hobby kunt uitoefenen. De sport Bukatsu vindt bijna iedere schooldag plaats en de andere Bukatsugroepen komen ook regelmatig samen.

De Japanse taal
Japans is niet de makkelijkste taal om te leren, maar laat je hierdoor niet ontmoedigen als het in het begin wat stroever gaat. Leer voordat je vertrekt alvast wat Japanse woorden en zinnen. Zo maak je een goed begin aan je nieuwe avontuur en is de eerste periode een stuk makkelijker!

Kies voor een exchange in Osaka of een andere highschool in Japan

Osaka is een zeer bekende stad in Japan, waar veel studenten heen gaan op uitwisseling naar een Japanse highschool. Natuurlijk zijn er naast de stad Osaka nog veel andere steden om jouw highschool in Japan te volgen. Als exchange student zal je een compleet andere wereld ervaren in het verre Azië. De Japanse cultuur is heel anders dan de Westerse. Juist daarom is een uitwisseling met een highschool in Japan zo de moeite waard! De taal, de cultuur, de gebruiken, het eten. Laat je verrassen door dit prachtige land.

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Hier worden jouw wensen en voorkeuren in detail besproken. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingsbijeenkomst in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU-stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar oud en maximaal 17 jaar oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Japan. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat jij je alsnog inzet voor school. YFU Japan accepteert geen studenten die veganistisch eten. Heb je allergieën of andere gezondheid gerelateerde complicaties? Neem dan contact op met het team van YFU voor de specifieke criteria. Zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Japan zijn:

 • Vanaf €8.950,- voor een semester
 • Vanaf €10.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Hulp bij visumaanvraag
 • Vliegveld assistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Vliegveldassistentie bij aankomst in Japan
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Vervoer van en naar je gastgezin
 • Plaatsing op een Japanse middelbare school
 • Transport van en naar school
 • Schoolbijdrage
 • Taaltraining Japans
 • Oriëntatiekamp in Tokio na aankomst
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Oriëntatie voor je vertrekt naar Nederland
 • Lokale begeleiding in Japan door YFU Japan
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving
 • Verplichte COVID-19 quarantaine bij aankomst in Japan
 • Verzekering
 • Visum
  Lees op deze pagina extra informatie over je paspoort en visum.
 • Vaccinatie(s) + TBC test
 • Verplicht schooluniform
 • Schoolbijdrage boeken
 • Schoolbijdrage excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele activiteiten en excursies YFU

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. Voor iedere student geldt dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Wij vertellen je uiteraard welke verzekeringen bij jouw programma het meest geschikt zijn. YFU werkt samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Via deze partner kun je een reisverzekering afsluiten die gespecialiseerd is in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland.

Als je via YFU een highschoolprogramma boekt, zit er automatisch een annuleringsgarantie bij het programma inbegrepen. Via deze annuleringsgarantie, die is afgestemd op uitwisselingen in het buitenland, kun jij goed verzekerd op reis. Wil je graag meer informatie over de reisverzekering en annuleringsgarantie? Bekijk onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus