High School in Japan

Uitwisseling in Japan

In Japan begint het schooljaar in april, de zomervakantie is in juli en augustus en eind december heb je wintervakantie. Op de meeste scholen is het dragen van een uniform verplicht. Daarnaast mag je vaak geen make-up en geen sieraden dragen. De lessen beginnen vaak om 8.30 uur en eindigen om 15.30 uur. Op veel scholen is het gebruikelijk dat er ook lessen ook op zaterdag plaatsvinden. Japanners hebben goede leerprestaties hoog in het vaandel staan en je klasgenoten zullen dan ook hard werken om hoge cijfers te behalen. Verder wordt er in Japan veel waarde gehecht aan respectvol omgaan met mensen op school. Iedere ochtend voordat je lessen starten en nadat je lessen zijn afgelopen, verzamelt de hele klas zich in het lokaal om een korte, motiverende toespraak van hun leraar te horen.

Quick facts

over het programma
Highschool in Japan
15 tot en met 17 jaar oud
Augustus
Semester
over het land
Tokio
126,3 miljoen
377.975 km2
Japans

High School Exchange Japan
Life in Japan:

Cultuur, gezin & vrienden
Japanse kinderen leren op jonge leeftijd al om zeer respectvol om te gaan met oudere mensen. Dit zie je ook duidelijk terug in het Japanse gezinsleven. Er wordt verwacht dat kinderen en jongeren zich houden aan de regels van hun ouders en andere volwassenen en dat ze de naam van de familie eer aandoen. Er is een sterke band tussen de gezinsleden. De Japanse vaders – de zogeheten “Otousan” – werken vaak erg lang en komen pas laat thuis. Hierdoor ondernemen Japanse gezinnen niet zo vaak activiteiten samen. De Japanse moeders – “Okaasan” in het Japans – zijn vaak verantwoordelijk voor het huishouden. Traditioneel gezien beheren zij ook vaak het inkomen. Veel Japanse jongeren gaan graag samen winkelen in hun vrije tijd. Een bezoek aan een fotohokje waar portretfoto’s worden gemaakt, mag op zo’n uitstapje niet ontbreken. Deze foto’s worden met passie verzameld en uitgewisseld binnen de vriendenkring. Veel vriendenkringen ontstaan door de deelname aan één van de verschillende “Bukatsu”. Dit zijn groepen op school waar je na de les met klasgenoten een hobby kunt uitoefenen. De sport Bukatsu vindt bijna iedere schooldag plaats en de andere Bukatsugroepen komen ook regelmatig samen.

De Japanse taal
Japans is niet de makkelijkste taal om te leren, maar laat je hierdoor niet ontmoedigen als het in het begin wat stroever gaat. Leer voordat je vertrekt alvast wat Japanse woorden en zinnen. Zo maak je een goed begin aan je nieuwe avontuur en is de eerste periode een stuk makkelijker!

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU-stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar oud en maximaal 17 jaar oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Japan. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat jij je alsnog inzet voor school. YFU Japan accepteert geen studenten die veganistisch eten. Heb je allergieën of andere gezondheid gerelateerde complicaties? Neem dan contact op met het team van YFU voor de specifieke criteria. Zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school semester programma in Japan, zul je in maart. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Japan zijn:

 • Vanaf €10.950,- voor een semester
 • Vanaf €12.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Hulp bij visumaanvraag
 • Vliegveld assistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Vliegveldassistentie bij aankomst in Japan
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Vervoer van en naar je gastgezin
 • Plaatsing op een Japanse middelbare school
 • Transport van en naar school
 • Schoolbijdrage
 • Taaltraining Japans
 • Oriëntatiekamp in Tokio na aankomst
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Oriëntatie voor je vertrekt naar Nederland
 • Lokale begeleiding in Japan door YFU Japan
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Visumkosten
  Lees op deze pagina extra informatie over je paspoort en visum.
 • Verplicht schooluniform, schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies YFU

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus