High School in Oostenrijk

Uitwisseling in Oostenrijk

Het onderwijs in Oostenrijk is heel anders in vergelijking met het Nederlandse onderwijs. De relatie tussen de leraar en de leerling is in Oostenrijk bijvoorbeeld formeler dan in Nederland. Je zult als uitwisselingsstudent vrijwel zeker naar een “Gynnasium” of “Neue Mittelschule” gaan. Op een Oostenrijkse school zit je in één vaste klas. Het niveau ligt redelijk hoog en de scholen bieden veel vakken. De meeste gastgezinnen wonen in kleine dorpen wonen, waardoor er een grote kans bestaat dat je met de bus of de trein naar school zult gaan.

Quick facts

over het programma
Highschool in Oostenrijk
14 tot en met 17 jaar oud
September of februari
Semester of schooljaar
over het land
Wenen
8,9 miljoen
83.871 km2
Duits

High School Exchange Austria
Life in Austria:

Cultuur, gezin & vrienden
Alhoewel een kwart van de bevolking in Wenen woont, wonen de meeste YFU-gastgezinnen in kleinere gemeenschappen. Op uitwisseling gaan betekent integreren in het familieleven en met hun dagelijks leven meedraaien. Oostenrijkers zijn aardige en gastvrije mensen, dus vrienden maken is niet zo moeilijk. Er zijn genoeg sporten die je met je vrienden kan doen, zoals hiken en skiën. In de zomer zijn er veel andere zomeractiviteiten om met vrienden te doen zoals klimmen of mountainbiken. De Oostenrijkse keuken is erg divers, maar de meeste hoofdgerechten bestaan grotendeels uit vlees zoals kip, kalkoen of varkensvlees. Eén van de bekendste Oostenrijkse specialiteiten is de “Wienerschnitzel”. Ben je een zoetekauw? Probeer dan de bekende “sachertorte”, een chocoladecake met een vulling van marmelade en chocoladeglazuur.

De Duitse Taal
De officiële taal van Oostenrijk is Duits. Het is wel een beetje anders dan het Duits uit Duitsland of Zwitserland. Vanwege het bergachtige landschap zijn er veel dialecten ontstaan die Mundart heten. Veel Oostenrijkers zijn trots op hun dialect maar dit is in het begin misschien wel lastig te begrijpen. Er wordt namelijk gesproken met verzachting van stemloze plofklanken, het gebrek aan veel diftongen en het gebrek aan umlaut bij verkleinwoorden.

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 14 jaar en twee maanden en maximaal 17 jaar en 5 maanden oud. In de drie jaar schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Oostenrijk. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Verder heb je aantoonbaar minimaal een basisniveau Duits (A2). Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar of semester programma in Oostenrijk, zul je vertrekken in februari of in september. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Oostenrijk zijn:

 • Vanaf €8.950,- voor een semester
 • Vanaf €9.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Duitse taaltest
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een gasgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Oostenrijkse middelbare school
 • Vervoer naar school boven de € 40, - per maand
 • Driedaagse oriëntatie na aankomst in Oostenrijk
 • Driedaagse oriëntatie halverwege de uitwisseling (alleen voor het jaarprogramma)
 • Driedaagse oriëntatie voor vertrek naar huis
 • Vervoer van en naar YFU bijeenkomsten
 • Lokale begeleiding door YFU Oostenrijk
 • Noodnummer YFU Nederland met 24/7 bereikbaarheid

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool in Oostenrijk

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Aanvullende Duitse taaltraining (indien nodig)
 • Inschrijving bij Oostenrijkse gemeente na aankomst
 • Reiskosten naar school tot €40 per maand
 • Schoolbijdrage boeken, schoolbijdrage excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Oostenrijk

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus