Highschool in Canada

High school in Canada

Na Primary School gaan Canadese jongeren vier of vijf jaar naar High School. Op sommige scholen draag je verplicht een schooluniform. Elke dag heb je vier of vijf vakken die je tijdens het hele semester volgt. Vaak kies je in het tweede semester nieuwe vakken. Een lesuur duurt 75 minuten en een schooldag is meestal van 8.30 uur tot 15.00 uur. Na schooltijd organiseren scholen allerlei activiteiten (extracurricular activities). Deze activiteiten bieden jou dé kans om vrienden te maken. Ga bij de jaarboek- en/of toneelclub of beoefen een nieuwe sport. IJshockey is de nationale sport van Canada, maar ook tennis, schaatsen, zwemmen, golf, skiën en curling zijn erg populair.

Quick facts

over het programma
Highschool in Canada
Leeftijd: 15 tot en met 18 jaar oud
Vertrek: op aanvraag
Programmaduur: schooljaar of semester
over het land
Hoofdstad: Ottawa
Inwoners: 38,01 miljoen
Oppervlakte: 9.985.000 km2
Voertaal: Engels & Frans

Life in Canada

Cultuur, gezin & vrienden
Over het algemeen gaat iedereen in Canadese gezinnen zijn eigen gang, wat niet betekent dat ze niet in elkaar geïnteresseerd zijn. Sommige families gaan regelmatig naar de kerk. Net als in de Verenigde Staten heeft dit vaak een sociale functie, ze organiseren activiteiten en het is een uitstekende plek om nieuwe vrienden te maken. Canadezen zijn bij de eerste ontmoeting vaak wel belangstellend, maar wat gereserveerd. Het duurt soms wel even voor het ijs gebroken is. Zelf initiatief tonen en contact maken is dus belangrijk. Je gastgezin heeft waarschijnlijk andere regels dan dat je thuis gewend bent. Canadezen voeden hun kinderen namelijk meer beschermend op dan ouders in Nederland. Als extra gezinslid moet ook jij je aan deze huisregels houden. In het weekend kun je leuke dingen met je nieuwe vrienden doen. 'Go with the locals!'Is een tip die we je daarom niet willen onthouden, want vaak weten de locals de mooiste plekjes in de buurt te vinden. Veel Canadese jongeren gaan naar de bioscoop, kijken thuis een film kijken of gaan bowlen.

De taal in Canada
Canada heeft twee officiële talen, Engels en Frans. Ongeveer 63% van de Canadese bevolking heeft Engels als moedertaal en ongeveer 24% heeft Frans als moedertaal. In Quebec is Frans de officiële taal, maar in de rest van het land overheerst het Engels. Canadezen spreken Engels met een kenmerkend accent. In Canada moeten alle ambtenaren die bij de regering werken zowel Frans als Engels kunnen spreken.

Exchange via een highschool in Canada

Wordt exchange student in Canada; het land van de onbegrensde mogelijkheden! In Canada vind je onder andere uitgestrekte natuurlandschappen, de Rocky Mountains, Niagra Falls en wereldsteden zoals Montréal en Vancouver. Je kunt kiezen voor een exchange naar Calgary, Montréal, Ontario, Ottawa, Toronto of Vancouver. Iedere stad heeft zijn eigen charme en bijzondere plekken om te bezoeken. Bovendien is een uitwisseling naar Canada goed voor je taalontwikkeling en ontmoet je er veel internationale studenten. Leven en studeren in Canada is ervaring die je beslist niet mag missen!

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Hier worden jouw wensen en voorkeuren in detail besproken. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingsbijeenkomst in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU-stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 12 jaar en maximaal 19 jaar oud. In de twee schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met onze Canadese partners. Als je in Nederland al eindexamen hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Canada zijn:

 • Vanaf €11.950,- voor een semester
 • Vanaf €17.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs. 

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Hulp bij visumaanvraag
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU t-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Vervoer van en naar je gastgezin
 • Plaatsing bij een gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Canadese middelbare school
 • Oriëntatie in Canada
 • Lokale begeleiding door Canadese organisatie
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Canada

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving
 • Studie- en reisverzekering door Tasman verzekeringen
 • Visumkosten
 • Vaccinatie(s) en TBC-test (indien nodig)
 • Schoolbijdrage boeken, excursies en/of uniform
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele activiteiten georganiseerd door de Canadese organisatie
 • Optionele YFU-annuleringsgarantie

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. Voor iedere student geldt dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Wij vertellen je uiteraard welke verzekeringen bij jouw programma het meest geschikt zijn. YFU werkt samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Via deze partner kun je een reisverzekering afsluiten die gespecialiseerd is in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland.

Als je via YFU een highschoolprogramma boekt, zit er automatisch een annuleringsgarantie bij het programma inbegrepen. Via deze annuleringsgarantie, die is afgestemd op uitwisselingen in het buitenland, kun jij goed verzekerd op reis. Bekijk onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus