Wouter in de United States

Returnee testimonial

"Een uitwisselingsjaar biedt je 10% uitstapjes, avonturen en bezienswaardigheden bezoeken, 10% nieuwe vrienden maken die je voor heel je leven zult herinneren en 80% sociale ontwikkeling!"

Hoe heb je de eerste weken van jouw uitwisseling ervaren?
In Augustus vertrok ik naar de Verenigde Staten. De eerste twee weken voelde ik me een beetje eenzaam maar ik had mezelf al voorgenomen, wanneer school begint zal hier verandering in komen. En gelijk had ik! Toen de school begon, heb ik me geen moment meer verveeld. Wat ook erg fijn was, dat ik voordat de school begon een week lang naar ‘Football Band Camp’  ben geweest dat werd georganiseerd op school. Hierdoor had ik al vrienden gemaakt waarmee ik de vanaf de eerste schooldag mee omging.

Wat vond je van de gastschool?
Ik vond naar school gaan heel leuk, het was heel anders dan in Nederland. Mijn rooster was kort samengevat: 1. Drama, 2. Spaans, 3. Band, 4. American Goverments/Economics, 5. Lunch en het 6e en 7e uur ROP. Dat is Engels en Theater in één en dat is écht geweldig. Hier krijg ik essays over muziek en toneelstukken. Ook heb ik elke week decorbouw, echt net zoals je in films en series ziet!

Vertel eens iets over je gastgezin.
Ik heb hier een gastgezin met eigenlijk alleen een gastvader. In het begin was dit heel erg wennen aangezien ik thuis ‘gewoon’ een vader en moeder heb, en ook nog broers en zussen. Het was dus een stuk rustiger in huis in vergelijking met Nederland. Ook moest mijn gastvader heel veel werken, hij is namelijk een hele goede advocaat. Hierdoor moest ik ook veel helpen in het huishouden. Ik poetste en kookte elke dag, dit vond ik niet erg. Ook leerde ik hierdoor juist zelfstandig te worden. Maar daarnaast leerde ik ook hoeveel mijn moeder thuis voor mij doet. Ik waardeer het nu echt dat mijn moeder altijd poetst, kookt en voor ons zorgt.

Heb je je Nederlandse familie erg gemist?
Nou ja eigenlijk wel maar ook weer niet. Doordat ik in Amerika geen broers en zussen had, merkte ik wel dat ik hen thuis altijd heel irritant vond maar ze toch wel miste. Ik ben blij dat ik broers en zussen heb want het is toch wel een stukje eenzamer om enigst kind te zijn. En wat ik net al zei, waardeer ik mijn ouders nu veel meer en wat ze allemaal voor me doen.

Ook moet ik zeggen dat ik het wel even moeilijk had in de maand december. Die feestmaand staat natuurlijk in het teken van familie en vrienden. Toen was het wel even slikken om niet met mijn lieve papa, mama zussen en broer te dineren tijdens de feestdagen. Maar het was wel een hele fijne kerst doordat mijn gastvader zorgde voor de afleiding die ik nodig had.

Wat heb je met jouw Amerikaanse kerst gedaan dan?
Nou eigenlijk gewoon heel simpel; met mijn gastvader spelletjes gedaan en bij zijn familie op visite geweest. Toevallig hebben die ook Nederlandse roots, wat erg grappig was want het huis stond helemaal vol met pepernoten, Nederlandse vlaggetjes en andere accessoires. Zijn familie waren ook supernieuwsgierig en vraagden mij de oren van het hoofd! Ook hierdoor heb ik geleerd dat kleine dingen ook enorm mooi kunnen zijn. En vond ik spelletjes doen met mijn gastvader net zo leuk als bijvoorbeeld naar een kerstevenement gaan.

Vond je het lastig om je draai te vinden?
In het begin was het wel heel erg wennen. Alleen in een nieuw land, je leert zoveel nieuwe mensen kennen en hebt ook zoveel nieuwe indrukken maar ik denk dat ik na ongeveer 1.5 maand wel echt mijn draai gevonden had! Toen kreeg ik een beetje rust en raakte ik gewend aan het Amerikaanse leventje. Rond die periode ging ik ook steeds meer leuke dingen doen. Ik ging vrijdags vaak naar de film en op zaterdag en zondag ging ik uiteten bij heerlijke burger- en Mexicaanse restaurantjes. Ik plande steeds meer met mijn nieuwe vrienden en begon het steeds leuker te vinden.

Heb je deelgenomen aan de naschoolse activiteiten?
Ja, ik had geauditeerd voor de school musical: High School Musical the Musical’. Ik kreeg natuurlijk geen tekstrol, omdat ik toch een accent heb, maar mijn drama docente heeft mij vier rollen gegeven in het ‘ensemble’. Dat is echt super veel! Dit betekende dat ik maar liefst negen liedjes moest zingen, dansen en acteren! Aangezien ik vier rollen had, moest ik dan ook elke dag van 16:00 tot 18:00 uur repeteren. Hiermee vulde ik mijn dagen dus heel erg en ik had het super naar mijn zin!

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt tijdens jouw uitwisseling?
Nou dat was op 2 januari, toen ging echt mijn kleine jongensdroom in vervulling. Ik mocht voor twee dagen naar LA! Dat is echt de stad waar ik van kinds af aan al naartoe wilde. Op de eerste dag zijn we naar het museum van natuurgeschiedenis gegaan, dit is het museum dat super bekend is van de film ‘Night at the museum’. En dat was BY FAR het beste museum dat ik ooit heb gezien! Daarna zijn we naar ons mooie hotel gegaan dat aan Redondo Beach lag, hier hebben we toen nog lekker op het strand gelegen. En dag numero twee was echt helemaal mijn dag! Dé dag waar ik voor tien minuten lang met een brok in mijn keel naar het gigantische HOLLYWOOD bord stond te staren. Dit beeld was wellicht wat verontrustend voor alle toeristen om me heen.. maar hey dat was echt zooooo gaaf om te zien!

Hoe heb je de laatste paar weken van jouw uitwisseling ervaren?
Ik had de laatste paar weken echt mixed feelings. Aan de ene kant was ik natuurlijk blij dat ik bijna mijn lieve vrienden en familie uit Nederland weer kon zien maar aan de andere kant wilde ik helemaal geen afscheid nemen van mijn Amerikaanse leventje. Ik keek heel erg uit naar Graduation maar dat was wel gekoppeld aan mijn vertrek, wat me dan ook weer verdrietig maakte.

Hoe zou je jouw uitwisseling omschrijven?
Nou ik zal even een quote van mijn gastvader gebruiken, hij zei in het begin van het jaar: “This year will be 10% trips, adventures and sightseeing, 10% making friends who you’ll remember forever and 80% social development!” Oftewel: Een uitwisseling brengt jou 80% meer dan dat je eigenlijk verwacht! En daar ben ik het echt helemaal mee eens!

Zelf vind ik het leuk om mezelf te vergelijken met een smoothie. Ik was eerst gewoon melk maar door alle ervaringen gecombineerd van Nederland en Amerika, ben ik opeens een smoothie geworden. Bij een smoothie is er van alles in een drankje gegooid en weet je bijna niet meer wat erin zit.

Wat heb je geleerd van jouw uitwisseling?
LA, San Fran, Yosemite en de prachtige landschappen hebben er echt voor gezorgd dat ik een onbetaalbaar breed beeld van de wereld heb gekregen. Ik heb heel veel nieuwe vrienden gemaakt en een grote portie vertrouwen gekregen! Ik leerde op mijn eigen benen staan en heb heel erg genoten van alle avonturen, geweldige temperaturen en vrienden. Ik heb ook veel meer waardering gekregen voor de kleine dingen in het leven en voor mijn vrienden en familie. Ik heb echt zo’n fantastische tijd gehad dat ik niet eens in woorden kan omschrijven hoe het me heeft veranderd. Het is echt het beste jaar van mijn leven tot nu toe! Ik heb echt een tweede huis gebouwd in de Verenigde Staten, ik zal dit echt nooit vergeten!

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus