High School in Brazilië

Uitwisseling in Brazilië

Het reguliere schooljaar in Brazilië begint in februari en eindigt eind november of begin december. Bij aankomst in juli of augustus begin je dus in het tweede semester. De Braziliaanse klassen zijn vaak groter dan de Nederlandse klassen. Het is niet ongebruikelijk dat je met 45 scholieren tegelijk les krijgt. Afhankelijk van waar je woont, ga je naar een particuliere of een openbare school waar meestal een uniform wordt gedragen. Het schoolniveau in Brazilië is vergelijkbaar met de Nederlandse havo. De kernvakken zijn Portugese taal en Braziliaanse literatuur, aardrijkskunde en geschiedenis, natuurkunde, scheikunde en biologie, wiskunde, een buitenlandse taal, kunstonderwijs en lichamelijke opvoeding.

Quick facts

over het programma
Highschool in Brazilië
Leeftijd: 14 tot 18 jaar oud
Vertrek: augustus of januari
Programmaduur: schooljaar of semester
over het land
Hoofdstad: Brasilia
Aantal inwoners: 212,6 miljoen
Oppervlakte: 8.516.000 km2
Voertaal: Portugees

High School Exchange Brazil
Life in Brazil:

Cultuur, gezin & vrienden
Brazilianen zijn hele gastvrije en vrolijke mensen. Ze praten gemakkelijk en zijn open en duidelijk in hun communicatie. Het is per gebied anders hoe je elkaar begroet, dit gebeurt vaak met één, twee of drie zoenen op de wang. Braziliaanse ouders worden regelmatig wel als ietwat strenger ervaren in vergelijking met Nederlandse ouders. Dit komt doordat Brazilianen vaak vaste tijden stellen waarop hun kinderen thuis moeten zijn en bijvoorbeeld tot in detail doorvragen na een afspraakje met vrienden. Dit moet niet worden gezien als controle, maar eerder als een uiting van zorgzaamheid. De Braziliaanse gezinnen zijn vrij traditioneel waarbij de vader wordt gezien als het hoofd van het gezin en de moeder zorgt voor het huishouden. Veel Braziliaanse gezinnen hebben een huishoudelijke hulp in dienst, die vaak al jaren helpt met de huishoudelijke taken. Het grootste deel van het sociale leven, speelt zich af in de buitenlucht. Niet alleen jongeren, maar alle leeftijden hangen graag op straat. Dit is dan ook echt een ontmoetingsplek, net als het strand. Brazilianen zijn gek op feesten en festivals. Carnaval is een feest dat altijd uitbundig wordt gevierd met prachtige kostuums en veel danspartijen.

Het Braziliaanse Portugees
In Brazilië wordt er Portugees gesproken. Het Braziliaanse Portugees klinkt wel net iets anders dan in Portugal. Het verschil zit voornamelijk in de uitspraak. Brazilianen ‘zingen’ meer, terwijl Portugezen vele klinkers inslikken. Sommige Brazilianen spreken nauwelijks tot geen Engels, dus wij raden aan om al te starten met het leren van Portugees voordat je naar Brazilië vertrekt.

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Hier worden jouw wensen en voorkeuren in detail besproken. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU Partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingsbijeenkomst in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 14 jaar en zes maanden en maximaal 18 jaar en 1 maand oud. In de twee schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Brazilië. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Een minimale kennis van Engels en/of Spaans zal helpen om je start in Brazilië te vergemakkelijken. De Voertaal van je aankomstkamp zal Engels zijn. Zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

De programmaprijzen voor een Highschool programma in Brazilië zijn op aanvraag. 

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Hulp bij visumaanvraag
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Braziliaanse middelbare school
 • Oriëntatie na aankomst in Brazilië
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Oriëntatie voor vertrek naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Brazilië
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Brazilië

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving
 • Visum
  Lees op deze pagina extra informatie over je paspoort en visum. 
 • Vaccinatie(s)
 • Verzekering
 • Reiskosten tijdens verblijf
 • Schoolbijdrage boeken
 • Schoolbijdrage uniform (indien verplicht)
 • Schoolbijdrage excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Brazilië
 • Optionele annuleringsgarantie

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. Voor iedere student geldt dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Wij vertellen je uiteraard welke verzekeringen bij jouw programma het meest geschikt zijn. YFU werkt samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Via deze partner kun je een reisverzekering afsluiten die gespecialiseerd is in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland.

Als je via YFU een highschoolprogramma boekt, zit er automatisch een annuleringsgarantie bij het programma inbegrepen. Via deze annuleringsgarantie, die is afgestemd op uitwisselingen in het buitenland, kun jij goed verzekerd op reis. Wil je graag meer informatie over de reisverzekering en annuleringsgarantie? Bekijk onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus