Uitwisseling naar Australië

Uitwisseling naar een highschool in Australië

Het Australische schooljaar loopt van eind januari tot begin december. Het jaar is verdeeld in vier periodes van ongeveer tien weken waarbij elke periode wordt gescheiden door twee weken vakantie. Een Australische schooldag start rond 8:30 uur en eindigt rond 15:30 uur. De lessen zijn vaak interactief en je doet veel groepswerk. De lunchpauze breng je door met schoolvrienden en je neemt je eigen lunchpakket mee. De vakken die je volgt zijn vergelijkbaar met die in Nederland, en op bijna alle scholen in Australië draag je een uniform. Veel scholen bieden verschillende clubs of buitenschoolse activiteiten aan op het gebied van muziek, kunst, theater of wetenschap en technologie. Per regio worden er diverse sporten aangeboden. Watersporten zijn erg populair in Australië.

Quick facts

over het programma
Highschool in Australië
Leeftijd: 15 tot en met 17 jaar
Vertrek: juli
Programmaduur: schooljaar of semester
over het land
Hoofdstad: Canberra
Inwoners: 25,36 miljoen
Oppervlakte: 7.692.000 km2
Voertaal: Australisch-Engels

Life in Australia

Cultuur, gezin & vrienden
Australië heeft een multiculturele samenleving met immigranten uit meer dan 200 verschillende landen, waardoor er geen typische Australisch gastgezin bestaat. De inwoners van Australië wonen bijna allemaal in de grote steden aan de kust. Het binnenland, The Outback, bestaat voornamelijk uit woestijn. Australiërs zijn over het algemeen vriendelijk, relaxed en open. Mensen leren kennen en vrienden maken is daarom redelijk makkelijk. Je zult al snel aangesproken worden met 'mate'. Australische gezinnen kunnen af en toe wat strenger zijn dan in Nederland. Ze zullen vaak willen weten waar je bent en hoe laat je thuis bent. ’s Avonds komt het hele gezin bij elkaar en vertel je wat je die dag hebt gedaan. Daarom speelt het avondeten in veel gezinnen een grote rol.

Het Australische Engels
Australië heeft geen officiële taal, het grootste deel van de bevolking spreekt Australisch-Engels. Kenmerkend is dat Australiërs alles afkorten en gekke woordaanpassingen en uitdrukkingen hebben. Voorbeelden hiervan zijn 'brekky' (breakfast), 'barbie' (barbecue) en met 'hooroo' bedoelen ze tot ziens.

 

Exchange naar Brisbane, Melbourne of Sydney?

Australië is een prachtig land met veel biodiversiteit, een rijke geschiedenis en cultuur en de inwoners zijn over het algemeen vriendelijk en open. Kies je voor een exchange naar een van de grote Australische steden zoals Brisbane, Melbourne of Sydney, dan staat je een geweldig avontuur te wachten!

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Hier worden jouw wensen en voorkeuren in detail besproken. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingsbijeenkomst in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU-stappenplan.

De toelatingscriteria voor een highschooluitwisseling in Australië zijn verschillend per programma. Bij het jaarprogramma moet je op dag van vertrek minimaal 15 en maximaal 17 jaar oud zijn. Bij het korte of semesterprogramma mag je op de dag van vertrek 17 jaar en een paar maanden oud zijn. Wanneer je dus al 17 jaar bent en heel graag naar Australië wilt, heb je dus de optie om te kiezen voor de kortere uitwisselingsprogramma's.

In de drie jaar schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Australië. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. We verwachten dat je minimaal beschikt over een basisvaardigheid Engels. Zie onze acceptatie- en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Australië zijn:

 • Vanaf €10.950,- voor een kort programma
 • Vanaf €13.950,- voor een semester
 • Vanaf €14.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Hulp bij visumaanvraag
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Australische middelbare school
 • (Online) oriëntatie na aankomst in Australië
 • (Online) oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • (Online) oriëntatie voor vertrek naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Australië
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname High School Australië

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving
 • Visum
  Lees op deze pagina extra informatie over je paspoort en visum.
 • Vaccinatie(s)
 • Verzekering
 • Transport van en naar school
 • Verplichte administratiekosten school
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Schoolbijdrage uniform (indien verplicht)
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Australië
 • Optionele annuleringsgarantie

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. Voor iedere student geldt dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Wij vertellen je uiteraard welke verzekeringen bij jouw programma het meest geschikt zijn. YFU werkt samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Via deze partner kun je een reisverzekering afsluiten die gespecialiseerd is in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland.

Als je via YFU een highschoolprogramma boekt, zit er automatisch een annuleringsgarantie bij het programma inbegrepen. Via deze annuleringsgarantie, die is afgestemd op uitwisselingen in het buitenland, kun jij goed verzekerd op reis. Wil je graag meer informatie over de reisverzekering en annuleringsgarantie? Bekijk onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus