Highschool in Chili

Highschool in Chili

In Chili duurt de middelbare school vier jaar. De eerste twee jaar volgen scholieren de basisvakken zoals Spaans, Engels, wiskunde, biologie, natuurkunde, gym etc. De laatste twee jaar zijn afhankelijk van de richting die je kiest. Het schoolniveau in Chili is vergelijkbaar met havo. In welk jaar je wordt geplaatst, is afhankelijk van je leeftijd en de Chileense middelbare school. Een schooljaar in Chili is onderverdeeld in twee semesters; van febuari/maart tot juli, dan heb je twee weken wintervakantie en dan begint vanaf juli het schooljaar weer tot november/december. De zomervakantie van Chileense scholieren is in december en januari. Er bestaat een grote kans dat het dragen van een schooluniform verplicht is.

Quick facts

over het programma
Highschool in Chili
Leeftijd: 14 tot en met 17 jaar oud
Vertrek: juli
Programmaduur: schooljaar of semester
over het land
Hoofdstad: Santiago
Aantal inwoners: 18,95 miljoen
Oppervlakte: 756.950 km2
Voertaal: Spaans

Life in Chili

Cultuur, gezin & vrienden
Chileense gezinnen zijn vaak groter dan de gezinnen in Nederland. Andere familieleden wonen vaak in dezelfde buurt of stad en Chileense families zijn erg hecht met elkaar. De vader neemt vaak de rol als gezinshoofd op zich en het huishouden wordt vaak gedaan door de moeder, al komt het ook voor dat er een “Nana” (huishoudster) in dienst is. Als Nederlandse tiener lijkt het aan het begin van je uitwisseling misschien dat je gastouders je willen controleren, maar in Chili is het heel normaal dat de kinderen uitgebreid vertellen over hun dagelijkse bezigheden. Er zijn in Chili niet zoveel verenigingen zoals wij die hier in Nederland kennen, maar sommige middelbare scholen bieden een aantal naschoolse activiteiten aan. Verder wordt er vaak gebruik gemaakt van openbare ruimtes of parken. Naast rugby, volleybal en basketbal is voetbal verreweg de populairste sport. Naast sport hebben veel Chileense jongeren ook een culturele hobby zoals schilderen, gedichten schrijven of een instrument bespelen. Als je met vrienden afspreekt doe je dit vaak thuis of ergens in de buurt. Je kunt er alvast vanuit gaan dat Chilenen vaak te laat zijn. In het weekend wordt er vaak een Asado bereid, dit is een typische Zuid-Amerikaanse barbecue.

Het Chileense Spaans
In Chili is de officiële taal Spaans maar het wijkt wel af van het Spaans dat je kent uit Spanje. Chilenen praten erg snel en slikken vaak woorden in, waardoor het in het begin lastig zal zijn om hen te begrijpen. Daarnaast gebruiken Chilenen ook woorden die alleen in Chili voorkomen en andere Spaanssprekende niet kennen. Ook zijn er een paar gebieden waar er Engels, Duits of Kroatisch wordt gesproken.

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Hier worden jouw wensen en voorkeuren in detail besproken. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU Partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingsbijeenkomst in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 14 jaar en maximaal 17 jaar oud. In de drie jaar schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Chili. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

De programmaprijzen voor een Highschool programma in Chili zijn:

 • Vanaf €9.950,- voor een semester
 • Vanaf €10.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Hulp bij visumaanvraag
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Chileense middelbare school
 • Oriëntatie na aankomst in Chili
 • Oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Oriëntatie voor vertrek naar Nederland
 • Lokale begeleiding door YFU Chili
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Chili

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving
 • Visum
  Lees op deze pagina extra informatie over je paspoort en visum. 
 • Vaccinatie(s) en TBC test
 • Verzekering
 • Reiskosten tijdens verblijf
 • Schoolbijdrage boeken
 • Schoolbijdrage uniform (indien verplicht)
 • Schoolbijdrage excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Chili
 • Optionele annuleringsgarantie

Tijdens je uitwisselingsjaar zit je niet alleen op school en bij je gastgezin. Je hebt ook de mogelijkheid om wat van het land te ontdekken! Je brengt tijd door met de andere uitwisselingsstudenten, doet excursies en verkent de omgeving, altijd vergezeld door YFU-vrijwilligers en professionele gidsen. Waar wacht je op?

Keuzetrip Chili
YFU Chili biedt een 8 daagse reis naar het zuiden of noorden van Chili aan, meestal rond Pasen. Alle uitwisselingsstudenten die meegaan reizen met de bus door verschillende regio's en bezoeken meerdere historische plaatsen. Tijdens deze reis kan je genieten van de natuur,  cultuur, het Chileense eten en de tradities. De reis eindigt met twee dagen in Santiago waar je verblijft bij een vrijwillig gastgezin.

Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programma prijs en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. Voor iedere student geldt dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Wij vertellen je uiteraard welke verzekeringen bij jouw programma het meest geschikt zijn. YFU werkt samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Via deze partner kun je een reisverzekering afsluiten die gespecialiseerd is in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland.

Als je via YFU een highschoolprogramma boekt, zit er automatisch een annuleringsgarantie bij het programma inbegrepen. Via deze annuleringsgarantie, die is afgestemd op uitwisselingen in het buitenland, kun jij goed verzekerd op reis. Wil je graag meer informatie over de reisverzekering en annuleringsgarantie? Bekijk onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus