High School in Denemarken

Uitwisseling in Denemarken

Het Deense schoolsysteem is erg vrij en er wordt veel waarde gehecht aan zelfstandig leren. Deense scholieren kunnen zelf kiezen welke vakken ze willen volgen. Leraren laten de leerlingen vaak zelfstandig groepswerk uitwerken en geven ze veel vrijheid bij het leren. In eerste instantie lijkt de les misschien erg ongestructureerd, maar internationale studies bewijzen dat het Deense onderwijs erg succesvol is. Een normale schooldag start om 8.00 uur en eindigt om 15.00 uur, iedere les duurt 45 minuten. Naast de standaard schooldagen, bieden veel middelbare scholen ook naschoolse werkgroepen aan.

Quick facts

over het programma
Highschool in Denemarken
16 tot en met 18 jaar oud
Augustus
Schooljaar en semester
over het land
Kopenhagen
5,831 miljoen
42.933 km2
Deens

High School Exchange Denmark
Life in Denmark:

Cultuur, gezin & vrienden
Of je nu samen met je gastgezin naar het “Sommerhus” gaat, of gewoon samen thuis op de bank zit. Je zult tijdens je uitwisseling merken dat het gezinsleven in Denemarken erg warm is. Vooral tijdens de feestdagen of verjaardagen zul je de Deense “hygge” (gezelligheid) leren kennen en waarderen. Vaak zijn beide ouders aan het werk en hebben kinderen automatisch meer vrijheid. Hierdoor zijn de Denen erg zelfstandig. Sport speelt in belangrijke rol in Denemarken. De meest populaire sporten zijn voetbal, handbal en badminton. Veel van je Deense vrienden en klasgenoten zullen in hun vrije tijd een sport beoefenen. Verder werken jongeren vaak naast school om een extra zakcentje bij te verdienen.

De Deense taal
In Denemarken wordt er Deens gesproken, maar ook in het Engels kun je je prima verstaanbaar maken. De Denen spreken meer buitenlandse talen dan de meeste Europese volkeren. Het Deens is een taal die, als je iedereen Deens tegen je laat praten, binnen een paar maanden best te leren is. De uitspraak kan soms best lastig zijn, maar grammatica is vrij simpel.

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 16 jaar en maximaal 18 jaar en 7 maanden oud. In de twee schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Denemarken. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school.

Wanneer je kiest voor een high school jaar programma in Denemarken, zul je vertrekken in juli. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Denemarken is:

 • Vanaf €8.950,- voor een semester
 • Vanaf €9.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU t-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar het gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Deense middelbare school
 • Zevendaagse oriëntatie na aankomst in Denemarken
 • Tweedaagse oriëntatie halverwege je uitwisseling
 • Tweedaagse oriëntatie voor vertrek terug naar Nederland
 • Lokale begeleiding door getrainde vrijwilligers van YFU Denemarken
 • Noodnummer YFU Nederland & YFU Denemarken dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname High School Denemarken

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Reiskosten tijdens de uitwisseling (ook van- en naar school)
 • Schoolbijdrage boeken, excursies en/of uniform
 • Zak- en kleedgeld
 • Lidmaatschap YFU Denemarken
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Denemarken

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken. 

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus