High School in Spanje

Uitwisseling in Spanje

Als uitwisselingsstudent ga je naar de tweede of derde klas van het B.U.P. (HAVO niveau) of het C.O.U. (VWO niveau). Je kiest een richting en daarbij hoort een vast vakkenpakket. Daarnaast zijn Spaans, Filosofie, een vreemde taal (meestal Engels) en Geschiedenis verplicht. De lessen zijn van 9.00 tot 13.30 uur, dan is er een siësta en start de school weer van 15.30 tot ongeveer 18.00 uur. Woon je in Catalonië, Valencia, Galicië of Baskenland? Dan krijg je ook les in de lokale taal. De scholen organiseren zelf niet veel activiteiten maar de leerlingen, ze verkopen bijvoorbeeld loten of stickets om het geld voor een feest bij elkaar te krijgen.

Quick facts

over het programma
Highschool in Spanje
14 tot en met 18 jaar oud
Augustus, November of Januari
Schooljaar, semester, trimester of kort
over het land
Madrid
47,35 miljoen
505.990 km2
Spaans

High School Exchange Spain
Life in Spain:

Cultuur, gezin & vrienden
Spaanse families vinden het leuk om veel tijd met elkaar door te brengen. Samen eten is bijvoorbeeld erg belangrijk. In Spanje lunch en dineer je veel later dan dat je in Nederland gewend bent. Lunch is vaak tussen 13:30 uur en 15:30 uur, en het diner is zelden voor 21:00 uur. Daarom eet je ’s middags een kleine snack, de merienda. Typische Spaanse gerechten zijn onder andere vlees of vis, met daarnaast groente. Spanjaarden zijn erg ruimdenkend waardoor je snel nieuwe vrienden maakt. In je vrije tijd kun je sporten, naar de bioscoop gaan of korte uitstapjes maken. De meest populaire sport in Spanje is voetbal. Een groot deel van het Spaanse leven is buiten, er is dus altijd wel iets te beleven op straat. Familie komt vaak ’s avonds bij elkaar om samen tapas te eten (kleine Spaanse hapjes). Als je in Spanje in of vlakbij een stad woont, kan het zijn dat je een kamer deelt met een gastbroer- of zus. Dit is misschien even wennen, maar het kan ook heel gezellig zijn!

De Spaanse taal
De officiële taal in Spanje is Spaans. Daarnaast zijn er nog vier andere officiële talen: Catalaans, Baskisch, Galicisch, Aranees. Spaans is een echte wereldtaal en wordt in 44 landen gesproken. Over het algemeen is het geen super moeilijke taal om te leren. Op de radio hoor je genoeg Spaans en als je een beetje Frans kent, is het Spaans niet te ingewikkeld om te leren.

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 14 jaar en maximaal 18 jaar en 2 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met de partnerorganisatie in Spanje. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor vegetarische of veganistische dieetvoorkeuren worden extra kosten in rekening gebracht. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar, semester, trimester of kort programma in Spanje, zul je vertrekken in januariseptember of in oktober. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Spanje zijn:

 • Vanaf €9.450,- voor een kort programma september tot december & november tot februari
 • Vanaf €9.950,- voor een kort programma februari tot april
 • Vanaf €9.950,- voor een trimester 
 • Vanaf €10.450,- voor een semester
 • Vanaf €11.450,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Intakegesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveld assistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Spaanse middelbare school
 • Schoolbijdrage
 • Lokale begeleiding door de Spaanse organisatie
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Spanje

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Reiskosten tijdens je uitwisseling (ook van- en naar school)
 • Schoolbijdrage boeken, lunch en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Spanje

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus