Karlijn in de Verenigde Staten

Returnee testimonial

“'Travel is the only thing you buy that makes you richer'; voor mij is deze quote zo toepasselijk omdat ik zoveel heb geleerd, mezelf ben tegengekomen en mezelf heb ontwikkeld gedurende het uitwisselingsjaar. Dit had ik voor geen goud willen missen!”

Waarom heb je voor een uitwisseling in Amerika gekozen?
Ik wist nog niet wat ik wilde studeren, maar ik wist wel dat ik vloeiend Engels wilde leren spreken en een nieuwe cultuur wilde leren kennen. Via iemand die op mijn middelbare school al een uitwisseling naar de VS had gedaan, kwam ik in contact met het uitwisselingsprogramma en het sprak het mij meteen aan!

Hoe heb je de vliegreis ervaren?
Het afscheid was voor mij heel moeilijk, ik ben een echte huismus. Dit was de eerste keer dat ik een lange vlucht ging maken en überhaupt pas mijn tweede keer vliegen, maar het was zo voorbij! In het vliegtuig heb ik nog vaak gedacht ‘waar ben ik aan begonnen’, maar eenmaal aangekomen kreeg ik een heel warm onthaal waardoor ik meteen een goed gevoel had.

Ervaarde je een grote cultuurshock?
Voor mij was het vooral een grote verandering hoe groot alles was. De wegen, auto’s, maar ook het eten en drinken. De eerste maanden heb ik alleen maar kinderporties gegeten omdat deze gewoon voldoende voor mij waren. Ook de vrijheid die wij in Nederland hebben met fietsen, lopen en openbaar vervoer, was in Amerika minder vanzelfsprekend. Waar ik woonde mochten wij alleen in onze wijk wandelen, maar niet erbuiten. Als ik ergens heen wilde, moest dat altijd met de auto. Je was dus erg afhankelijk van anderen en dat vond ik best lastig, omdat ik in Nederland overal zelf naar toe kan.

Vertel eens over je gastgezin en waar je woonde.
Ik woonde in Warner Robins, Georgia. Een zuidelijke staat waar het heel erg warm en vochtig is. Hier moest ik echt aan wennen, maar eenmaal gewend was het echt heerlijk! Ik woonde in een groot gezin, samen met een uitwisselingsstudent uit Brazilië. Het gezin bestond uit een vader, moeder, een oudere zus, een broer van mijn leeftijd, een jongere zus en een jonger broertje. We waren dus in totaal met 6 kinderen, maar twee daarvan woonden niet thuis. De broer zat samen met mij en de uitwisselingsstudent uit Brazilië in hetzelfde jaar, senior year.

Hoe was het op school?
School was echt heel anders dan in Nederland. Wij hadden elke dag precies hetzelfde rooster. In de Verenigde Staten draaien alle activiteiten, zoals sport en clubs, rondom school. Na school ging je dus vaak sporten of naar een club toe met de mensen van je school. De ‘school spirit’ is in Amerika heel belangrijk.

 

Dat is het gevoel van samenhorigheid. Iedereen is heel trots op zijn school, hiervan deel uit te maken en zich verbonden te voelen met zijn school. In Nederland gaan we naar school en willen we er verder niet zoveel mee geassocieerd worden, maar dit is in Amerika totaal niet zo!

Vond je het lastig om nieuwe vrienden te maken?
Niet echt. Amerikanen zijn van nature heel erg vriendelijk en ook erg nieuwsgierig naar waar je vandaan komt. Ze willen echt alles van je weten. Daarnaast ging ik bij het school zwemteam waardoor ik ook snel vrienden maakte.

Hoe zag een 'gewone' dag eruit tijdens jouw uitwisseling?
Een gewone dag begon bij mij om 8:00 op school. Om 15:00 was iedereen ook weer klaar. Elke dag had je hetzelfde rooster, wat ook erg anders was dan dat ik in Nederland gewend was. Elke dag na school had ik zwemtraining. Dit was heel leuk, maar ook zwaar. In het weekend hadden we dan een wedstrijd. Na de zwemtraining gingen we vaak buitenshuis eten met ons gastgezin. ’s Avonds keken we meestal met het gezin tv, waarbij vooral sport belangrijk voor ons was. In Amerika heerst een grote sportcultuur, dus dit is hier heel belangrijk.

Wat is je mooiste herinnering aan je uitwisseling?
Hier zou ik wel een boek over kunnen schrijven! Er zijn zoveel momenten geweest waar ik echt heel dankbaar voor ben. ‘Graduation’ was voor mij toch wel een hoogtepunt, om zowel samen met mijn familie als vrienden van school te vieren. Daarnaast heb ik met YFU een reis gemaakt naar New York, Philadelphia en Washington D.C. met allemaal andere uitwisselingstudenten uit de wereld die ook op uitwisseling waren in de Verenigde Staten. Dit was een hele gave reis en hierdoor heb ik vrienden over de hele wereld!

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus