Tips tegen heimwee

Tips tegen heimwee tijdens een tussenjaar in het buitenland

Terwijl jij heel graag op high school uitwisseling in het buitenland wil gaan, maak je je misschien zorgen over het verlaten van je thuisfront. Of ben je al in het buitenland en ervaar je heimwee? Lees de onderstaande tips, hopelijk voel je je dan beter!

Tijdens een student exchange year in het buitenland, zullen er altijd momenten zijn waarbij je het even moeilijk hebt om niet bij het thuisfront te zijn. Misschien mis je jouw familie, vrienden of het lekkere eten van je oma. Geen zorgen, dit is heel normaal! Vooral tijdens de eerste periode van jouw tussenjaar in het buitenland en tijdens speciale momenten zoals verjaardagen, Kerstmis of andere tradities die je normaal met je familie of vrienden viert, zal het even wennen zijn. Maar niet getreurd want ook bij jouw gastgezin zul jij gewoontes opbouwen, feestjes vieren en meedoen met tradities. Wat dacht je Prom of Thanksgiving tijdens een highschool Amerika avontuur? Of wat dacht je van een gezellige braai (barbecue) in het zonnetje tijdens een highschool in Zuid-Afrika?

Hieronder geven wij je een aantal tips hoe je het beste om kunt gaan met heimwee gedurende jouw highschooluitwisseling in het buitenland.

TIP 1: Ga op ontdekkingsreis tijdens jouw exchange year

Vaak komt heimwee op als je alleen bent of op stille momenten. Probeer je gedachte te verzetten als dat gebeurt. Kies ervoor om juist wél mee te gaan met alles dat je wordt aangereikt. Gaat je gastgezin naar familie? Ga mee! Gaan je vrienden naar het park? Ga mee! Hoe meer afleiding jij hebt, hoe meer jouw heimwee gevoel onderdrukt zal worden. Ondanks dat jij je misschien liever in je kamertje opsluit, is het veel beter om er gewoon op uit te gaan. Ga op avontuur en ontdek jouw gastland tijdens een onvergetelijk tussenjaar in het buitenland! Je moet ook zeker niet vergeten dat dit een uniek avontuur is, wat je nooit meer gaat vergeten. Dus zet die knop om en gaan met die banaan.

TIP 2: Praat over je heimwee met uitwisselingstudenten en je gastgezin

Wanneer je je heimwee opkropt, maakt het de heimwee alleen maar erger. Praat met je gastgezin en vrienden van je gastland. Alleen als jij erover praat, kunnen anderen er voor je zijn en je emotionele steun bieden. Het is lastig aan iemand af te lezen wat er in hun gedachte omgaat, daarom is communication key. Ga iets leuks doen met andere uitwisselingsstudenten, zij zitten namelijk in hetzelfde schuitje en begrijpen hoe jij je voelt. Maar ook je gastgezin en vrienden zullen je begrijpen wanneer je aangeeft dat je het moeilijk hebt, vaak zullen ze je dan ook gelijk proberen op te vrolijken: win-win!

TIP 3: Bel tijdens jouw highschool in het buitenland af en toe met het thuisfront

Wanneer je te veel contact hebt met het thuisfront, kan dit juist jouw heimweegevoelens alleen maar versterken. Maak daarom afspraken om op gezette tijden met het thuisfront te bellen. Bel bijvoorbeeld elke maandag even met het thuisfront voor een wekelijkse update. Probeer echter niet meerdere malen per dag te bellen voor elk klein dingetje, dit werkt averechts. Zij missen jou uiteraard ook en door dagelijks veel contact te hebben, kan dit jouw highschoolervaring juist in de weg zitten. Stel je in plaats daarvan open voor je nieuwe omgeving, vrienden en gastgezin. Ontdek het land, de cultuur en hun tradities. Zorg dat je iets te vertellen hebt wanneer je je familie weer spreekt of wanneer je daadwerkelijk thuiskomt van een tussenjaar in het buitenland.

TIP 4: Zoek een nieuwe hobby tijdens jouw high school exchange

Afleiding zorgt ervoor dat jij niet te veel nadenkt en daarom je heimweegevoelens onderdrukt. Zorg dat je veel te doen hebt door je bijvoorbeeld aan te sluiten bij een sportvereniging. Hockeyen is super populair tijdens een highschool in Argentinië, door ‘Bakatsu’ groepen ontstaan er veel vriendschappen tijdens een avontuur in Japan en wat dacht je van een potje voetbal of dansen tijdens een exchange in Brazilië? In ieder gastland zul jij een (misschien nog onbekende) sport of hobby kunnen vinden die écht bij jou past. En het leuke hiervan is dat je ook makkelijk nieuwe contacten maakt!

TIP 5: Word vrijwilliger tijdens jouw tussenjaar

Een tussenjaar staat garant voor een unieke ontdekkingsreis. Jij zult jezelf beter leren kennen en ontwikkelen op veel persoonlijke vlakken, maar daarnaast ga je ook een heel andere kijk op de wereld krijgen. In sommige landen zijn dingen veel slechter geregeld dan in Nederland, maar ook in Nederland zijn er genoeg mensen die een extra hand zouden kunnen gebruiken. Draag een steentje bij aan de verbetering van de wereld door je in te zetten als vrijwilliger. In elk land heb je diverse manieren om te helpen. Help ouderen met de boodschappen, organiseer leuke activiteiten of help mee met opruimen van zwerfafval. Vrijwilligerswerk zorgt uiteraard ook voor afleiding én staat altijd heel goed op je CV!

TIP 6: Blijf positief en omarm je gastland

Je hebt niet voor niets gekozen om op een highschooluitwisseling te gaan. Waarom wilde je dat zo graag? Welke motieven heb jij gebruikt om je ouders te overtuigen om te gaan? Wat heb je vooraf tegen je vrienden gezegd dat je allemaal ging doen, bezoeken of meemaken? Ga dat doen! Denk aan de positieve dingen van een tussenjaar in het buitenland en laat je niet meesleuren door de negatieve gedachtes. Ga overheerlijke pizza’s eten tijdens een high school in Italië, bezoek de prachtige tempels tijdens een uitwisseling in Zuid-Korea en geniet van de prachtige natuur tijdens een avontuur in Australië.

TIP 7: Neem spullen mee op jouw uitwisseling in het buitenland

Wanneer jij op een high school exchange gaat, heb je vaak maar beperkte ruimte. Zeker als je met het vliegtuig reist. Als je weet dat je vatbaar bent voor heimwee, kunnen spulletjes van thuis jouw medicijnen zijn tegen heimwee. Neem wat leuke foto’s mee (of laat die daar printen), een knuffeltje dat je herinnert aan je zusje of een trui die je ooit van je vader hebt gekregen. Denk ook aan het afspelen van je lievelingsmuziek  of het slapen op jouw vertrouwde hoofdkussen. Door het meenemen van kleine spulletjes, kun jij jezelf tijdens een highschool in het buitenland toch meer thuis voelen.

Voor je het weet is jouw high school exchange alweer voorbij. In de ervaring van Anwar in Japan, lees je hoe veel spijt hij had dat hij zich niet eerder had opengesteld. Hij ging als een verlegen jongen op uitwisseling maar kwam super zelfverzekerd terug. Je krijgt ook écht spijt als je je tijd niet voldoende benut. Gebruik daarom de bovenstaande tips en geniet, ga ontdekken en stel je open voor dit onvergetelijke avontuur!

Bekijk al onze highschoolprogramma's en neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus